Старомодното БГ школо отблъсква децата

Психолог: Повечето учители са пред пенсия
30 ное 2010 07:43,
289
Старомодното БГ школо отблъсква децата
Снимка: БГНЕС

Учебната година трябва да започва за всички ученици на определена дата, но да се даде възможност отделните ваканции, различните почивки между ваканциите, "зелените" училища - да могат да бъдат училищна политика. Това е предложението на Иван Игов - председател на секция "Училищна психология" към Дружеството на психолозите в България.

Специалистът коментира темата възможна ли е промяна в продължителността на различните ваканции, породена от училищните протести в страната срещу по-кратката зимна ваканция.

Трябва да се даде възможност на общинско ниво или да бъде училищна политика - всяко училище или община да могат сами да определят ваканциите. Те трябва да бъдат решавани на регионално ниво на базата на разговори и преговори между родители, ученици и учители, смята Игов, който беше съветник за средното образование, когато министър на образованието, младежта и науката беше Йорданка Фандъкова. 

Според Игов зад ученическите протести стои обаче нещо много по-съществено - нереформираното образование, което отблъсква учениците, защото е изцяло архаично, основано на сбъркани методи, а повечето учители са пред пенсия. 

Ако не успеем правилно да прочетем този протест, а реформата, която се бави, усуква, прехвърля се от една чиновническа папка в друга, ще се стигне до това, че много скоро учениците ще намерят различни доводи да не влизат в час, заяви Иван Игов.   

Друг фактор при обсъждането на ваканциите е например този, че в "селските райони децата помагат за прибирането на реколтата в края на лятото и в началото на есента", отбеляза психологът.

Трябва чиновниците да си "избият от главите", че в кабинетите в центъра на София знаят какво се случва във всяко отделно училище в страната, каза Иван Игов. 

Ученици от страната продължават да организират протести във Фейсбук, тъй като през тази учебна година коледната ваканция ще завърши на 2 януари.     

От МОМН съобщиха, че коледната ваканция е толкова кратка заради матурите и изпитите след седми клас, които са в края на втория учебен срок. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


289
Още по темата: училище
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
263
2
 
15
 
! Отговори
Умишлено е преди 13 години
Не се кахърете. Умишлено образованието е доведено до това ниво. На управляващите не им трябват умни и мислещи деца. Трябват им послушковци и лесни за манипулация хора. Затова и учителската професия е принизена - ниско заплащане, никакви критерии по отношение на учителите /пият ли, пушат ли и т.н./. Повечето от тях ходят в училище само за да запишат надницата - нито спомен за призвание или желание у тях да "създадат" личности.
262
2
 
1
 
! Отговори
учител преди 13 години
От дискретност няма да споделя в кое училище на бивша соц.държава и в коя друга страна се намира...та в 4 стаи 7м на 8 м при такса 300 евро на месец , във съвсем скромни условия ,децата учат и изкарват отлични оценки ,един бивш ученик участва в космическа програма на ...та всичко останоло споменато в стаитията е вуздух под налягане...
261
4
 
16
 
! Отговори
но комент преди 13 години
Хайде стига бабини деветини!Младите били безкултурни и не знам какви си, а дъртите -много културни, трезвеници до един и света вода ненапита.От кратунка кратунки, и от маймунка маймунки.Майките и бащите свестни пък децата ***-е нема такъв филм,колкото и да ви се ще.
260
4
 
11
 
! Отговори
Винетууууу преди 13 години
Мога да се съглася с вас на 99% с едно изключение:Не са се преуморили чак толкова много.Защото нали ги виждам-не излизат от кафенетата а все нямали време да учат.Материала сравнение с годините когато аз бях учите им е намален драстично има орязани теми даже.
259
1
 
3
 
! Отговори
учудена преди 13 години
Това мен също ме възмути... Но смятам, че това не е представителна извадка от училищната общност. Кой може да твърди със сигурност, че искането за по-дълга ваканция не е мнение на болшинството от учители и ученици. Някой от МОН да ги е питал?... А те тези , независимо дали са във ваканция или не, пак ще се напият...За съжаление...Просто на тях им стигна смелостта да кажат нещо на глас..Ние възрастните отговорни и компетентни ще взимаме решенията, но нека преди това ги обмисляме добре..
258
1
 
8
 
! Отговори
Селянин преди 13 години
Винетуууу е прав.Днешните деца в по-голямата си част са без елементарна култура.Родителите им не са ги водили нито на театър,нито на концерт(разбира се че не става дума за чалга концерт )нито на балет,нито опера,нито на оперета(за неграмотните тинове има разлика между опера и оперета,ако бяхте учили в училище щяхте да я знаете).Та така кой е виновен за гаменското държане на подрастващите.
257
2
 
9
 
! Отговори
Винетууууу преди 13 години
ЦИТАТ:На протеста на ученици от Варна за по-дълга ваканция-......,,искамепо-дълга ваканция,до 3 януари няма да изтрезнеем"п.с:Как ще го коментирате?
256
1
 
6
 
! Отговори
1 преди 13 години
Май мързела и простотията им ги отблъсква.
255
1
 
0
 
! Отговори
учудена преди 13 години
Разбирам..
254
1
 
6
 
! Отговори
учудена преди 13 години
А що се отнася до ваканцията- прави са децата..Почивките между натоварванията им трябва да са регулярни и да дават възможност за истинска отмора на тези, които полагат учебен труд..И още- каво са виновни, например, децата от 1 до 6 клас че в края на годината се провеждат матури, които тях по правило не ги засягат ,но им отнемат от ваканцията през зимата и от оставащите дни в края на май, когато пък те приключват учебната година и не им е от полза такова разкъсване на учебното време..
253
3
 
1
 
! Отговори
Винетууууу преди 13 години
Ама точно това исках да ви кажа.Че всичко идва от семейството.
252
2
 
11
 
! Отговори
учудена преди 13 години
Браво ! Ей тъй, възмущавайте се! А откъде се пръкнаха тези деца?! Ами ние сами си ги отглеждаме такива... Аз съм учител и знам как е почти невъзможно да се пребориш с просташкия манталитет, който детето носи от дома си! Отвсякъде ги заливаме с потресаващи модели на поведение и какво искаме от тях - сами да направят избор , за който все още не са узрели.../поне повечето от тях/ Семейството абдикира от грижата за собственото си поколение /освен да го нахрани../, не общувате с децата си човешки..
251
1
 
14
 
! Отговори
А това.... преди 13 години
Малък ПенчоПетко Славейков | 2010-02-14Пенчо бре, чети!Пенчо не чете.Пенчо, работи!Пенчо пак не ще.Пенча го мързи,гледа да лежи,ходи, та се май,търси да играй.Време се мина,Пенчо порасна,иска да яде,няма откъде.
250
1
 
8
 
! Отговори
Иван Вазов преди 13 години
УчилищеДетенце хубаво,пиленце любаво!Къде под мишницас таз малка книжица? Отивам, бабичко,макар и слабичко,книга да се уча,добро да сполуча.АМА ДНЕШНИТЕ УЧЕНИЦИ МАЙНЕ ИМ СЕ ИСКА МНОГО ДА СПОЛУЧАТ.
249
1
 
8
 
! Отговори
Същността..... преди 13 години
"Из, речника на Тийнове!""Споко,"" Аре,"" Бегай,"" Ский"...."***".... все ,чудеса! Е? "Яко".....прочие.
248
2
 
9
 
! Отговори
Винетууууу преди 13 години
Много ме съмнява ,че днешните ученици имат и грам възпитание.Вчера минах покрай павилион за закуски.Нямате си напредстава какво видях и чух от учениците които се храниха там.Първо едно ритмично мляскане като че ли от прасета,второ сърбане на некви сокчета две даже пиеха бира.Всички се хранеха с отворена уста говореха си на висок глас нецензурни работи,оригваха се.Между тях имаше момичета и момчета.Децата бяха на видима възраст от 16-17 години.ЕТО КАКВО БЪДЕЩЕ НИ ЧАКА.
247
3
 
3
 
! Отговори
Същността..... преди 13 години
Аз да не съм Учител, че да го раздавам по лично усмотрение! Какво, за улицата те си говорят на някакъв странен език по между си и в училище докато, пред родителите не се държат, така и не говорят така! Е? Тийнове!
246
1
 
10
 
! Отговори
аз преди 13 години
Делегираните бюджети, доведоха системата до работодател и работник, учениците са работодатели, а учителите -работници. КЪДЕ СЕ Е ЧУЛО И ВИДЯЛО, РАБОТНИКЪТ ДА КОМАНДВА РАБОТОДАТЕЛЯ СИ. Ето затова децата ще стават все по-неуки и ще се държат по- добре в кафетата и по кръчмите, отколкото в училище. НА даскалите им остава да мълчат и да гледат отстрани.И да са виновни за всичко, докато ги обиждат, псуват и търпят. А децата растат самотни, нещастни и обезверени.
245
1
 
2
 
! Отговори
Селянин преди 13 години
А ЗНАЧИ ЩЕ Я КАРАМЕ НА СИМПАТИЯ.Не говорех за поздравите му в училище,макар че и те са важни,говоря ти за улицата.
244
2
 
2
 
! Отговори
Същността..... преди 13 години
Не мисля, че училището може да научи децата да се хранят с вилица и нож и прочие що се отнася до Добър ден и така нататък, това е вече възпитание и най- вече кой учител седи е насреща или учителка може да не му, сред любимците.