Денят на дома, огнището и семейството

Бъдни вечер е един от най-светлите християнски празници
Обновена: 24 дек 2010 19:07 | 24 дек 2010 07:57,
115
Денят на дома, огнището и семейството
Снимка: БГНЕС

Днес се празнува един от най-светлите християнски празници – Бъдни вечер. Това е един от най-важните семейни празници, посветен на дома, огнището и семейството.

Християнският празник, предшестващ раждането на Христос, българите наричат Малка Коледа, Суха Коледа, Детешка Коледа, Крачун и Мали Божич.

На този ден приключват 40-дневните коледни пости, започнали на 15 ноември.

Вечерята на Бъдни вечер винаги е в семеен кръг. Храната трябва да е изобилна, а ястията да са постни и нечетен брой.

Приготвят се варено жито, варен фасул, сарми с ориз или булгур, ошав. На масата се слагат също чесън, орехи, мед, кромид лук, вино, ракия и сурово жито. Изпича се и питка, в която се замесва паричка.

Традицията:

Преди да се нареди празничната трапеза на Бъдни вечер, стопанинът на къщата запалва специален пън в огнището, наречен бъдник.

Той разбърква огъня, наричайки: "Колкото искрици, толко пиленца, шиленца, теленца, дечица в тоя дом!" Дървото е крушово, дъбово или буково, а в предварително издълбана в него дупка се сипват червено вино, тамян и зехтин за берекет.

В днешно време бъдникът е заместен от елхата, която семейството украсява на Бъдни вечер.

Празничната трапеза се нарежда върху слама на земята в югоизточния ъгъл на стаята под иконостаса. В четирите ъгъла на стаята се поставя по един орех. Това се прави, за да се осветят четирите краища на света.

Преди да започне вечерята на Бъдни вечер, най-старият мъж или жена в дома прекадява трапезата. Вярва се, че тамянът прогонва лакомите дяволчета от масата, а силата на баща им Сатана и неговите помощници – вещери, караконджоли и магьосници – отслабва.

Така тъмните сили не могат да извършат злините, замислени в навечерието на Коледа. Прекадяват се и всички помещения в къщата, кошарата, оборът.

Празничният хляб се разчупва от най-възрастния в семейството с думите: "Ела, Боже, да вечеряме". Първото парче се слага под иконата на Света Богородица, а момите слагат залък от боговицата под възглавницата си, за да им се присъни момъкът, за когото ще се омъжат.

Всеки трябва да опита всички ястия, за да му върви годината. Накрая всеки си взема орех, а по него се гадае ще бъде ли здрав – ако орехът е пълен, няма да боледува.

Докато трае вечерята, никой не трябва да става от масата. Ако все пак се наложи да я напусне за малко, върви приведен, за да не повалят караконджолите житата и да не обрекат селото на глад.

От сламата, върху която е вечеряла фамилията, напролет се сплитат венци и се окачват на плодните дървета, за да раждат изобилно.

Трапезата не се вдига цялата нощ. Вярва се, че когато домочадието заспи, близките покойници идват също да вечерят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още по темата: Бъдни вечер
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Като тебе тиквеници много, малко са хората...
86
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
:)))) А за пржките с лук кво ше каеш?
85
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Какво християнство, какви традиции, като даже дедите ни не празнуваха Коледа----------------- Приятелю, говори за ТВОИТЕ деди, не за нашите. Моите деди празнуваха всички християнски празници.
84
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Продай лаптопа, купи си ***...
83
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Много хубав Празник!Но сам много далеч от дома и семейството и се окоза че няма и какво да ядем...Супер си изкарах...Весела Коледа на Всички!
82
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Празниците събират и сближават хората. Това са поводите ни да си починем от всички изминали месеци работа, нерви и т.н. Тези емоции нямат нищо общо с религиите, за това не разбирам защо ги обсъждате. Без значение дали ядете нечетен бой постни манджи и цялата ви къща се е вмирисала на тамян или набивате кюфтета и се чудите какво направил светия дух на Мария, че да забременее "непорочно" най-важното е да си изкарате добре и да се заредите с позитивна енергия. Весели празници на всички! :)
81
0
 
33
 
! Отговори
МАКЕДОНЕЦ преди 13 години
ЧЕСТИТ БОЖИК, БУГАРИО. ДА СТЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ И ДА СПОДЕЛИМЕ ШТО ПОДОБРИ СОСЕДСКИ ОДНОСИ. ПОЗДРАВ ОД МАКЕДОНИА.
80
1
 
27
 
! Отговори
!!!!!!!!!!! преди 13 години
ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО НА ВСИЧКИ ХРИСТИАНИ !!!!!!!!
79
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз пък чак сега разбрах че имало пости ...Не че съм се насвинил през това време де, но чат пат блажих
78
3
 
13
 
! Отговори
!!!!!!!!!!! преди 13 години
Рождество Христово е христиански празник,не коледа !!! Коледа е когато коляш прасето утре или когато и да било.
77
4
 
8
 
! Отговори
Бай село преди 13 години
Винаги ще се намери някой който да развали празника на някой.Мили хора нека да съхраним тази магия която е от векове и нека заедно да се веселим.Тази вечер е Бъдни вечер ще караме по скромно ,но утре ще заколим прасето ше посрещнем колидарти ше хапнем ше пийнем и вечерта ще отидем на имен ден на мой близак приятел.И помнете че коледа е христеянски празник и бъдете живи и здрави.
76
2
 
4
 
! Отговори
!!!!!!!!!!! преди 13 години
Оооо ти се завърна във форума вече с истинското си име и старите си простотии !
75
13
 
4
 
! Отговори
Антихрист преди 13 години
Сакън - да не каже някой лоша дума за въображаемия ти приятел!Не стига, че половината митология сте я взели от евреите, а празниците, включително Коледа - от римляните; сега и чалъми продавате.
74
2
 
2
 
! Отговори
niakoia преди 13 години
Ne proumyavam, zashto tradiciite sa vi tolkova dosadni. Verno e che po komentarite lichi, che cennostite i vazpitanieto otdavna sa minalo, no pone si gi spestete za sebe si, kato niamate da kajete neshto stoinostno! Veseli praznici!
73
1
 
4
 
! Отговори
Honorik преди 13 години
Защото това не е нещо ново.Аз от много време гледам,че псувни,обиди,богохулства,клетви и т.н.не се трият,а понякога се трият несправедливо коментари,които не подстрекават към нищо лошо.В сайта много се толерират етнически,религиозни,расови и други сблъсъци и обиди,докато при критика,макар и назасягаща с нищо води до бн за 24 часа.
72
2
 
4
 
! Отговори
!!!!!!!!!!! преди 13 години
Ти си тежък случай !!! Не знам дали и някакви хапчета могат да ти помогнат.
71
2
 
11
 
! Отговори
Honorik преди 13 години
Никой не оспорва правото ти на избор-да вярваш,или не.Само,че ти,както и някои други не просто не вярваш,а си позволяваш подигравателни коментари по отношение на вярата.Като не вярваш,поне си замълчи,а не осмивай,или както някои стигат и по-далеч-подиграват се с Бог,християнската вяра,а някои дори богохулстват.
70
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
кой каквото каквото има.аз например имам в мазето сто литра ракия
69
0
 
9
 
! Отговори
Традиция преди 13 години
Традициите не са това,което бяха...
68
0
 
4
 
! Отговори
Объркан Елф преди 13 години
Някой да знае, какво се пие на Бъдни вечер?Благодаря предварително,наздраве и весели празници!:)))