Започване на учебния ден в 7:30 става норма

МОН реши
9 сеп 2023 12:35, Росен Стойчев
38
Започване на учебния ден в 7:30 става норма
Снимка: БГНЕС

Започването на учебните часове в училищата у нас в 7:30 ч. вече няма да е по изключение, а се превръща в норма. Това става ясно от промени в наредбата за организация на дейностите в училищното образование, предложени от образователното министерство, съобщи "Сега".

МОН обяви въпросните промени в средата на август, като акцентира върху най-голямата - даването на възможност на учениците от IV, VII и X клас да се явят на втора дата на изпитите от националното външно оценяване, ако са ги пропуснали поради престой в болница, карантина, смърт на близък човек или природно бедствие. Нищо не бе съобщено обаче за друга промяна, свързана с началото на учебните часове.

Още по темата

Сегашните разпоредби гласят, че учебният ден "започва не по-рано от 8:00 ч. и приключва не по-късно от 19:30 ч.". Допуска се по изключение учебният ден да започва не по-рано от 7:30 ч., "когато условията в училището не позволяват обучението на всички паралелки да бъде само предиобед". В тази хипотеза влизат редица училища, в които обучението е все още на две смени - това изисква да се освободи повече време за първа и втора смяна, съответно се налага учениците да започват по-рано сутрин - в 7:30.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още по темата: образованиепромяна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
: преди 8 месеца
Това не енормален час , нормален час е 9 , какво сега да си лягаме с кокошките или почти да не спим , как хората ще си водвт децата на училище , в колко трябва да стане една майка за да приготви закуска и дрехи , ама няма изменади де , управниците са ни тотални креттени.
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Когато аз бях в прогимназията мисля, че даже в 7 започвахме (това е преди повече от 20 години). Беше някакъв ужас. Бяхме неконцентрирани, недоспали... ама свършвахме в 13 часа.
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Разказахте им играта на тези деца бе, изр***ди, а покрай тях и на родителите. Започване на училище в 7:30 значи мама и тате да станат в 5...
6
0
 
1
 
! Отговори
факт преди 8 месеца
Сега учениците си играят с телефоните до 01 часа , и кога ще имат време да спиш , и като отидеш на училище си като увехнала маруля .
5
0
 
1
 
! Отговори
родител преди 8 месеца
Ами да започват да учат от 10 часа, защото във фирмите се пие кафе ,а от 12 да сядат да пият ракия и бира ,защото така работят родителите ! Преди 1989 год.се учеше и в събота , и тогава след часовете имаше уборка на цялото училище .Сега всичко тъне в мръсотия . И се правеше гимнастика всяка сутрин
4
0
 
0
 
! Отговори
Смехурко преди 8 месеца
Смех на кубчета, квадратчета и всякакви други мийки и щуротийки. Абе **** вие някога мислите ли за родителите
3
0
 
1
 
! Отговори
Хаха преди 8 месеца
Това ранно ставане е тотално вредно. Неслучайно почти всички фирми започват около 9 - 9:30 работния процес. В 7:30 ще имаш полуспящи деца, които още не знаят къде се намират.
2
0
 
0
 
! Отговори
Беновска пипа преди 8 месеца
Сега в 7 часа по улиците на София има само кучета и асистенти. Вече ще има и учители ...
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А във вторник в 06:50 ч. ли почваха часовете?