23 млн. лв. отпуска държавата за помощи за ученици

Те са децата от І, ІІ, ІІІ, ІV и VIII клас
4
23 млн. лв. отпуска държавата за помощи за ученици
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Служебното правителство одобри промени в Правилника за прилагане на Закона за семейни помощи за деца, записани в първи, втори, трети, четвърти и осми клас, независимо от това дали учат в държавно, общинско или частно училище.
Помощта се отпуска без доходен критерий, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Очаква се подкрепа да получат общо 156 хил. деца. За изплащането им за 2023 г. ще са необходими 23,4 млн. лв.
Промените основно са свързани с привеждане на разпоредбите на правилника в съответствие с направените изменения и допълнения в Закона за семейни помощи за деца, с които бяха въведени еднократни помощи за ученици във втори, трети и четвърти клас.

С промените в Правилника за прилагане на Закона за семейни помощи за деца се прецизират и разпоредбите, които регламентират подкрепата за децата със или без право на наследствена пенсия от починал родител и подкрепата на самотните осиновители.

Намалява се административната тежест за семействата при подаване на заявления-декларации за отпускане на семейни помощи. Прецизира се и обхватът на обмена на информация между Агенцията за социално подпомагане и Министерството на образованието по отношение на децата и учениците в системата на предучилищното и училищното образование, съобразно основните принципи за обработването на лични данни.
 


4
Още по темата: учениципомощи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Бено преди 1 месец
А за настоящата учебна година 2022/2023- полагат ли се тези помощи, например за учениците от 2 или 3 ти клас.?
2
4
 
7
 
! Отговори
Дайте ги преди 1 месец
на ВИП укрите! И без това нямате нужда от българи в тая разпродадена територия,а още по-малко от българските деца... Бог да пази България от пр0дажните ни политици!
1
1
 
7
 
! Отговори
Димитър Кетипов преди 1 месец
Това на снимката прилича повече на Затвор отколкото на училище...