От ваканция на ваканция и така цяла учебна година

Нови почивки през есента, по Коледа и към края на зимата за учениците
Обновена: 8 авг 2011 16:44 | 8 авг 2011 16:44,
64
От ваканция на ваканция и така цяла учебна година
Снимка: архив, Булфото

Нови ваканции през есента и зимата и по-дълга почивка по Коледа предвижда Министерството на образованието за учебната 2011/2012 година.

Тези промени се предлагат в проект на заповед на просветния министър на образованието Сергей Игнатов за графика за учебното време за новата учебна година.

Есенната ваканция започва от 29 октомври, събота, до 1 ноември, вторник. Децата ще се върнат в класната стая в сряда – на 2 ноември.

Досега около 1 ноември – Деня на народните будителите, почиваха само първокласниците. Коледната ваканция ще започва по традиция от Бъдни вечер – 24 декември, но ще е по-дълга и продължава до 8 януари включително, предвижда документът. Така учениците ще забравят за уроците за 16 дни. Те трябва да се върнат отново по чиновете на 9 януари.

В началото на 2011 г. учениците в София и в страната протестираха за по-дълга коледна ваканция, тъй като тя завършваше в първия понеделник след празничните дни за Нова година. 

През февруари догодина учениците ще имат и зимна ваканция. Тя ще бъде от 23 февруари до 26 февруари включително.

Пролетната и великденската ваканция от 1-ви до 11-и клас се предвижда да бъде от 7 до 16 април включително. За дванайсетокласниците тази почивка ще е от 12 до 16 април включително.

Вторият учебен срок ще започне на 7 февруари 2012 г.

Още по темата
Просветното ведомство предлага и неучебни дни заради празници и за организирането на държавните зрелостни изпити и на външното оценяване.

На 21 май ще се състои матурата по български език и литература (БЕЛ) за 12-и клас и националното външно оценяване по БЕЛ в седми клас.

На 23 май е вторият държавен зрелостен изпит и външното оценяване в седми клас по математика.

Учениците ще почиват и на 24 и 25 май по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още по темата: ваканцияученици
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
1
 
5
 
! Отговори
ученик преди 12 години
Нашата система е напълно сбъркана. Първо: Как искате добри учители, когато тяхната заплата е 400-500лв. Естествено, че вече само некадърни ще стават такива или хора с огромна любов към професията( едва ли има такива много). Освен това и учениците не стават вече- няма уважение, няма полагане на труд да се научи нещо в това училище. Аз съм в една от най-елитните гимназии и тук е пълна скръб(от към ученици). Казвате учебниците не ставали- ами помъчи се и ще разбере всичко , то неможе на готово.
61
3
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 12 години
Стига с тия експерименти! Върнете трите срока на обучение както беше преди години и дайте 2 междусрочни ваканици на учениците-по мое време имаше две по- големи ваканици- зимна след първия срок от 1 до 15 януари, пролетна след втория срок-от 1 до 10 април и лятна. Но за разлика от сега през лятото бяхме ангажирани 1 месец в летни бригади, така че не се чудехме какво да правим цели 3 летни месеца. Крайно време е да се намали лятната ваканиця- три месеца са много за почивка.
60
0
 
3
 
! Отговори
аз преди 12 години
До пост 44Личи си , че нищо не си научил в училище,правописа ти куца доста,пък се чудиш че даскала писал тройка.Ако така караш и в университета .........А иначе по темата - добре е да има повече почивки за децата,защото наистина изучават страшно труден материал,казвам си мнението като родител на съвестни ученици.Но почивките наистина включват съботи и недели и по един учебен ден,както е отбелязал по-преден пост.
59
11
 
2
 
! Отговори
Съвестен Гражданин преди 12 години
Съобразно това решение, трябва заплатите на даскалите съответно да се намалят
58
3
 
7
 
! Отговори
до 55 преди 12 години
е ние като сме ставали в 6:30 и сме се миели да не сме останали прости?горканчовци са сега - немили-недраги ги карат да четат хартиени (представяш ли си?) учебници, а не филмирани! безобразие! освен това всеки ден трябва да ходят на училище с прически и маркови различни дрехи - от с.марково.
57
2
 
9
 
! Отговори
mimaor преди 12 години
Най-после стана това,което преди 4 години на всички изглеждаше еретично-няма да има учители по английски,няма да има учители по другите предмети.Всички го знаехме и се случи.Но нека,най-обруганото същество в България за всички времена е българският учител.Не можех да повярвам,че се случва,но беше факт през есента на 2007 г.И други неща ще се случат,но да изчакаме още 5 години...?
56
6
 
9
 
! Отговори
Главчо преди 12 години
учителите само гледат да им мине часа без изобщо да ги интересува дали са научили нещо или не. Децата които имат богати родители - получават лесни оценки защото те и без това ще идат навън да учат и ще избягат от това блато. Учениците няман уважение към учителите, а учителите гледат само като на златни кокошки на децата. Управляващите мислят само за ***, които пък са си в перманентна ваканция.Така че 10 дена повече или по малко - децата все са губещата срана за съжаление
55
0
 
15
 
! Отговори
Марчела преди 12 години
абе защо ги тормозите тия дечица - не мога да розбера. Раздайте им учебници - направо сканирани и по имейлите им или направо във фейсбук. Знаете ли какво е да ставаш сутрин в 6,30, да се миеш, да се обличаш /всеки ден различни маркови дрешки/, кецове, телефони... мъкааа, мъкаа. Пък като пораснат - ако не им е направена прическата не могат да идат. Той живота ги учи. Сега като ходят на училище - в 10 клас пак не могат да четат така че не мислете ваканциите ами как да съкратите ваканциите направо
54
1
 
8
 
! Отговори
Лили преди 12 години
сестра ми някога завърши в езикова гимназия и си спонням че от 9 -10 клас ставаха преводачи на панаира или на състезания в града ни /тогава имаше/. С изненада тези дни разбрах как деца завършили езикова гимназия немогат да говорят езика - защото не можели да се отпуснат?! Ами 5 години как са учили и какво са научили -незнам. Нямат нужда от ваканции, а от разбираеми учебници и учители отдадени на професията си а не само да мислят за частните си ученици. Някога беше срамно да ходиш на частно учене
53
0
 
1
 
! Отговори
Крис преди 12 години
52 е отговор до 48
52
1
 
4
 
! Отговори
Крис преди 12 години
Явно не си в системата, защото квесторството на матурите, външното оценяване след 7 клас или поправителните изпити са в работни дни, в които човек е на работа и не се плащат допълнително; заработваш си заплатата тогава. Е, ако матурите, подобно на олимпиадите са в почивните дни, тогава се плаща според кодекса на труда. Уж по 10 лева, които след удръжките и някакъв данък сват 6.75 лева - пари, за които подаваш данъчна декларация и дори върнах на НОИ 9 стотинки.
51
1
 
2
 
! Отговори
bashta преди 12 години
basi ludnicata samo v sa6tiq duh tva trqbva6e da stane udavna
50
5
 
8
 
! Отговори
eee преди 12 години
Какви са тези ваканции....двата почивни дни и още един-два за да заблуждават...това не е ваканция....направете три ваканции с по 10 почивни дни и ги фиксирайте,а не да се ползват националните празници за ваканция......докато се канализират нещата в родното ни образование,синът ми ще си вземе хлябът в ръце
49
0
 
11
 
! Отговори
до М преди 12 години
Леле, къде са тия сериозни училища???! Дъщеря ми е в елитна езикова гимназия. Обучението е гола водица! Възрастни учители (над 70г.) , лоши учебници на безумни цени . Трябва да учат езика и по общообразователните предмети...да ама не ,защото няма учители ,знаещи езика ,които да преподават например география... След родителската за спонсорството на училището ,почти повече няма такива. родителя трябва да излезе от работа за да се види с учител в приемен час ,обикновенно около 12 ч.
48
3
 
8
 
! Отговори
до 38 опита... преди 12 години
Явно го нямаш достатъчно опита! Изпитите са в работни дни защото са извор на пари за квесторите. Не само това , умишлено се оставят деца на поправка ,за да има колкото може повече изпити и после наесен ги пускат да минат. Същото е и с матурите. Всяко нещо свързано с училището , от делегираните бюджети до некадърно написаните учебници е само за печалби!
47
13
 
9
 
! Отговори
Бъдещ абитуриент преди 12 години
Браво, значи можело!Ще гласувам за ГЕРБ!
46
10
 
9
 
! Отговори
М преди 12 години
Какви дълги ваканции видяхте - обърнете внимание - те винаги включват събота и неделя плюс още един ден след това. Децата имат нужда нужда от почивка, кой би издържал на такъв юруш? Те са затрупани с уроци, говоря за сериозните училища. А и една навременна почивка, никога не вреди.
45
0
 
4
 
! Отговори
преподавател преди 12 години
Кого заблуждаваш че си преподавател?
44
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Завърших преди 5 години, сега съм студент, и ще кажа едно. Системата назначава *** за преподаватели, хора които не ни обесняват нищо а само чакат да мине часа. В Университета за първи път видях какво е човек който иска да те научи на нещо и го прави с желание. Затова студентите не се подиграват с преподавателите в университетите. Имал съм и редица случай в които даскала пише хубава оценка на ученика който му се мазни ,а на мен пише 3 при положение ,че знам повече.Сега ще се радвате на ***
43
0
 
20
 
! Отговори
Ученик преди 12 години
Аз бих протестирала по-скоро за ОБНОВЯВАНЕ на системата, за учебници на РАЗБИРАЕМ език, за КВАЛИФИЦИРАНИ учители и т.н... Радвам се, че уча в елитна гимназия, а и съучениците ми са доста по-интелигентни от това, което описвате тук. Не вярвам, че по-дългата ваканция по Коледа би навредила с нещо, все пак това е най-светлият празник. А останалите дни си ги добавят като икономия от отопление. Но и без това през зимата зъзнем в класните стаи... Хора, не плюйте върху собствените си деца!