Храним армия от чиновници – 106 150 души

Населението намалява, а администрацията се увеличава
Обновена: 19 май 2011 13:32 | 19 май 2011 13:31,
111
Храним армия от чиновници – 106 150 души
Снимка: Архив Булфото

С 34,5% са се увеличили чиновниците в държавните институции и местната власт за периода 2001–2009 г.

Това показват данните от доклад на Съвета по административна реформа към Министерския съвет.

За цитирания период населението на страната се е стопило с 4,1% въпреки това обаче армията от чиновници непрекъснато се увеличава.

Според доклада от 2001 до 2009 г. населението е намаляло от 7 891 095 на 7 563 710, което е с 327 385 души по-малко. В същото време работещите вдържавното управление са се увеличили от 88 071 на 118 449 души.

В края на миналата година правителството на ГЕРБ предприе мащабни съкращения във всички институции.

Въпреки това обаче броят им остава внушителен – на държавна хранилка в момента са 106 150. Толкова бяха чиновниците през втората година от управлението на кабинета на Симеон Сакскобургготски.

В момента в общинската администрации работят 35 000 души.

Карлово води класацията с увеличение на служителите от 228,1% при 22 на сто по-малко население.

Най-голямо увеличение на броя на служителите в периода 2001–2009 г. има в 10 области – Разград, Пловдив, Враца, Търговище, Плевен, Ямбол, Русе, Монтана, Велико Търново и Перник.

Най-малко увеличение на броя на служителите се отчита в Софийска област.

Средно за страната на един общински служител се падат 214 души. В класацията на общините с най-малко чиновници са Стара Загора, Казанлък, Бургас, Русе, Благоевград, Перник и Ямбол.

При тях съотношението е на 1 чиновник между 380 и 488 граждани. В тези общини живеят между 78 343 и 167 877 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Истината е ,че всеки в администрацията го е страх да не се преработи и да вземе да се изгърби от работа ,и постоянно умува как да не работи на максимум 100 %,защото ха са приели допълнително натоварване ще ги натоварят и още и още и затова врещят,бъркат си в носа в *** и се правят на претоварени,на изморени и психически и умствено и видите ли трябва да назначим още хора,че не издържаме вече.И тия от ГЕРБ съкратиха неудобните,а в момента назначават яко пак нови *** необучени и пак изл.разхо
79
4
 
4
 
! Отговори
Boncho преди 12 години
Ами увеличава се администрацията де, ама се и увеличават изискванията на ЕС. Създадоха се нови отдели по изискване на ЕС. Това е.
78
0
 
4
 
! Отговори
lazarova преди 12 години
Карлово води в класацията,а градът е заринат от неизвозена битова смет.До кога така?По цял месец не се събира.Няма пари за нафта, а от къде пари за заплати?И на половина да останат служителите на общината пак са много.
77
3
 
6
 
! Отговори
:) преди 12 години
До 86:Извини ме, че се намесвам, но не мога да не го направя. Как точно си вършиш работата? Това да пишеш във форумите на 'днес' през работно вършене на работа ли го наричаш?Явно не си достатъчно зает/заета? Или пък в службата, където 'работиш' сте повече от необходимото? Отговорите оставям на ТЕБ.
76
2
 
9
 
! Отговори
бай хой преди 12 години
36, като не ми харесва, да се махам, а? АЗ да се махам от родината си, понеже шайка *** са я превърнали в ***? а не е ли доста по-логично да взема сопата и да пратя *** на майка им в дирника, където им е мястото? вярно, сам не мога да го направя - иначе да съм го направил вече. но като се съберат достатъчно такива като мен, може и да се промени държавата. а ти си пълен *** - вече съм сигурен, че си държавен чиновник.
75
2
 
5
 
! Отговори
do angel 32 преди 12 години
Не ми се изясни. Дали съм зад гише или не е без значение. Ако си върша работата не виждам как някой видиш ли ме "хранел". Ако ти си вършиш твоята - също. Да, има много чиновници, които не си я вършат. Има и много, които си я вършат. Та, доводите ти са ок, но не са универсални и да обобщаваш е некоректно. На теб изясни ли ти се?
74
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това е така ,защото създадоха една паразитна структура сектор "Човешки ресурси" във всички ведомства,която структура трябва не само да се *** ,че върши нещо,ами някой да я награби и да им каже ,че е крайно време да седнат и да направят анализ в кои отдели има *** и да бъдат съкратени тия ***,а напротив те крият ,че има отдели в администрацията които по цял ден си бъркат в носа и почти нищо не правят. С две думи-трябва да се натоварят чиновниците 100 %, а хе на 40% другите аут майка
73
1
 
2
 
! Отговори
Лелче преди 12 години
забравяш пенсионерите :)
72
5
 
13
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Чевал съм, че във Финландия държавните чиновници били 14 000. Нашите не стига, че са такава тумба, ами и нищо не плащат - ни осигуровки, нито дори билетче в трамваят - *** са като *** !!!Какво да коментираме повече ?!?
71
3
 
6
 
! Отговори
офф преди 12 години
Стига с тези истъркани статий моля.Истината е, че трябва да се вложат средства за преминаването изцяло на електронно правителство. Ако се направи както трябва администрацията спокойно може да се съкрати с едно 60%, но за целта трябват и хора с образование който знаят как да ползват комютър не само да занят как да го включват.95% от хората работещи в администрацията нямат необходимите знания за електронно правителство това е истината. И да започнат да си плащат данъците на новите високи заплати
70
3
 
17
 
! Отговори
Българин преди 12 години
106 000 чиновници.60 000 ушеви ***.1 000 000 ***.Сега разбирате ли защо сме бедни?
69
4
 
16
 
! Отговори
joe преди 12 години
Кадърните сме в частния бизнес и с данъците си храним некадърните,корумпирани,мързеливи държавни служители.Това е истината и трябва да се приеме от хрантутниците и да ни уважават.Защото докато ни спират да прогресираме и да генерираме приходи,хранейки стотици хиляди държавни копои нещата в БГ няма да се променят.И ще съществува вечния кръговрат:частника ще се скатава от данъци,а държавата ще назначава все повече администрация,която да генерира корупция и простотии.
68
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Храним и недоносени народни представители, пардон предатели!
67
3
 
14
 
! Отговори
Чиновник кибик преди 12 години
не критикувайте държавните чиновници, те са тук , бранят си бюрцата самоотвержени и цъкат минусчета в несвяст :)
66
1
 
5
 
! Отговори
Dimitroff преди 12 години
Искаш така ли , амии подай докумети в която си избереш районна админострация , но си приготви инженерна диплома , в съобтветствие с длъжността която искаш да заемаш , нервната система за за борба с институциите и законовите недоразумения, и психиката си за заплата приблезително 300-308 лв след удръжките...
65
0
 
2
 
! Отговори
за65 преди 12 години
Дано да доидат чуждите инвеститори ...ама надали .....Те просто си мечтаят нагли чиновници да им бавят документите с години и да ги рекетират смешки ....
64
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Администрацията се разраства на принципа, че се търси не човек който да свърши дадена работа. Търси се място за определен човек, да се настани, да се прикачи и той на държавно захранване. А останалите хора - кучетата ги яли.
63
5
 
21
 
! Отговори
Червената помия преди 12 години
До 47.Уважавам твоята позиция, но сега ще ти кажа моята.Трябва ръка да целуваш на този, който се е осмелил да развива частен бизнес в България, независимо наш или чужд гражданин е.В момента България се крепи на този частен бизнес, който плаща данъци и такси, осигуровки лицензи, винетки и какво ли не.Както каза някой по-долу-плащанията на осигуровките на държавните служители са чисто виртуални, без реални пари, а заплатите им идват от частния сектор.И още нещо-който е кадърен-е в частния бизнес
62
2
 
5
 
! Отговори
las bolas преди 12 години
Спокойно, тези пари ако не отиват за чиновници, ще отидат за табелки по 30000 на масларки и ***. Така или иначе ние няма да видим и стотинка от тях.
61
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами да, аз откога говоря, че *** се разрастват като рак. Много говореха но нокой не смее да посегне на бюрократичните хрантутници - защото те са сплотена, вярна армия от избиратели. И освен това не стават за нищо друго. Освен това те служат да обслужват безмислените и отчаяни мерки на дръжавата ни да изсмуче от нас още малко данъци, лицензии, акцизи, такси за разрешителни, такси за таксите - накратко казано до последно, каквото може.