Миланов: Цветанов не е нагъл, а е с централно мозъчно заболяване

Изпитвам омерзение към Стефан Константинов, каза той
Обновена: 22 дек 2010 16:34 | 22 дек 2010 16:11,
611
Миланов: Цветанов не е нагъл, а е с централно мозъчно заболяване
Снимка: БГНЕС

"Министър Цветанов, вместо да се кротне и да каже: "Извинявайте нещо преувеличихме", той продължава да говори. Това не е наглост, това е друга степен на централно мозъчно заболяване“.

Това заяви пред БНР проф. Милан Миланов, председател на етичната комисия на БЛС по повод скандалния случай в Горна Оряховица.

"Това не може да се търпи. Ако дойде чуждестранна експертиза и каже още по-ясно за случая, ние какво още чакаме – изборите за президент ли? Искам да задам следния въпрос – на базата на какво е постъпило оплакване, за да бъдат подслушвани моите колеги. От кого – от момичето ли, от майката ли, от кого? Цветанов обвинител ли е, какво значат тези СРС-та – това са разговори между колеги, които са стояли в болницата 15-20-30 часа. Тези хора не знаят ли, че ние живеем в тези болници", попита Милан Миланов.

Според него е един разумен ход Цветанов да подаде оставка, но за него ролята на министъра на здравеопазването е още по-лоша.

„Той се държеше много театрално с двете ръце за главата, когато неговият началник вицепремиер с предихание по Станиславски рецитираше СРС-та, и каза, че го е срам от българските лекари. А сега искам да чуе, че аз изпитвам омерзение към него, а не срам“, заяви проф. Милан Миланов.

"Защото да се откажеш от лекарското в теб, значи да се откажеш от майка си и баща си, да се откажеш от вярата си. Това значи да забравиш какво си дрънкал в операционната. Много бързо стана политик този човек. За мен неговото отношение е много по-лошо от това на Цветанов. Хайде на Цветанов ще кажем – той ченге, той не знае. Но нашият човек, ужким, какво е неговото поведение", попита председателят на етичната комисия на БЛС.

Още по темата

"Той не можеше ли да дръпне настрана Цветанов и да му каже, че се излагат и че ще станем за резил, както и станахме. Цялата тази история е прекрасен облик на цялата ни държава. Това е отношението към лекари, наука, култура, докога ще ни настройват едни срещу други. Така тази държава не може да върви напред. Аз не желая да живея в такава държава. Хора, които мислят да управляват по този начин, е време да си идат.

Искам нация, която работи по правилата, която се вдъхновява от собствените си идеи, а не нация разединена, омерзена, светли празници ни чакат, какво правим в момента", възмути се проф. Милан Миланов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


611
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
495
0
 
10
 
! Отговори
Помиярът-"профе преди 13 години
Министерство на здравеопазването и здравната каса започват проверки в "Пирогов по повод репортажа на bTV за смъртта на 23-годишната Ирена Богданова. Наше разследване установи, че момичето е изпаднало в мозъчна смърт следствие на погрешна интубация.В края на септември Ирена Богданова е постъпила в Пирогов за рутинна операция. Няколко души, които пожелаха анонимност вече ни потвърдиха, че вместо да бъде обдишван белия дроб е вкаран въздух в стомаха, следствие на което момичето изпада в мозъчна смърт. Последващата проверка в Пирогов е направена от професор Миланов."По документи не се касае за грешна интубация. По документи. На да интерпретирам нещо, на което не съм присъствал", каза проф. Милан Миланов, Столична етична комисия. След като става инцидента в операционната е направена рентгенова снимка на белия дроб на момичето. "Вярно е, че прави впечатление, че това количество въздух е малко по-голямо", призна проф. Миланов.
494
7
 
11
 
! Отговори
genadi преди 13 години
Защото да се откажеш от лекарското в теб, значи да се откажеш от лапането, от гювеча, от безконтролните пари, за които изнудвате пациента и неговите близки.
493
0
 
9
 
! Отговори
ПАК ОТ МИТКО преди 13 години
И ОЩЕ НЕЩО ЗА КОРУПЦИЯТА: СПЕЦИАЛНО ТУК,В БЪЛГАРИЯ,ТЯ ЩЕ ИМА ТАЗИ ТОТАЛНА МАСОВОСТ ДО ТОГАВА,ДОКАТО НЕ СЕ НАУЧИМ ДА СЕ БОРИМ ЗА ПРАВАТА СИ И ЗА ДОСТОЙНИЯ СИ ЖИВОТ.... ВСИЧКИ ЗАЕДНО!!!! КОГАТО ТРУДЪТ НА ХОРАТА НЕ Е ЗАПЛАТЕН СПРАВЕДЛИВО,КОГАТО НЯМА МОТИВАЦИЯ,ЕСТЕСТВЕНО Е ДА СЕ ШИРИ КОРУПЦИЯТА - ТАКА Е МНОГО ПО-ЛЕСНО,РАЗБИРА СЕ! САМО ЧЕ ДРУГОТО - ОБЩОТО,ГРАЖДАНСКОТО,КАК ДА СТАНЕ?!... - ЕЙ ТАМ Е КЛЮЧЪТ ОТ МАЗЕТО!....
492
2
 
7
 
! Отговори
МИТКО преди 13 години
ЛЕКАРИ,НАУКА,КУЛТУРА - ЩЕ ВИ ТАКОВАТ ОТВСЯКЪДЕ И ВСИЧКИ,ДОКАТО СТОИТЕ НАВЕДЕНИ И ЧАКАТЕ ДА ВИ ТАКОВАТ,ИМЕННО!!!! КАКТО И ЦЕЛОКУПНИЯТ БГ-НАРОД ЩЕ ГО ТАКОВАТ ДО БЕЗКРАЙНОСТ,ДОКАТО ИЗПОВЯДВА ВЕРУЮТО НА НАВЕДЕНАТА ГЛАВА,ДЕТО САБЯ НЕ Я СЕЧАЛА,УЖ..... ЧУДЯ СЕ,КОЙ *** Е ИЗМИСЛИЛ ТАЯ ДИВОТИЯ - СИГУРНО НЯКОЙ НАИСТИНА МНОГО НАВЕДЕН! ТИПИЧЕН БЪЛГАРИН,НАВЯРНО.... ЗАЩОТО ИСТИНАТА Е,ЧЕ НАВЕДЕНАТА ГЛАВА СЕ СЕЧЕ МНОГО ПО-ЛЕСНО ОТ ВИСОКО ИЗПРАВЕНАТА... Я СЕ ОПИТАЙТЕ ДА СИ ГО ПРЕДСТАВИТЕ ПОНЕ!!.....
491
1
 
13
 
! Отговори
genadi преди 13 години
Другарю "професор", а ти спомняш ли си за "анестезиолога доктор" Марио Сарафов, който изнудваше майките на децата с думите "Аз ги приспивам, аз ги събуждам". Това е директна заплаха: "Ако не ми дадеш 60лв, детето ти няма да се събуди!"Това беше 2008г., "гадните полицаи-фашисти" го арестуваха, "добрите" лекари от БЛС скочиха да защитават "колегата"...Също като сега.
490
2
 
10
 
! Отговори
а1 преди 13 години
пияница и ***, което е най- характерно за българския лекар. Има и интелигентни лекари, около 15 % , другото е търгаши, некадърници , пияници
489
1
 
10
 
! Отговори
генади преди 13 години
"В нашето здравеопазване, в нашата медицина има скотове, истински завършени скотове."Това заявява Кеворк Кеворкян по повод смъртта на неговата съпруга Надежда Дженева, починала в резултат на изключително некадърна лекарска намеса... ...И като гледам, "проф". Милан Миланов, председател на "етичната" комисия на БЛС е наистина завършен скот и ***!
488
0
 
8
 
! Отговори
генади преди 13 години
"В нашето здравеопазване, в нашата медицина има скотове, истински завършени скотове."Това заявява Кеворк Кеворкян по повод смъртта на неговата съпруга Надежда Дженева, починала в резултат на изключително некадърна лекарска намеса...
487
0
 
16
 
! Отговори
случай от 2008 преди 13 години
Случаите на корупция в Пирогов един след друг излизат на яве. И въпреки всичко докторите се оказаха много смели. Продължават да искат и да искат Младо семейство потърсило помощ в института, защото 3 месечното им бебе не наддавало на килограми, слабеело и все повече отпадало. През седмицата те се обърнаха към редакцията на Oбщество. нет, за да разкажат своята история. Провокира ги новината за ареста на д-р Сарафов, задържан с белязани 60 лева. Същият доктор им взел 70 лева. Пациенти твърдят, че в Пирогов тези неща са нормални. Това, което е потресло семейството от провинцията най-много е безпардонното и нагло държание на въпросния анестезиолог. Младата двойка, пожела анонимност, тъй като наскоро пак й предстои преглед в Пирогов и се страхува от последствията. Прегледът ще е на бебето, което е с диагноза вродена хидронефроза. Майката на момиченцето разказа, как докато лежали в Детска урология се запознали с чичко 70 лв.. Лично от нея д-р Сарафов бил поискал oт тях парите за упойка. Мислех да го запиша с телефона си, но в такъв момент просто човек забравя всичко, като види любимото си същество на носилка. Нямах почти никакви пари в София, но не се поколебах да взема назаем от роднини, за да платя рушвета. Това еднозначно доказва, колко много се страхуват хората. А като им е за най-милото децата и най-коравите мъже омекват. Пред наш репортер майката уточни, че имало и други корумпирани лекари. За да ти предпишели антибиотици, които не вредят на детето (по думите на лекар) и да ти назначали следболнично лечение, трябвало да им броиш от 20 до 50 лв. За благодарност към хирурзите сумата пък била оставяна в плик на бюрото в кабинета. Да не говорим за лекуващата лекарка, която с полушеговит тон им била казала, че ако не платят 400 лева за операцията ще пусна студентите да оперират детето. На въпрос - ако Ви се случи друг път ще платите ли, майката е категорична: Нямам смелост да действам по друг начин. Видяхме, че човек хванат с подкуп вече е на свобода. Няма правосъдие, няма възмездие за такива, като тях. А все пак най-важно е здравето на детето ми.
486
0
 
13
 
! Отговори
случай от 2005 преди 13 години
Двегодишният Дани от Варна почина буквално за часове след фатална поредица от лекарска мудност и небрежност.Само за ден най-новата група във фейсбук събра 4500 поддръжници. "Да накажем убийците на Дани" е създадена от приятели на семейство Доневи, които загубиха 2-годишния си син Данаил след операция.27-годишните Стоян и Радостина искат истината да излезе наяве. Техният случай отключи стотици разкази на хора, които са пострадали от бюрокрацията и немарливостта в болниците."Една жена ни писа, че също е загубила така детенцето си преди година, но е нямала сили да го оповести. Друга описва случай с майка си. Системата е сбъркана и не работи добре", казва покрусената Радослава.Когато влиза вкъщи, тя целува снимката на Дани на некролога. Из двора в градината стоят още неговите играчки. В стаята е последната снимка на тримата заедно - на 5 април, когато Данаил станал на две годинки.На 18 април момчето играло мач с татко си.В 3 през нощта на 19-и обаче детето получава болки в корема. Изведнъж започва да се върти и да повръща.В 6 ч Радостина звъни на джипито на Данаил, което е втора смяна. Педиатърката в кв. Владиславово д-р Вороневска назначава по телефона хомеопатични свещички срещу повръщане.В ранния следобед, когато отиват при нея, лекарката пуска веднага изследвания за кръвна картина и пише направление за спешна хоспитализация. По нейна преценка заради повръщането детето има признаци на обезводняване и това е особено опасно.В 15,30 чродителите отиват в детския спешен кабинет в болница "Св. Марина". Там дежурен е специализантът по детски болести д-р Мехмед Алиев."Той изобщо не прегледа Дани и ни каза, че нямат места. Питахме къде да потърсим помощ, идваме от Владиславово. Лекарят спомена, че трябва да му се сложат системи, които стрували 40 лв. Бяхме готови да платим веднага, но той започна да увърта и ни прати в болница "Св. Анна", разказва майката.В медицинската документация на детско спешно в "Св. Марина" обаче пише, че д-р Алиев е прегледал Данаил. Според него детето е в "задоволително общо състояние без данни за дехидратация и остър хирургичен корем".По-късно вътрешна проверка на болницата ще установи, че в отделението е имало свободни легла и докторът напразно е отпратил детето.16,30 ч. Носят Дани в "Св. Анна". "Лекарката казва - идете на регистратура, чакайте пред спешния и пак минете на регистратура. Данаил продължи да повръща и на опашката пред гишето.Добре че хората ни пуснаха без ред. После се лутахме из лабиринта от сгради половин час, докато намерим детското отделение. По погрешка влязохме в инфекциозното. В такова тежко състояние не ни придружи медицинско лице", разказва бащата Стоян.17,15 ч. Назначават на Данаил антибиотици и дехидратиращи лекарства и го слагат на системи.Вечерта на дежурство в отделението на "Св. Анна" застъпва пак д-р Алиев."По закон няма проблем един и същи лекар да дава дежурства в две болници. Стига да не ползва клинични пътеки и в двете", смята д-р Веселин Балкански, началник на регионалната служба по здравеопазване.Медицинският управител на "Св. Анна" доц. Лидия Петкова пък обяснява: "Той е назначен при нас с постоянен трудов договор от 1 октомври м.г. и трябва да дава дежурства в нашата болница. Специализант е по детски болести, каквато специализация ние нямаме, и може би затова дава дежураства и в "Св. Марина".19 ч. Дани започва да повръща слуз с тъмнокафяв цвят. Майката вика лекаря, той я разпитва какво е яло детето. Казва й: "Вземете чиста салфетка и ми покажете каква слуз повръща." После показва "материала" на сестрите и ги пита на какво им прилича. Предполага, че кафявият секрет е заради никненето на зъби.Около 0 ч на 20 април Дани започва да повръща фонтанно. Д-р Мехмед Алиев решава, че детето трябва да се отведе в "Св. Марина". Данаил постъпва там при д-р Петър Костадинов. Родителите дават шишенцето с кафявата слуз, но никой не му обръща внимание и го хвърлят. Две лекарки продължават да го лекуват с антибиотици и рехидратиращи медикаменти.Момчето вдига температура. "Лекарят отиде да спи, въпреки че детето беше неспокойно с болки и 24 часа не беше спало.Будих лекаря няколко пъти, той виждаше, че Дани е зле, но нито назначава спешни изследвания, нито търси консулт с друг. Дани се мъчи цяла нощ", разказва Радослава.20 април, 8 ч. Правят рентгенова снимка на детето. "Дани вече нямаше сили да повръща, слузта просто се стичаше от устичката му. За всички изследвания сме го носили по стълбите на ръце", споделя майката.11 ч. Качват Дани на 5-ия етаж в ДОРИЛ - интензивно детско отделение. Настаняват го в стая с дете с бронхит и с бебе с обрив и температура. Там разпитват родителите отново какво е ял.12 ч. Правят втора рентгенова снимка на Дани, но според хирурга д-р Пламен Кокенски няма нищо обезпокояващо.Детето продължава да поддържа висока температура. Лекарите пращат бащата да купи термометър и свещички за сваляне на температурата. "Вътрешна проверка установи, че болничната аптека е била заредена с термометри и свещички", казва проф. Красимир Иванов, изпълнителен директор на "Св. Марина".В 15 ч коремчето на Дани вече е подуто като плондер и то не дава да го докосват. Майка му го сваля на ръце до операционната:"Лекарите се караха поне 10 минути в коя операционна да внесем Дани. Единият крещеше: "Аз моята операционна не си я давам". Ние стоим, чакаме и се молим да побързат."18 ч. След 3-часова тежка операция изнасят Дани от залата. Лекарите установяват вродена аномалия на тънките черва Мекелов дивуртикул. Тя е довела до тежко усложнение - непроходимост на червата и некроза на голям участък."Има рискове при тази патология. При подобно усложнение смъртността може да достигне 50%" - обяснява хирургът д-р Пламен Кокенски. - Ние сме направили всичко възможно, максималното от хирургична гледна точка. Не смятам, че има забавяне при хирургичната намеса. Но има неща, които не са в нашата власт."Медицинска сестра изнася току-що оперирания Данаил на ръце, увит в одеяло. Сестрата не носи маска на лицето. Настаняват го в същата стая при детето с дихателно заболяване и бебето с температура.През нощта Дани гори. Радослава вика дежурни лекари и сестри, но нищо. Ръцете му бяха изстинали. Опитваха се да му вземат кръв, а пръстчетата му не пускаха. Тогава пък ни пратиха за други свещички срещу температура. Пазим си касовия бон за всичко", разказва бащата Стоян."Краченцата му станаха на петна. Лекарките все повтаряха "лоша периферия", но нищо не правеха. Започна да забелва очите - никаква лекарска намеса", спомня си майката.21 април, 5,30 ч. Свалят Дани от детското интензивно отделение в реанимацията. Лекарите там се борят за живота му. Д-р Желязков казва на родителите, че детето от 45 минути е било в кома. Сърцето му било здраво, но другите органи не работели.6,30 ч. Дани издъхва от септичен шок."Детето се мъчеше пред очите ни и никой не му помагаше. Ще се борим други майки и бащи да не пострадат и да не изгубят децата си. Пари да бяха поискали, щяхме да намерим, само да го бяха спасили", казва Стоян.Както "24 часа" писа, четирима шефове на детски клиники в болница "Св. Марина" и главните сестри са отстранени от работа. С дисциплинарни наказания са д-р Алиев, хирургът д-р Кокенски, д-р Петър Костадинов, Красимир Георгиев и Антоанета Иванова. Експертна комисия очаква от тях писмени обяснения.Семейство Доневи ще търси възмездие в съда. Те искат ясно да се каже защо си отиде Дани."Събираме материали по случая с 2-годишния Данаил. По сигнала на родителите се води досъдебно производство за предизвикана смърт по непредпазливост срещу виновно лице", каза говорителят на окръжната прокуратура във Варна Радослав Лазаров. Агенция "Медицински одит" също проверява случая.Заради проверките лекарите са пестеливи на коментари. Някои дори са излезли в болнични.
485
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ima corumpirani i nekadurni politici policai sudii i tn no lekari nqma i nemoje da ima po prezumcia da ste chuli za osuden lekar v bg - v civilizovanite strani se sluchva lekarite da prestupqt zakona i edna makar i malka chast stigat do sud i bivat osudeni v bg obache vsichki sa napavo svetci -edin osuden nqma( ili pone ne sum chul )
484
1
 
10
 
! Отговори
да ДА ЖИВЕЕ ИЗКУФЕО преди 13 години
ИЗКУФЯЛАТА *** ГЛАВА НА ТОЗИ НАБЕДЕН,НЯКОИ ГО Е НАБЕДИЛ ЧЕ Е ПРОФЕСОР.АМАН ОТ ТАКИВА ***.ОТ ТАКИВА ПРОФЕСОРИ БЪЛГАРИЯ ЗАТОВА Е НА ТОВА ДЕРЕЖЕ.
483
1
 
0
 
! Отговори
:-)) преди 13 години
e, Bolen Siderov e bez diplom:-)))
482
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За какво е това браво на Миланов,ако утре се случина теб,пак ли ще викаш браво ???
481
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе важен си е случая,тук става въпрос за работата на полицията,специалните служби и морала на докторите...важен е за всеки от нас,защото утре на нас може да се случи...и затова трябва да се знае кой лъже,без значение кой ще се изложи,трябва да е урок за полицията или за медицината ни ..
480
7
 
2
 
! Отговори
ppancho преди 13 години
Maliiiii: )).Цялото разузнаване е тука...*** до измекяря: )))Що не си хванете достоен занаятбе,куки,ми плюете хората за пари..цццц...*** и ваща не е лесна,горките ***...И все пак:Браво на профМиланов: ))))
479
4
 
2
 
! Отговори
до всички преди 13 години
Като искате качествено здравеопазване,ша плащате 20% здравни,и ша са сърдите на неолибералистите,дето ви дерат,дават ви 200 лева минимална,и си мислите че с 8 % ша имате 'АВРУПЕЙСКО' здравеопазване...***.а кажете че съм ***
478
1
 
9
 
! Отговори
dog преди 13 години
Да не говори Миланов, че като му лепнат и на него едно досиенце от татово време ще се изпокрие като доган. Шапка свалям на докторската професия и ги защитавам когато искат по-високо заплащане, но да не забравяме, че при тях се шири най-голямата корупция. Всеки опит за вкарване в правият път е обречен тъй като маститите професорчета обслужват политически и бизнес интереси. Който и да е министър няма да сколаса докато не измрат олигарсите в здравеопазването.
477
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Миланов-това е шефа на лекарската мафия, която прикрива убийци, лекарски грешки, лекарски рекет, лекарскато нежелание да работят, този същия организира стачки за по-високи заплати. А, когато срещу парите, които идват от нашите данъци искаме да бъдем лекувани, а не убивани, този наглец обвинява правителството и чрез неясни експертизи прикрива умишлено убийство. Не може да бъде неясно дали бебето е било живо, след като 24 часа е дишало. Срамота. Пожелавам му: децата му да раждат при същите лекари.
476
0
 
0
 
! Отговори
:-))) преди 13 години
..i ti sas sigurnost si sashtiat:-)