Решено: Всички влакове спират на 24 ноември

Евентуална стачка ще влоши положението, отсече шефът на БДЖ
Обновена: 17 ное 2011 16:50 | 17 ное 2011 16:49,
121
Решено: Всички влакове спират на 24 ноември
Снимка: Impact Press Group

Всички влакове в България ще спрат да се движат на 24 ноември от 8 часа до 16 часа. Това е окончателното решение на всички синдикати в железниците, взето след проведеното днес заседание, съобщи за Investor.bg синдикалният лидер Петър Бунев, председател на Съюза на железничарите в България.

Ще спрат да се движат всички пътнически влакове и всички товарни влакове. Международните влакове, минаващи през наша територия, ще чакат на границата по време на стачката.

Досега Министерството на транспорта и ръководството на БДЖ не се съгласиха на преговори по исканите от нас теми във връзка с колективния трудов договор, и ако това не се случи и на 24 ноември, стачката ще продължи, заяви Бунев.

За евентуална стачка синдикатите предупредиха преди десетина дни, след като стана известно, че в хода на започналите реформи в железниците до края на годината ще бъдат съкратени около 2000 човека общо от „БДЖ – Пътнически превози“ и „БДЖ – Товарни превози“. Сега заетите в системата на БДЖ наброяват 13 хиляди души.

Още по темата

„Винаги сме били отворени за преговори със синдикатите, но това не означава, че бихме се съгласили на всичко, което те предложат“. Така изпълнителният директор на „Холдинг БДЖ“ Йордан Недев коментира решението за стачката в железниците. Той посочи, че в сега действащия колективен трудов договор има клаузи, които вече са „неприемливи“.

По думите на Недев, една от тези клаузи е, че ръководството на БДЖ няма право да уволнява „синдикални членове“ без писменото съгласие на синдикатите. Според настоящия колективен трудов договор, дори вдигането на заплатите за заетите зависи от синдикатите.

Изплащането на бонус на работещите в железниците при ползването на годишния им платен отпуск е друга клауза, с която ръководството на холдинга не е съгласно.

„Ние не сме спирали диалога със синдикатите. В случай че се стигне до стачка, това ще влоши положението на БДЖ, отговорността за което ще носят синдикатите“, подчерта Йордан Недев.

Още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още по темата: стачкаБДЖвлакове
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
1
 
4
 
! Отговори
възмута преди 12 години
Един път ще ми се наложи да използвам влак в годината и точно тогава ще стачкуват... Голям късмет. :|
117
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БДЖ го тласкат към фалит, за да може нова ГЕРБ фирма да го обсеби.
116
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Спокойно, Дянков и Трайчо ще бутат влаковете на ръка.
115
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В България правителството инвестира най-много в полицията, която е един процент от цялото население на страната. Но не мислете, че тази полиция се бори с престъпността, не, самата полиция е корумпирана, съдебната им власт също, за политиците им да не говорим. Полицията им е гарант за сигурността на корумпираната върхушка, за това, че всеки дори и плах опит за протест и търсене на отговорност, ще бъде смазан и потушен.
114
4
 
8
 
! Отговори
TPE3BEH преди 12 години
Стачка на хрантутниците ще е това. Сами си подписват смъртната присъда. Накрая БДЖ ще фалира и ще се създаде нова железопътна компания. И всичката хрантутна ***, която цуца от държавата и краде нафта ще изхвръкне на улицата.Същото полежение е и с пощите. Не искат приватизация. Искат старото статутково. И това си е. Айде червенотиквеновчето от позитано, драскайте си глупости. То само вие си останахте да си ги четете.
113
2
 
10
 
! Отговори
Тояга преди 12 години
Дизел 2,60 лева , да ни е честито , така г-да управляващите ще "стимулират" родната икономика, готви ни се голяма сопа Скъпи съотечественици .......
112
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Изглежда частните превозвачи плащат на профсъюзите.
111
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
точно така спирайте всички влакове!!!Тия съсипаха държавата,ние нямаме нито една сфера която да е добре,освен застрахователната,и депутатската
110
4
 
24
 
! Отговори
Тъпи сме ! преди 12 години
В България около 1,6 млн. човека не могат да разберат, че пазача на бившия премиер Симеон Борисов продължава да ги лъже. Точно тези наивници му дадоха още две години време, в което да се гаври с останалите българи. Мисля, че друго не ни остава, освен да стачкуваме, до като Свинаря се върне на старото си работно място, като старши на кофпомпа, в Пожарната служба на с. Банкя. Други държави, които също като нас са в банкрут изхвърлиха льольовците от властта. Ние защо само клепаме ?
109
4
 
31
 
! Отговори
Стачка до дупка преди 12 години
Браво на жепейците !!! Само така !!!
108
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ще постачкуват, пък после ликвидация.
107
5
 
9
 
! Отговори
до Катеринка преди 12 години
Ела да те повозя на моето влакче. :)
106
2
 
8
 
! Отговори
... до 106 преди 12 години
Не се пеня,а и изобщо не защитавам управниците.Говоря за реформата в частност.А нещо обещано не е правено никога и от никой.Не е от две години.Дразня се на хората как говорят,че били съсипали държавата са 2 години тези.Няма нормален човек поживял малко повече да не вижда,че това си е отпреди промените,а след тях просто всичко е започнало да се влошава драстично.Все пак всичко зависи от нас хората,ние сме много и сме силни,ама не сме народ да излезет 300-400 хиляди и наистина да си искаме правата
105
2
 
11
 
! Отговори
до 101 преди 12 години
Я стига си се пенил. Какво сме искали. Искаме като нещо е обещано да се изпълни. Обещани са нови модерни вагони - нека първо да ги видим, после да се унищожават старите. Как да вярваш на фурнаджийска лопата? Как да вярваш на един, който уж мъж, пък не постъпва по мъжки? Сутрин казва едно, на обяд друго, вечер отрича и двете.
104
8
 
5
 
! Отговори
Катеринка преди 12 години
Ааа е точно на именния ми ден ли ще спират? Не може ли друг ден :)
103
2
 
14
 
! Отговори
ku4eto преди 12 години
Черен влак се композира, /2черен влак се композира, Ленче ле,от Бургас за София.Аз отидох в София, /2аз отидох в София, Ленче ле,занаята да науча.Не научих занаята, /2не научих занаята, Ленече ле,най научих любовта.Любовта е сладко нещо, /2любовта е сладко нещо, Ленче ле,кой не люби, той не знай.Ах, да знае мойта майка, /2ах, да знае мойта майка, Ленче ле,гроба ще ми изкопай.И на него ще напише, /2и на него ще напише, Ленче ле,Тук почива любовта."
102
2
 
17
 
! Отговори
до 96 преди 12 години
"vlakovete sa skapani samo se tormoziat horata za skrap, komunistite da iskarat parite kadeto gi otkradnaha"КОИ СА КОМУНИСТИТЕ?Такова жестоко концентриране на членове на БКП, както в ГЕРБ, отдавна не е имало.И защо не провериш произхода на Р. Плевнелиев? Той е възможно най-комунистическият. Баща му е окръжен секретар на партията, която се пишеше с главно "П", докато Бог се пишеше с малко "б".ГЕРБ ли имаш впредвид като пишеш "комунистите"????
101
1
 
13
 
! Отговори
по ГЕРБаджийски преди 12 години
Решено: Без технически прогрес няма комунизъм!
100
15
 
5
 
! Отговори
... преди 12 години
Абе вие какво искате бе,нищо да не се променя ли?Искате да се возите в съшите смърдящи,горящи,бавни и клатушещи се влакове ли?Искате реформи,а като се почнат ревете само.Всички тука са страшни компетенции и само плюят.Отидете там в ограбената държава и я управлявайте бе специалисти.Тази реформа трябваше да стане отдавна.И не е нужна само в БДЖ,ами на много други места.До сега 22 години кой какво е направил за железниците освен да краде,някаква реформа,проект,подобрение?Нищо.БСП премълчават само
99
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Борисов не го бърка, той се вози в коли на НСО...пардон...коли, купени с пари на данъкоплатеца.