Кофти собственици + бездействие на властите = бездомни кучета

Явор Гечев: Ако мъчиш животни, ще го правиш и с хора
24 фев 2010 08:51,
232

Снимка: Личен архив 

Явор Гечев е представител на фондация „Четири лапи” и администратор на уебсайт bezdom.info. Ето какво каза пред Dnes.bg за проблема с бездомните животни, който не може да бъде решен години наред.
 
Защо у нас има бездомни животни, а в страните от Западна Европа – не?

Основната причина за високия брой бездомни кучета и котки у нас е безотговорното отношение на собствениците на домашни животни и липсата на контрол върху възпроизводството на тези животни и търговията с тях. Не е тайна, че след промените в края на 80-те години търговията с уж породисти кучета и котки достигна невиждани размери.

И днес, ако влезете в сайт с обяви за продажба на животни, ще видите, че се предлагат стотици кучета от модерни породи. Повечето от тях са плод на развъждане от любители, нямащи нищо общо с кинологията, с цел лесна печалба. Няма абсолютно никакъв контрол върху домашното развъждане, като резултатът много често е огромен брой нежелани кутрета, които биват изоставени на произвола на съдбата на улицата.

Първото бездомно куче е било изгонено домашно
Също така много хора си взимат домашен любимец, без да са наясно какви грижи изисква той, и при първите проблеми просто качват животното в колата и го стоварват в непознат квартал. В страните от Западна Европа това безотговорно отношение към животните и към обществото е недопустимо и се наказва строго.

Освен това там кастрацията на домашни кучета и котки е масово разпространена, като по този начин се избягва възможността за нежелано възпроизводство. Търговията с породисти животни се осъществява по строги правила от съответните клубове и домашно развъждане на практика няма.

Още по темата

Години наред, а и днес все още, у нас с решаване на проблема с бездомните животни се занимаваха, меко казано, неподготвени и недобросъвестни хора и резултатът е налице – броят на животните на улицата не е намалял, въпреки стотиците хиляди избити кучета.

Дългогодишната практика животните да се залавят и да се умъртвяват не доведе до нищо (ако изключим лошия имидж, който страната ни придоби), просто защото усилията бяха насочени в ликвидиране на последствията, а не на причините.

Колкото и да е учудващо, но и днес има много повърхностни хора, които, въпреки негативния опит, считат, че физическото унищожаване на бездомните животни е единственото решение.

Какви са адекватните мерки, за да няма животни по улиците?

Световната здравна организация в свое проучване, продължило близо 8 години и изследвало проблема в различни региони, е категорична, че единствено бързата масова кастрация на безстопанствените животни може да реши проблема. Нашият опит от работа в различни държави в Европа, Азия и Африка потвърждава това.

Също така, за да има бърз и реален резултат и за да няма нови и нови изоставени животни, е необходим стриктен контрол върху собствениците на домашни кучета и котки. Едва след като се достигне нулево ниво на изоставяне на домашните животни и високо ниво на кастрираните бездомни (над 80%), има смисъл животните да бъдат изтегляни в приюти, където за тях да се полагат грижи и да им бъдат търсени нови собственици.

Важно е да се знае, че единственият критерий при проучването на СЗО е ефективността, а не хуманността. Този подход беше възприет и у нас чрез Закона за защита на животните, но за съжаление той почти не се прилага, за което вина имат основно местните власти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

1234Следваща »


232
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
4
 
2
 
! Отговори
*** преди 14 години
Човек, който обича животните не се изказва по този начин!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
132
5
 
7
 
! Отговори
Кате преди 14 години
Мнението на ОБЩИНАР е типично общинарско.Хаха хайде пак пари за кастриране (те 90% отиват по джобовете на хората свързани с фондациите). А мненията на кучезащитниците много ме забавляват. Те не говорят по даден проблем. Те не дават предложения. Те нападат ,обиждат ,държат се агресивно ,изкарват хората виновни и безчовечни... Странно дали се поглеждат в огледалото ?? Дали виждат насреща си човешко същество или мутант с кучешко мислене :D
131
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
До 128 А не ти ли омръзна да слушаш по новините за изнасилени деца ,малтретирани деца ,убити деца от ХОРА,а не от кучета!Защото аз се ужасявам от такива новини !
130
2
 
0
 
! Отговори
до #123 преди 14 години
До болка познавам ненормалния ти мисловен процес...
129
1
 
3
 
! Отговори
--- преди 14 години
dnes.bg, blagodaria vi za statiqta. radvam se che nqkoi se seti da pishe za tova. i te si imat jivot i chuvstva, no horata se zamislqt za tqh prekaleno rqdko.
128
6
 
3
 
! Отговори
Blake преди 14 години
Елементарно, Уотсън, но не и за тебе - мразя УЛИЧНИ/БЕЗСТОПАНСТВЕНИ кучета.
127
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
заради твоето животно(прибери си го вкъщи като толкова си привързана) та заради него немога да си вхърля *** щото като се доближа а то ми рови в кофата и вади оттам *** да го яде явно го приема навътре и се пуска еми ако ме питате не кастрация ше ги оправи
126
2
 
1
 
! Отговори
Blake преди 14 години
Интересно е твърдението "вземат 5-6 кучета за строеж" - откъде ги взимат, някой си купува ротвайлери или овчарки ли? Не, "взимат" ги от улицата, просто ги затварят зад оградата и ги хранят, след което ги "връщат" обратно. Ако няма откъде да ги вземат, няма и да ги пуснат после. Тези кучета никой не ги купува.
125
2
 
4
 
! Отговори
! преди 14 години
Е ти каква слабоумщина каза? Мразиш кучета, ама обичаш еноти, мравояди и кенгура ли?
124
8
 
2
 
! Отговори
кучкарката преди 14 години
предлагам ти като тръгнеш на лов за кучета, да вземеш да постреляш и по котките..че от бълхи не мога да си влезна в мазето.......и кучето ми постоянно го водя на обезпаразитяване..айде успешен лов!
123
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
АБСОЛЮТНО СЪГЛАСЕН С КУЧЕФОБ.Омръзна ми да гледам по новините деца нахапани до смърт от улични кучета....В моя квартал се опитвам да ги газя всеки път когато минавам а те се пускат и ми лаят колата ПРЕДСОБСТВЕНИЯ МИ ВХОДА и то още преди да започна да се опитвам да ги прегазя (това е и причината да го правя) Яд ме е че не съм с джип с ролбари.....***.И най мразя бабите от блока да ми излязат и да ми кажат "*** момче кво ти е виновно животното" - еми бабо заради твоето животно.......
122
1
 
2
 
! Отговори
Гергана преди 14 години
Ти не си нормален
121
4
 
3
 
! Отговори
Blake преди 14 години
А всички, които твърдят, че противниците на *** мразят животните, а елементарни нещастници. Това, че някой мрази да яде спанак значи ли, че мрази да яде по принцип???
120
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Хайде всички дето мразите кучетата хващайте пушките и тръгвайте на лов,по улиците има кучета,......но и наркомани,***, бездомници, погвайте ги всички защото хапят, разнасят болести,крадат и.т.н Избийте ги всички,защото на вас целият свят ви пречи!
119
2
 
5
 
! Отговори
ЦИТИРАМ ОБЩИНАРА преди 14 години
ПРОБЛЕМА МОЖЕ ДА СЕ РЕШИ ЕЛЕМЕНТАРНО С ОКОЛО ПОЛОВИН МИЛИОН ЛЕВА -ЗИМАТ СЕ 5-6 БУСА ПРАВИ СЕ ЛАБОРАТОРИЯ ЗА КАСТРАЦИЯ С ПРИУТ НА ОБЩИНСКА ЗЕМЯ ХВАЩАТ СЕ 20 ЧОВЕКА ПЕРСОНАЛ И ЗА ПО МАЛКО ОТ 3 МЕСЕЦА ВЪПРОСА Е РЕШЕН ! ОБАЧЕ В ОБЩИНАТА ТОЛКОВА МНОГО КРАДАТ ЧЕ НЯМА КАК ДА СТАНЕ
118
6
 
6
 
! Отговори
! преди 14 години
Всички мразещи животни са скапани хора. Това е доказано. И тук обясняват, че хората са виновни за бездомните кучета, не самите кучета. За един средно интелигентен човек това е ясно. Избивайки беззащитни кучета няма да постигнеме нищо. А всичко се връща - казвам го на отрепките от долните коментари, който пледират за избиване. Вие сте скапаняци и варвари, заради такива като вас ще бъдеме на дъното винаги.
117
8
 
0
 
! Отговори
боян преди 14 години
а конкретно пенделчето яворчо не бих го мъчил никак, само малко бих го побил, ей така - за спорта. вземи пенделчо яворчо да си направиш дечица, милите ти *** да им изядат крачетата на някоя площадчица в пенделското кварталче, в което живееш, и пак излез на всеослушание да демострираш колко си влюбен в ***... а всъщност ти може би наистина си влюбен в кученцата, м? обичаш ли тесните им дупенца, а? а? така като ти гледам снимката, хич нема да се изненадам
116
3
 
3
 
! Отговори
Нина преди 14 години
Добре, има и такива случаи, но масова практика е също да се вземат 5-6 кучета за строеж, да се хранят, за да пазят и в един момент, когато строежът се спре, никой не се грижи за тях. Друг вариант е когато строежът се свърши и ги пускат на улицата. А такива кучета вече са обучени убийци, защото са насъсквани да пазят. В София масово бездомните кучета са такива и затова нападат.
115
6
 
4
 
! Отговори
Чичо Живко преди 14 години
Не обичам кучетата и си го признавам. Стоя на страна от тях. Не съм убил или наранил нито едно от тях. Обаче вярвам че всички вие по-долу дето джавкате срещу мен сте изритали от къщи поне по едно от тях.
114
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Последната част от статията е актуална и за ***,да се приложи и то спешно.