Насилието над децата у нас ескалира

През 2010 г. са регистрирани с 500 повече такива случаи
4 юли 2011 21:26,
47
Насилието над децата у нас ескалира
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Насилието над децата се увеличава с всяка изминала година. Тази тенденция обявиха днес от Хелзинкския комитет, позовавайки се на доклад за правата на децата.

Тревожната статистика на Държавната агенция за закрила на детето показва, че през миналата година  общо 2155 деца са станали жертва на насилие  или с около 500 случая повече, отколкото през 2009 г.

Всяко трето дете е понесло физическо насилие, а всяко 8-мо българче – сексуално.

В 37% от случаите детето е пренебрегвано от родителите си. В близо 80 на сто от всички регистрирани случаи става въпрос за домашно насилие срещу деца.

От всички тези деца едва около една четвърт от тях попадат в кризисните центрове, които са 12 на брой за цялата страна.

B тях освен деца, жертви на трафик и насилие, вече се настаняват и деца, които са извършители на „противообществени прояви” - джебчийски кражби, проституция, бягства от институции.

Според БХК такова смесване е недопустимо, поради което е необходимо да се обмисли разделяне на центровете за деца жертви на трафик и отделно за деца жертви на насилие.

Друг ключов проблем е, че в по-голямата част от тези институции настаняванията са произволни. Въпреки фиксирания краен срок за настаняване (шест месеца), изследването на БХК показва нарушения на закона чрез настаняване за много по-дълги периоди от време.

Според правозащитниците престоят в кризисните центрове трябва да е максимално кратък - до три месеца.

Задържането на деца над този срок излиза извън представите за социална услуга и води до образователен дефицит и трайно институционализиране на децата.

Не е допустимо дете да се държи на затворен режим единствено за това, че към момента няма къде другаде да бъде настанено, категорични са от организацията.

После децата трябвало да поемат към защитен дом или приемно семейство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още по темата: насилиедецаБХК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Fucking Disaster
45
3
 
2
 
! Отговори
кучемраз преди 12 години
тук като чета неадекватните коментари,сякаш имам чувството че е талибански сайт....само е.бане бой и беж....
44
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 40 не казвам , че по времето на Смирненски задължително са биели децата , а че хората отново са притиснати до стената и в отчаянието си са неадекватни. До 41 : А ти братко си случил на родител комплексар. Такива винаги ще ги има. Искал е да направиш това , което за него е било невъзможно.
43
2
 
4
 
! Отговори
Пешо преди 12 години
А сетих се още един случайВеднъж баща ми се прибира и пита:-Направи ли контролното по математика?-Да-Какво беше ?-Ми две уравнения и две условни задачи и да напишем формулата за лице на трапец.-И ти формулата написа ли я?-Да-Я я кажиКазвам аз и фраааас един як шамар-*** влизай вътре да учишАз рева и му давам учебника да види формулата-Аааа добре айде *** да си играеш.И много такива случаи ама тоя с 5 на класното вече ми дойде в повече и се отказах да уча по математика.
42
1
 
2
 
! Отговори
Пешо преди 12 години
Виждам, че 25 много ясно е формулирал проблема.Поздрави 25.И още нещо да Ви кажа.Когато имах 5 1/2 по ел.техника (обикновено все получавах 6)майка ми ме попита:- Колко имаш на контролното.- 6 казвам-Ама 5 1/2 или 6?-5 1/2 викам-За мен това не е 6 и ми затвори телефона.Там си учех, че поне тя не ме биеше ми само мрънкаше като чели пък тя някога е имала 6 по специален предмет де ама айде....
41
1
 
5
 
! Отговори
Пешо до 39 преди 12 години
Мен пък баща ми ме наби в 5-ти клас защото имах мн.добър 5 на класното по математика.ще питате защо ме е бил след като съм имал 5 ми наби,ме защото нямах 6.От тогава реших дали ще е 5 дали 2 все ще ям бой така, че да ти е...а математиката.Общо взето големи *** бродят по земята та не се очудвам, че децата ги бият.
40
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
39 това не е извинение за нищо. Да не забравяме, че по времето на Смирненски нравите са били други и това е било "нормално".В днешно време хората би трябвало да знаят, че за да има гражданско общество, оттам силна нация и държава, в ценностната ни система на първо място трябва да е семейството. Отношенията в семейството трябва да са на разбирателство. Не трябва да се гушкаме и после да се бием. Трябва систематичност и последователност.Битите деца, най-често бият техните деца.
39
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Завърнал се в къщи безхлебенпиян пак бащата ругайи своя живот непотребени своята мъка безкрай........И го отнасят децата разбира се
38
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Такова рядко *** като хелзинския *** комитет няма !
37
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
защо ли не ме учудва тази статистика?При условие, че от 10 родени деца 8 са ***, нормално е да четем такива статистики.Докато не се намери начин да се намали популацията на тези плъхове ще е така.Лошото е че тези малтретирани *** стават озверели възрастни.Криминален контингент който си вилнее необезпокояван по улиците!
36
1
 
14
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Ами нека тогава престъпната организация БХК да озапти тия, чийто привилегии непрестанно защитава напук на Конституцията !!! Всички знаем кои си трепят малките, женят ги на по 10 годинки, изнасилват ги, пращат ги да крадат, проституират и просят, продават ги като животни - понякога дори за резервни части !!!Случаите на насилие над деца нарастват непрестанно, защото нараства броят на *** !!! *** са зверове, а не хора... и стига сте ги приравнявали към нас, хората !!!
35
1
 
0
 
! Отговори
filomena grimaldi преди 12 години
hm. strawni4ko polozenie i uvi e taka. domawnoto nasilie e nai lowata voina ot, koqto nai potarpevwi sa imeno decata. we povtorq. lipsva zakon , koito da deistva sas cqla strogost pri domawnoto nasilie eto wo nasilieto e tolkova dinami4no.
34
2
 
3
 
! Отговори
до 32 преди 12 години
И ? Като навремето за ви били като тъпани какво стана ? Тъпани израснахте. Цяло поколение ***, неспособно една държава да подреди като хората.Боя създава ***. По добре си замълчи и се скрий от срам.
33
5
 
2
 
! Отговори
!@#$ преди 12 години
Децата трябва да се бият внимателно. С любов. Ако видите, че детето припада, трябва да го залеете с вода преди да продължите с боя.
32
4
 
3
 
! Отговори
do 31 преди 12 години
Ami te za tova v momenta rastat oligofreni. Edno vreme imashe strah ot roditelite v momenta gi psuvat. Zashii mu dva shamara i vsichko si idva na miastoto.
31
5
 
2
 
! Отговори
daydreamer преди 12 години
Да, насилие е. Явно на тебе редовно са ти били по два шамара, че го имаш за нормално...
30
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Daite mi definicia za nasilie.... ako tova da ma izvyrtia dva shamara zashtoto e *** i se e metnal na maika si e nasilie ....mi basi sveta v koito jiveem
29
2
 
5
 
! Отговори
HADES преди 12 години
Защо говорят само за физическото насилие?!?! Защо не казват нищо за психическото малтретиране и насилие над децата, което може да се окаже с още по-лоши последици...
28
1
 
0
 
! Отговори
магаре преди 12 години
Насилието нараства- Тавание/Тъпание доволно потрива алчни ръчички...
27
2
 
0
 
! Отговори
онбашията преди 12 години
еми видяха хората колко струват пацифиските импотентни методи и се връщат към изпитаните и работещите :)