НС прие по-високи глоби за иманярите

Депутатите гласуваха промените в Закона за културното наследство
Обновена: 1 юли 2011 12:36 | 1 юли 2011 12:35,
7
НС прие по-високи глоби за иманярите
Сребърни чаши със златно покритие, открити при разкопки в тракийска гробница в Караново. Снимка: Архив Булфото

Глоба от 2000 до 6000 лв. за всеки, който унищожи или повреди културна ценност, освен ако деянието не е престъпление, предвиди законодателят.

След двудневно обсъждане народните представители приеха окончателно промените в Закона за културното наследство.

За еднолични търговци и юридически лица, предвидената в закона санкция е между 5000 и 15 000 лв.

Длъжностно лице, което допусне предмет, оценен като културна ценност, да бъде унищожен или повреден, ще трябва да плати между 800 и 2000 лв.

Депутатите записаха още, че между 7000 и 15 000 лв. е глобата за нарушението, извършено със специални технически средства или земекопна техника.

Сред наказанията е предвидена и имуществена санкция в размер от 7000 до 20 000 лв.

За строителни дейности в археологически обекти, без теренни археологически проучвания, ще се налага глоба от 12 000 до 25 000 лв.

Собствениците и ползвателите на поземлени имоти, в които се намират археологични обекти, при необходимост се задължават да осигурят достъп на държавните органи или оторизирани лица за теренно проучване.

При подобни проучвания собственикът на имота трябва да бъде уведомен най-малко 7 дни преди началото на дейността. Той ще получи и обезщетение за времето, в което се извършват разкопките.

Според приетите текстове намерените археологически обекти трябва да се декларират за евентуалното им обявяване за културни ценности.

Законодателят е предвидил разпространението и използването на изображения на ценности за лични нужди да е свободно, а за търговска цел – само след договор с директора на музея или собственика на находката.

При нарушение на тази разпоредба физическите лица ще плащат глоба от 5000 до 15 000 лв., а едноличните търговци и юридическите лица – между 20 000 и 50 000 лв.

Според измененията движимите културни ценности, заведени във фондовете на музеите до влизане в сила на закона, подлежат на връщане само при доказване на собственост и влязло в сила съдебно решение.

Освен това, ако движими ценности са собственост на Българската православна църква или други вероизповедания, могат да бъдат направени техни копия, реплики и предмети за търговия, съгласно каноните на съответното вероизповедание.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
дракула преди 12 години
Глобите за унищожени археологически обекти са пет пъти по-малки , в сравнение с тези които са за използването на изображението им . Излиза ,че ако разруша Царевец , е по-малко обществено опасно в сравнение с това да го нарисувам и да продам картината , без да плата за това.Мръсни ,долни кръвопийци ....
6
0
 
1
 
! Отговори
BALGARIN преди 12 години
NAI GOLEMITE ;IMANIARI; I FALWIFIKATORI VAV , I ZA BALGARIIA , SA - GARZITE, RUSNAZITE,...I...-;BAN;...KAK NI LAGAHA I KRADOHA BEZSRAMNO..!!!..OPRAVDAVAM ,DONIAKADE PARVITE DVE ...NO ZA -;BAN;...TOVA E ..NEPROSTIMO !!!
5
2
 
2
 
! Отговори
хехе преди 12 години
копам си от 14 годинки,не мога да кажа че забогатях но за мен си просто хоби а и винаги съм казвал че ако попадна на нещо ценно ще го дам в музея....хубав е закона но много много закъсняха за жалост
4
0
 
1
 
! Отговори
нехай преди 12 години
Да се глобяват - хубаво, ама по кои критерии ще се определя кой е иманяр и кой - не, да не им пише на челото, или някой от НС ходи с тях нощно време да им свети ...???!!!
3
2
 
2
 
! Отговори
*** преди 12 години
След като се узаконяват колекциите, би следвало да се декриминализира иманярството, така сочи логиката.
2
0
 
6
 
! Отговори
питане преди 12 години
смешки - глоби, ръце трябва да се режат! Питам се как Черепа има такава сбирка от съкровища, нали са държавна собственост, как ги е купувал от иманяри и какво прави ГлаДният прокурор?
1
1
 
10
 
! Отговори
DIMATA преди 12 години
СЛЕД ДЪЖД КАЧУЛКА, ТО СЕ ИЗНЕСЕ ВЕЧЕ КАКВОТО ИМАШЕ. В ЕВРОПА КЪМ КОЯТО УЖ СМЕ И НИЕ, ИМАНЯРСТВОТО СЕ НАКАЗВА СЪС ЗАТВОР.

Спонсорирани публикации