Почти всички деца в социалните домове са с родители

Сираци и подхвърлени са само 1,7% от тях
Обновена: 6 апр 2011 11:22 | 6 апр 2011 11:22,
49
Почти всички деца в социалните домове са с родители
Снимка: Булфото

Почти всички деца, отглеждани в домовете за медико-социални грижи у нас, са с родители. Това сочат данните на НСИ за 2010 г. 

Към края на миналата година 98,3% от настанените в тези домове деца са с един или двама родители.

От тях 61,5% са деца на самотни майки. Сираци и подхвърлени са само 1,7% от общия брой на настанените в края на годината деца.

В края на 2010 г. броят на домовете за медико-социални грижи за деца е 32 с капацитет 3854 места. Настанените в тях деца са 2 455. От тях 1319 са момчета, а 1136 – момичета.

И през миналата продължава тенденцията на намаление на общия брой на настанените в социалните домове деца.

Към края на декември намалението е с 8,4% в сравнение с края на 2009 година.

През 2010 г. в домове са постъпили 2209 деца. Две трети от тях са на възраст до 1 година, 12,7% – от 1 до 2 години, 9,9% – от 2 до 3 години, и 10,3% – на 3 и повече години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още по темата: социални домоведеца
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
31
 
! Отговори
vuzmuten преди 13 години
значи трябва на родители изоставили детето си на отглеждане в детски дом държавата да откаже доживот изплащането на каквито и да било помощи детски пенсии здравни услуги и подобни. това ще накара безотговорно плодящите се *** да си помислят ще се възпроизвеждат ли като хлабарки
26
1
 
39
 
! Отговори
55 преди 13 години
То е ясно - *** раждат, държавата им ги гледа /т.е. ние, плащащите данъци/. Храним си престъпниците!
25
5
 
27
 
! Отговори
Решения... преди 13 години
Преди време в предишния строй се практикуваше стерилизация на всички жени от малцинствата - помакини, ромки и т.н. - гинеколога им завързваше тръбите веднага след първото раждане и край - по този начин малко по малко намаляват и изчезват без да има геноцид. Сега като сме толкова демократични, ще ни се качат на главите и буквално и преносно и никой не прави нищо по въпроса.
24
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Седмичните детски градини се ползваха само от ***.Какви са тези двойни стандарти при отглеждане на децата?
23
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
*** правят свадби по 3 дни ,но БРАК НЯМА!ЗАЩО?ЗАЩОТО МАЙКАТА СЕ ВОДИ" САМОТНА".ОБЛАГИТЕ СА ПО-ГОЛЕМИ !БЪЛГАРИТЕ РАЖДАТ ПО 1-2 ДЕЦА ,НО РЕАЛНО ИЗХРАНВАМЕ ПО 5 .В СТАРЧЕСКИ ДОМ НЯМА *** !ЗАЩОТО ТАМ ТИ ВЗЕМАТ 80% отПЕНСИЯТА!ИМА ДОСТА ДОБРА ЮРИДИЧЕСКА ПОДГОТОВКА НА РОМИТЕ!ТЕ ЗНАЯТ ХИЛЯДИТЕ НАЧИНИ ДА НЕ ДАВАТ А САМО ДА ВЗЕМАТ
22
1
 
46
 
! Отговори
Жена преди 13 години
По телевизията даваха някаква *** обясняваше как те раждат, а ние сме длъжни да им гледаме ***. Питам държавата това до кога ще продължава? За моите деца няма, а за тези *** има. Българите имаме само задължения в тази държава, а *** имат само права. До кога ще провежда държавата геноцид спрямо българите?
21
1
 
46
 
! Отговори
Кайзер Созе преди 13 години
Тия домове са създадени за да се осигури нормално съществуване за сираци, а не да отглеждаме децата на ***. В момента те са филиал на гетата, нещо като целодневна детска градина, където им гледаме децата, пък *** си правят *** работи да проституират, крадат, дишат лепило и ДА НЕ ХОДЯТ на училише, защото никой не може да ги накара на сила. Трябва да се направят отделни домове за истинските сираци,защото българско дете поставено в тези условия се *** и криминализира.
20
3
 
20
 
! Отговори
хм... преди 13 години
...на времето имаше седмични ясли и седмични детски градини.Вършеха страхотна работа в полза на здравето и развитието на *** деца.Неусетна са самото дете интеграция, пресичане на оправданието че майката от грижи за бебето не може да намери време да работи, респ. да е принудена да проси, а бащата да краде...такива неща.СЪБОТА И НЕДЕЛЯ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СИ ГИ ПРАЩАХА ПО ДОМОВЕТЕ,А САМО КРЪГЛИТЕ СИРАЦИ И ЗАРЯЗАНИТЕ ВЕДНАГА СЛЕД РАЖДАНЕТО БЯХА НАИСТИНА "ДЕЦА НА ДЪРЖАВАТА".Да го възстановят модела.
19
1
 
45
 
! Отговори
Иван преди 13 години
Решението е много просто, но както се казва - иска се политическа воля.Всеки, който прави, ражда и изоставя деца просто хей така, щото така е решил или "нямал възможност" да ги издържа следва да носи наказателна отговорност и ефективно да си изтърпява наказанието. Чуват се гласове за изоставени кучета да се търси наказателна отговорност, а за деца ни вопъл... Само в крайни случаи кръгли сираци, без роднини да се приемат в такива домове.
18
1
 
44
 
! Отговори
Пич преди 13 години
Да, защото в българия има 2-3 милиона души, които ги устройва да живеят на социални помощи, да не плащат ток, да не работят, някой друг да им гледа децата, да не плащат никакви данъци, да им подарят жилище и т.н. И ще стават все повече ...
17
2
 
19
 
! Отговори
Светослава преди 13 години
до 13За какво се извиняваш, че се подиграват с милосърдието ни???
16
1
 
33
 
! Отговори
DO 14 преди 13 години
Прав си на това право имат само индивиди без никакви родители! А не аз да плащам за *** оставено там от майка си, която после ще си го иска обратно! НЕ!
15
2
 
24
 
! Отговори
на сапун преди 13 години
Почти всички деца, отглеждани в домовете за медико-социални грижи у нас, са с родители.А останалите са непорочно заченати в някой *** коптор ?
14
1
 
41
 
! Отговори
1 преди 13 години
Отглеждаме ***!А мойте деца никой не ги пита имат ли - нямат ли!?!
13
2
 
41
 
! Отговори
Др. Спок преди 13 години
Щом имат родители, ВЪРНЕТЕ ИМ ГИ, да си ги гледат.Ако нямат родители, но имат баби и дядовци, да останат при тях.Социалните домове са остатък от отдавна отминало време.
12
1
 
41
 
! Отговори
шокиран преди 13 години
Това е скандално !!!! 98 % от децата имат поне един родител ! Е ИЗВИНЯВАМ СЕ ! Крайно време е да се създаде специален закон забраняващ изоставянето на деца в домове от самите им родители..... и по желание на родителите .. крайно време е !
11
1
 
29
 
! Отговори
ХМ, преди 13 години
ето че няма никакъв проблем с тези деца от социалните домове - те си имат родители но за по лесно са ги оставили да им ги гледа държавата- за какво се занимава общевството с тях
10
1
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
С една дума това са *** в 90% от случаите, дадени на онговорно гледане и пазене на дължавата, защото така е по-лесно и евтино. Държавата сама си отглежда бъдещи престъпници.
9
1
 
51
 
! Отговори
Анонимка преди 13 години
ТОВА СА ***,КОИТО ПАРАЗИТИРАТ ВЪРХУ ГЪРБА НА ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ!!!НЕ МОЖЕ ТАКА ЕДНИ САМО ДА ПРАВЯТ ДЕЦА И ДА ГИ ЗАХВЪРЛЯТ ПО ДОМОВЕТЕ,А ДРУГИ ДА ИМ ГИ ГЛЕДАТ!!!
8
1
 
25
 
! Отговори
до 5 преди 13 години
Аааа ще ти кажа. Понеже касае *** ,а те си имат причини. Първо гледани по домовете до 6-7 са здрави. После не завалят в говора по ***. За разлика от домашно гледаните *** ,тези те гледат спокойно в очите и поздравяват. Пращат ги и да учат поне до 4-5 клас и им получават детските. Така малките израстват и после не са толкова *** и лесни като неграмотните. По- трудно е да го изловиш като краде и учи законите защото знае да чете. Помага и при помощи и ТЕЛК...