"Топлофикация" подготвя месечно отчитане на абонатите

Дългът на дружеството към "Булгаргаз" е под 100 млн. лв.
Обновена: 10 май 2011 07:57 | 10 май 2011 07:20,
57
"Топлофикация" подготвя месечно отчитане на абонатите
Снимка: Архив Булфото

"Топлофикация - София" подготвя проект за месечно отчитане на топлинната енергия.

Целта на промените е абонатът да получава сметка за реално използваната топлинна енергия, а не по прогнозни данни. Това каза изпълнителният директор на дружеството Стоян Цветанов.

Столичната "Топлофикация" обяви ръст от 88% (или 66,8 млн. лв.) на приходите от продажби през първото тримесечие на 2011 г. в сравнение със същия период на миналата година.

При фактурирани през първите три месеца 124 млн. лв. са събрани 129,7 млн. лв., като в тази сума влизат и събраните средства от стари задължения на абонатите.

Текущите вземания на дружеството по отчетна стойност са 493 млн. лв., като след обезценка по балансова стойност са 397 млн. лв.

Още по темата

Според отчета, представен от Стоян Цветанов, дългът на "Топлофикация - София" към "Булгаргаз" вече е под 100 млн. лв., като по погасителен график се изплаща и задължение от 75 млн. лв.

За първите три месеца на годината в сравнение със същия период на миналата година показателите сочат, че е намалено с една пета количеството на подавана вода за парно отопление за жилищни нужди.

Според Стоян Цветанов, това означава, че е повишена енергийната ефективност на сградния фонд, което от своя страна води до намаляването на разходите за отопление.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 12 години
До 54,защо си мислиш, че само ти ползваш инверторни климатици?!!! Колкото до изолации, дограми и т.н. всичко каквото трябва съм си направил. Ще се стоплиш само с климатик на куково лято, ако апартаментите около теб са студени. Ще стоплиш само помещението, където е климатика, но едва ли имаш климатик в всчики помещения, където иначе има парно. Колкото до загрозяването, то и климатика загрозява, а новите радиатори са доста прилични.
54
2
 
2
 
! Отговори
! преди 12 години
Защо не може държавата да се опъни на Топлофикация нали Бойко беше казал,че няма да им даде да лапат,а сега никой не му пука как мамят хора,които никога не са ползвали услугата им за отопляване,а ги принуждават да плащат и лихви за нещо което не са ползвали.Колко случаи има и дела а все нищо!
53
0
 
3
 
! Отговори
до реалист от реалис преди 12 години
Сега ти ще ме извиниш,но позвал ли си климатик и то ИНВЕРТОРЕН,за да даваш мнение? Аз не разчитам на топлофикация да ме стопли! Отдавна сме отрязали парното,което между другото е и много загрозява интериора и много прах се набива в радиаторите,та искам да ти кажа,че с хубав климатик няма как да не се стоплиш,а ти го казвам от опит и естествено добре е да имаш изолация и прилична дограма.Хем топло,хем сметките ниски хем през лятото хладно
52
3
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 12 години
Ще да ме извиняват топлещите се с климатик, ама никога не могат да се стоплят с него, както е с парното, даже и на сравнима цена. Може да се стоплят, само ако навън е сравнително топло и сградата не е изстинала или ако около тях апартаментите са с парно, но пак ще стоплят не целия апартамент, а само помещенията, където има климатик. Имам и парно и климатици и добре знам как стоят нещата и ми омръзна да ми приказват врели-некипели.
51
2
 
5
 
! Отговори
Васо преди 12 години
Тази топлина гратис е трудно доказуема и за изчисления, но може да се приеме като бонус за преминаващите тръби. Казвам трудно доказуема и изчислима защото както знаем топлото бяга от по-високата температура към по-ниската и ако аз съм си набичил климатика на 28 градуса, а съседа ми е едва отворил кранчето на единствения си работещ радиатор, значи той краде от мен, а не аз от него. Обратно на тези измислици дето ни ги пробутват сега. Но не сме се родили в държава дето справедливоста е приоритет.
50
1
 
2
 
! Отговори
Васо преди 12 години
Най-доброто за момента е производството на ел. енеггия от топлофикация през ненатоварените месеци на годината и гарантираното и изкупуване от НЕК. Който има неплатени задължения да си ги плати за последните три години, като се "разведе" с Топлофикация окончателно и безвъзвратно, изолира жилището си и тръбите преминаващи през него към ползващите "услугата", и да подпише документ, че ще осигурява достъп за оглед с цел да няма кражба. Може да се приеме, че ще получава някаква топлина гратис.
49
1
 
5
 
! Отговори
Мнение преди 12 години
А защо Топлофикация не отчита в баланса си продадената ел.енергия на НЕК? Защото ако сложат и тези пари, ще се наложи драстично да намалят цената на парното. А това не е изгодно на монополиста. От къде тогава ще има за скъпи глезотии?
48
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не знам ,но преватизираха болници, ЧЕЗ и какво ли не ,даже летището напират да преватизират , а Топлофикация си остава държавен монопол и не мърда. От държавата най- лесно се краде и това го знаят и децата. А държавата това сме всички ние ,но пък нямаме това мислене ,след толкова години социализъм...
47
1
 
1
 
! Отговори
Васо преди 12 години
Но лобито им ще гласува закон дори и един потребител да е останал да няма отказ на етажната съсобственост. И така додето остане само един радиатор работещ на цялата българска територия. Защото парното има и социална функция и защото социализЪма не се е отместил и на педя. Фалира ли то значи болници, училища, детски градини, учреждения да трябва да изграждат собствени системи за топло и топла вода. А бюджет от къде? Що не го приватизират и неговите лобисти да си купят основния пакет акции.
46
0
 
4
 
! Отговори
до Васо преди 12 години
Не ти стигат 60% за да се откаже входа :)Трябва да имате 2/3 подписали собственници ,на които при това партидите са на тяхно име , защото и това проверяват в Топлофикация , нищо ,че не е записано в закона. А подмяната в стар блок е трудно нещо ,защото ще се наложи всеки после да си направи основен ремонт на апартамента. Дали ще минават под пода и ще го разбиваш или по стените и ще трябва да съобразиш мебелите - е голям разход и не по джоба на всеки.
45
1
 
3
 
! Отговори
Васо преди 12 години
Да му резнм тръбите е спасението, когато в блока станем 50 на 50 ползващи и неползващи. Или да им дренираме системата през някой нипел на мястото на свален радиатор. Това ще предизвика веднага едно общо събрание на съкооператорите за решаване на въпроса за подмяна на вертикалните щрангове с хоризонтални. Няма да се вземе решение разбира се по българска традиция и защото много пари ще струва такава промяна. Додето трае разправията още десетина процента ще се откажат.
44
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Някои казват че парно и топла вода било най-евтино, но аз омам два климатика и два бойлера и плащам по 80-90 лв. през най-студените месеци и не сме стояли на студено.
43
1
 
12
 
! Отговори
Плащащ до дупка преди 12 години
От 4 години сме махнали радиаторите и се отопляваме на ток. Колкото енергия сме потребили, толкова отчитат. Друг е въпросът, че сега сметките набъбват двойно с разни преноси, зелена енергия, доставяне на ел.енергия и др. Спасение няма! Плащаме значителни сметки и на Топлофикация за общото потребление във входа. Кой знае заради кого!
42
0
 
14
 
! Отговори
яро преди 12 години
-Ало ,Топлофикация ли е?-Не ,тук е Електроснабдяване-Нищо, и на вас да ви е.. майката!:)
41
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много хора пишат и сигурно са прави. За мен реалността е друга. Всичко се прави за да не се намали печалбата на монополистите. А хората нямат пари достатъчно. Цените са европоейски, но доходите се поддържат изкуствено ниски, лихвите високи. Какво да се прави, не можем всички да отидем на запад.
40
0
 
4
 
! Отговори
Плащащ солено преди 12 години
Топлофикация разчита на нас да се оправяме с комшиите мошеници. Ами да се заемаме тогава, няма от кого да чакаме помощ. Спасението на давещия се е в ръцете на давещия се!
39
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Общо взето ни подлъгаха ,че с топломерите ще си плащаме изразходваното. Да ама не! Защото входа плаща всичко минало през общия топломер. Ако няколко крадат и други не се отопляват , всичко минава и са разпределя първо като процент ,а остатъка пак по кубатура. Проверете си сметките пак и ще видите. Няма вариант за пестене! Майка ми е сама , отоплява само една стая и то не непракъснато и плаща по над 100 лева месечно. Ако погледннеш повече от 60 лева е общото разпределено по апартаменти.
38
1
 
9
 
! Отговори
Мнение преди 12 години
Абе каквото и да си говорим, все ни лъжат и крадат. На 1 този месец минаха да отчетат водомер и топломер. Пляснаха 30 кубика топла вода. Е как няма да е толкова, след като чакам сума ти време да дойде топла вода. Тече си студена, ама водомера върти. Забележете, живея на 2-ия етаж. Как може в Чехия топлите водомери да отчитат водата от определена температура? Там може, тук не.
37
0
 
6
 
! Отговори
Факт преди 12 години
Повечето, които пишат за парното не знаят, че сградата си има топлинен баланс и всяко изменение по инсталацията на парното и използването й довежда до нарушение на топлинния баланс на сградата. Става дума за мощността и броя на радиаторите, за възможността за спирането им, вкл. и с винтилите, за махането на радиаторите от стълбищата и т.н. Не трябва да има разлика при плащането за помещения с еднакъв обем, независимо дали са крайни за сградата помещения или не. Законът обаче позволява това.
36
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Отделна тръба до всеки абонат, просто няма как да стане. Я си представи, панелния 18 етажен блок, с шахта за тръбите за водата. как ще се съберат 18 тръби плюс още 18 за студената вода, плюс тръбата за мръсната вода. При това, докато топлата вода се качи до последния етаж, оня най-горе ще има да чака и да източва вода. Другият вариант - общите тръби да са на място извън апартаментите, т.е. на стълбището, също не е решение, особено при парното.