Стимулират ни да работим и след възраст за пенсия

Удвояват процента за осигурителен стаж на придобилите право на пенсия, но продължаващи да работят
7 фев 2008 16:07,
35
Стимулират ни да работим и след възраст за пенсия
Снимка: Булфото

С промени в Наредбата за пенсиите и трудовия стаж се удвоява процентът за осигурителен стаж на хората, които са придобили право на пенсия, но продължават да работят, стана ясно след днешното заседание на Министерски съвет.

Така всеки месец работа след придобиване право на пенсия ще носи 0,25% осигурителен стаж, т.е. 3% годишно, при 1,5% досега досега. Целта на промяната е да се стимулира отлагането на пенсионирането и съответно удължаването на трудовия стаж.

С други промени в Наредбата се предвижда пенсиите, които се изплащат на живеещи в чужбина лица, вече да се превеждат по лична сметка в банка или с поименен чек на адрес, намиращи се на територията на страната, където лицето пребивава или живее, а не както досега – в страната, където лицето живее постоянно.

Освен това вече експертните решения на НЕЛК и ТЕЛК (за даване на категория инвалидност и др.) ще могат да се обжалват пред Софийския административен съд, а не пред Софийския градски съд. Разпорежданията за възстановяване на неправилно изплатени суми за пенсии, отпуснати по международен договор, ще могат да се обжалват пред управителя на НОИ.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
0
 
! Отговори
таня преди 16 години
Защо е тази злоба срещу вузрастните - нали и вие иматв родители. На тях парите даром ли им идват? Нали и те са блъскали за да ви отгледат и когато заслужават достойна почивка - както е на запад - не стига че държавата ги унижава с унизителни пенсии а и вие децата им не ги уважавате и ги обиждате.
33
0
 
0
 
! Отговори
ishalilov преди 16 години
Съгласен съм с всички по-горни коментари, при условие, че думите "да останат на работа" се заменят с "да останат на служба" Желая дълголетие на истинските пенсионери, какъвто съм и аз !!!
32
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
защото дъртите нямат претенции за високи заплати и младите пак ще скитат от работа на работа
31
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
защото дъртите нямат претенции за високи заплати и младите пак ще скитат от работа на работа
30
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
da ba4kat pensiite mladite sa po kafetata niamat vreme za gluposti
29
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Хората трябва да бъдат пенсионирани щом навършат години и да получават достатъчно за да живеят. Тия *** и от тук искат да пачелят, тъй като идва тяхния ред за пенсия, а те понеже не работят могат да дремат още там, та решиха да си осигурят по добри доходи. След навършване на пенсионна възраст трябва да се махат от шефските места и да ги освободят за по-млади. Тоя на ДКЕВР дъртак на 71 г. седи като пуяк вместо да сложат млад и гъвкав човек. Махайте старчоците. Това може да важи само за наистина работещи, а не клати к..ци.
28
0
 
0
 
! Отговори
.... преди 16 години
Накрая ще ходят и дъртаците с памперси на работа, защото видиш ли - не им стига стажа и трябва да работят до 70г. възраст. Безобразие. Баща ми работи в химичен завод за производство на сода и според вътрешния им правилник е задължен да работи до 65годишна възраст... в коя държава по света е нормално това. Обикновено в чужбина хората, работещи в химически заводи се пенсионират след 15тата година трудов стаж (на някои места и по-рано).
27
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Abe, koi gi izmislia tia?! Taka shte postigna samo niakolko neshta (i vse vav vreda na horata).:1. Mladite shte stoiat bez rabota i shte kisnat po krachmite, dokato babite im shte se skasvat ot rabota. Tova da e noralno spored vas?!2. Darzhavata shte si spestii parite za pensiite, shtoto nikoi niama da dozhivee do pensionna vazrast i parite shte se razpredeliat mezhdi "nashite hora"!3. Niakoi hora na po-spetsialni mesta (razbiari na visoki postove) shte sa si osigureni do grob, shtoto niakoi niama da mozhe da gi mahne ot udobnite im kresla!E, tova ako e noarmalno spored vas?!Ama tova vse pak e BG i tuka NIAMA NISHTO NEVAZMOZHNO!!!
26
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Всичко гледа за *** , , пенсионери.Само за нормалните хора,в чиито раце е настоящето и бъдещето - никой не мисли !!!
25
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
това са пълни глупости!!!чудят се каква нова простотия да измислят!!!!!!!
24
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Щели по този начин да изкарат пенсионерите от сивата икономика... Ха-ха. Абре еййййй.... Видиш ли пенсионерите взимали пенсия и заплата и не плащали осигуровки. Ама вие у пенсинерчетата ли се огледахте, бре нещастници ***....
23
0
 
0
 
! Отговори
moni преди 16 години
хайде да играем една игра - да познаем къде са парите от пенсионните фондове, или с други думи, защо постоянно се вдига пенсионната възраст.и после защо не сме се осигурявали на пълната работна заплата? ами защото не е никакво осигуряване.
22
0
 
0
 
! Отговори
gery преди 16 години
това е поредната супер глупост-изгониха хората ,които могат да работят и с право-кой луд ще им работи за тези пари и им се ,,оголи'' производството давай,ще внасяме китайци,или по-добре пенсионерите да работят.....пълна глупост,защото това може да се случи само на някои места.Представяте ли си шофьор на автобус на 70 г????...вие бихте ли се качили в такъв автобус?..мога да изброявам поне още 100 такива професии,които по физиолигични причини няма как да работят възрастни хора.Това означава че те ще са принудени да си сменят професиите/това си е рекет от държавата/и като сменят професиите минават в графата ,,неквалифициран персонал'' ,а за този персонал няма смисъл да ви казвам какви ,,заплати ''взимат/ако изобщо си намерят работа.По този начин ги обричат на глад и мизерия....хора които честно са работили цял живот трябва да просят... и държавата.Аз имам един такъв въпрос-човек работи цял живот и съвестно си плаща пенсионните осигуровки,и какво става ако една година преди пенсия почине???...кеф за държавата....Вдругите страни роднините наследяват тази сума-тук държавата ти я КРАДЕ и даже погребението не ти плаща-е,що тогава да им плащам?По-добре да си ги внасям тези пари в една банка и като остарея да си ги тегла.
21
0
 
0
 
! Отговори
раина преди 16 години
пенсионерите ги осигуряват на 4 часа а работят цял ден малко данъци плащат работодателите а начисляват повече и са евтина работна ръка
20
0
 
0
 
! Отговори
Svetlana преди 16 години
ееей Караславов пак лиже и маже.Гади ми се от хора които се кланят на властта непрекъснато.А бе Карас...ов ,не получи ли дископатия от поклони а? Че то тебе , ако те слуша човек ние сме цъфнали и вързали.С тоя промит мозък май си за Активна почивка , след като виждаш всяка стъпка на властта в розовко.Уважаеми граждани ами вземете най после да гласувате, че да спрат да ну управляват замразени елементи от 30- те години на миналия век.Хубаво е да се стимулират пенсинерите , ама това е за някого конкретно от тези дето не искат да си загубят мекото местенце.Нишо ново у наше Село...
19
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
dokato bitkata se vodi v niakoe natrufeno studio s mazni rechi taka shte e....sitia na gladnia ne viarva ...
18
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Ако са работили 30 -35 години ,да ми извиняват ,че могат да работят още.Ако са си клатили оназ работа със сигурност могат да продължът да го правят.Ясно са коя категория хора е таз превилегия.
17
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Този закон пак са си го глассували за тях си.Това са хора ,които работят в държавни институции , взимат големи заплати и не искат да се пенсионират.
16
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
ГЛУПОСТИ НА ТЪРКАЛЕТА!!!!!!!Знае ли някой ,кога придобил право на пенсия ,ще работи във фирмата ми?Даааа ама някой друг път.
15
0
 
0
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 16 години
Имало едно време една малка страна където хората работели до 100 години,Те не се нуждаели нито от почивка нито от храна а най малко от пари и пенсии,но за сметка на това царя се нуждаел спешно от нова каляска (боинг 747) понеже имал само две , а царедворците били прекалено много и нямало как да се поберат в старите каляски....и..така..приказката продължава