4500 лв. глоба за организаторката на трагичната екскурзия в Охрид

Съдът отне лиценза й за туроператорска дейност за две години
22 юли 2010 15:21,
21
4500 лв. глоба за организаторката на трагичната екскурзия в Охрид
Снимка: Булфото

Районният съд в Димитровград присъди глоба от 4500 лева на Боряна Георгиева – организатор на екскурзията до Охридското езеро през септември миналата година, при която загинаха 15 българи.

Според решението на съда Георгиева е лишена и от правото да упражнява търговска дейност за срок от две години.

Георгиева е обвинена за осъществяването на външнотърговска туроператорска дейност без лиценз.

Пред съда Боряна Георгиева заяви, че не е извършила туроператорска дейност и не е издала документи. По думите й решението за екскурзията е било взето по време на неформални разговори с нейни познати, които изразили желание да посетят Охрид.

Парите за екскурзията били дадени на нея, защото тя организирала транспорта.

От Пирдоп и от района пристигнаха в Димитровград около 30 призовани по делото свидетели, които са били участници в екскурзията.

Според повечето от далите показания организатор на екскурзията е била Боряна Георгиева.

Още по темата

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: екскурзияохрид
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
2
 
! Отговори
pognusen sym! преди 13 години
bah ti perverziata 4500:15= po 300 lv za dete, abe da gi beha dali na *** po 5-6 hiliadi evro steha da zemat.*** da idvat na vlast i da si eve fakana muteriada-mamka mu-kak moje takava gnusna podigravka sys jivotyt na decata i tehnite roditeli, rodnini priateli i sysedi, kak moje?
20
3
 
2
 
! Отговори
Принцеса преди 13 години
Не съществува съдебна отговорност, а административнонаказателна.
19
1
 
4
 
! Отговори
tulski преди 13 години
Разбрах те, но пропускаш някои неща. Нека я глобят за подправени документи и лицензи, обаче.....екскурзиантите защо са се съгласили на две легла да спят трима ?Екипажа, капитана и собственика на кораба, защо са позволили качването на 40 души, при капацитет 20 ? Тя може да иска да качи и 200 души. На организаторката може да се търси административна отговорност, но на македонците трябва да им се търси съдебна отговорност.
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
не ме разбра ще ти го напиша просто макар че съм неграмотен. г-жа георгиева има автобуси всички са с подправени документи и неизправни не плаща лицензи организира екскурзии на 2 легла да спат 3-***. наема корабчета за 20 а качва 40 и си плаща кадето трябва автобуси неини има и в софия. при тез условия въпрос на време е да има трагедия. това е все едно черпиш шофиора. много е важно и каде се гледа делото в родния и град защото там била регестрирана фирмата пълни глупости.
17
1
 
4
 
! Отговори
tulski преди 13 години
Ами шофьора си е виновен, конкретно и индувидуално, че по време на работа пие алкохол. А ако ти си организатора и присъстваш, и лично го черпиш, това е съвсем друг въпрос.Но в Охридското езеро организатора няма вина, че македонците са издали "пътен лист", че кораба е редовен и годен да плава, както и за неадекватните действия на екипажа, и капитана.
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до тулски.а тоз пример как ти звучи аз организирам екскурзия софия-приморско със собствен автобус и на всеки 10км черпя шофиора с 100 гр ракия.
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
защо ги съобщавате тез новини само да се ядосваме. то това е срамота да и опростят глобата за да си плати лиценза
14
1
 
5
 
! Отговори
tulski преди 13 години
Никой не оспорва, че тази трагедия е голяма, обаче организаторът на екскурзията / лицензиран или /, да бъде подведен под отговорност за инцидент станал по пътя е доста спорен въпрос. Все едно някой да организира екскурзия с автобус София - Приморско и на магистрала Тракия, пиян шофьор на ТИР блъсне автобуса. Ако имат застраховки, пострадалите да получат обещетение, но организаторът да го съдят, дето автобуса е катастрофирал, не е много редно.
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
a ako ne beshe stanala zlopolukata nikoi niamashe da razbere 4e e bez licenz
12
1
 
2
 
! Отговори
Принцеса преди 13 години
Не и е чиста работата на тая. И как така уж без лиценз, пък после ще и отнемат правата за търговска дейност за две години?
11
1
 
6
 
! Отговори
t-rex преди 13 години
И ти не си прав. Не я съдят за злополуката с кораба, а за това, че не изряден лиценза й. Не я защитавам, но обективно погледнато, тя не би следвало да отговаря за злополуката.
10
3
 
7
 
! Отговори
t-rex преди 13 години
Не съм съгласен. На практика всеки е отишъл по собствено желание, а и тя какво общо имо с поддръжката на злополучния кораб?!?
9
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако нямаш лиценз за това - би трябвало да те вкарат в затвора за доста дълго.
8
3
 
8
 
! Отговори
IND преди 13 години
Е хубаво де аз например ако организирам екскурзия до Дубай и самолета катастрофира аз ли ще съм виновен за това?!
7
4
 
5
 
! Отговори
РПГ-7 преди 13 години
Толкова за съжаление струва живота на един българин - 300лв., колкото 10 кила по свестен салам, после хората оплювали съдиите ...... В САЩ, ако те залеят с кафе или изядеш развален хамбургер те обезщетяват с поне 50 пъти по висока сума ..... боже пази България!!!
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Другата седмица ще помогне на други свой познати след неформални разговори да отидат на екскурзия, пък нека и да няма лиценз. Смотана държава сме и това си е. Правосъдието ние толкова зле...
5
5
 
4
 
! Отговори
МоРсКи преди 13 години
Поредния виц! За 2 год и отнели и 4,5К - Абе вие нормални ли сте? Трябва Доживот да и се отнеме и поне 500 бона какво е тва 4,5 ? ееееееееееееее
4
2
 
7
 
! Отговори
А сега преди 13 години
"Георгиева е обвинена за осъществяването на външнотърговска туроператорска дейност без лиценз." и "Съдът отне лиценза й за туроператорска дейност за две години". И как и отнеха нещо, което няма? Все едно да карам без книжка и да ми я отнемат за две години!
3
1
 
8
 
! Отговори
Тайна преди 13 години
ФИРМА КЛЮНЧЕВ Е НАЙ-ИЗМАМНАТА...ОТИДЕТЕ НА ЦЕНТРАЛНА ГАРА ДА ПЪТУВАТЕ С ТАЗИ ФИРМА И АВТОБУС ДО КОПРИВЩИЦА ДА ВИДИТЕ КАК В АВТОБУСА ЗА 2 ЧАСА ПЪТ И 100КМ ОБИРАТ ХОРАТА КАТО ИМ ВЗИМАТ ПАРИТЕ И СТОЯТ ПРАВОСТОЯЩИ МНОГО ХОРА ПО ВРЕМЕ НА ПЪТУВАНЕТО ПРОСТО КОШМАР..ПО ЗЛЕ И ОТ ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ ВСОФИЯ
2
4
 
12
 
! Отговори
авокатин преди 13 години
То бива идиотизъм в тази държава ама чак толкова.Тези безмозъчници като как ще я съдят жената?Ако се съберем и отидем три познати семейства и се качи неорганизирано на корабчето убиец и загинем кого ще съдят тези ***.Жалко за хората,но с измислена грижа за законност няма да им върнат живота.А македонският *** ни лук ял ни лук мирисал.***!