Синдикатите пак не щат!

Продължава играта за новите промени в пенсионната реформа
Обновена: 1 дек 2011 14:30 | 1 дек 2011 14:26,
306
Синдикатите пак не щат!
Очаква се решение дали портестите ще продължат. Снимка: БТА

Синдикатите не приемат последните предложения на управляващите за пенсионна реформа.

Те напуснаха срещата в парламента с депутатите на ГЕРБ, на която КНСБ и КТ "Подкрепа" трябваше да се запознаят с новите промени, които предвиждат плавно повишаване на възрастта за пенсиониране за всички категории труд.

По-рано днес след среща с Бойко Борисов ГЕРБ предложи с по четири месеца на година да се вдига възрастта за
пенсиониране и за трите категории труд в началото на  2012, 2013 , 2014 г. В разговорите сутринта е участвал и вицепремиерът Симеон Дянков и социалният министър Тотю Младенов.

След срещата с депутатите от ГЕРБ лидерите на КНСБ и КТ "Подкрепа" заявиха, че свикват стачните комитети за обсъждане на нови протестни и стачни действия срещу така предлаганата пенсионна реформа.

Още по темата

"Това, което касае увеличението на пенсионната възраст, аз не видях разчет, който да ни убеди, че ефектите, които се очакват дори през 2018-2020 г., си заслужава тази жертва, която се иска", коментира Пламен Димитров.

"Кой какво е играл не знам, но играта продължава. И не знам кой как си е мислел, че ще я кара оттук нататък, но предложенията, които се правят в момента, ще доведат до нова радикализация на хората и отговорността ще бъде и е изцяло и на правителството, и на управляващото мнозинство в момента", предупреди синдикалният лидер.

Управляващите бяха категорични, че новите предложения ще бъдат внесени в бюджетната комисия независимо от позицията на синдикатите.

"Няма да допуснем да ни бъдат извивани ръцете", заяви Искра Фидосова от ГЕРБ и призова българските граждани да не се подвеждат.

Тя посочи, че до решението за плавното увеличаване на пенсионната възраст за всички категории труд се е стигнало, след като цяла нощ експерти са правили изчисления и са стигнали до извода, че това е в интерес и на работещите в първа и втора категория.

Например миньорите, които са първа категория труд, през 2014 г., когато ще трябва да получават своите пенсии от пенсионните фондове, ако увеличението на възрастта не е факт, ще получат по-ниски пенсии, отколкото сега, каза Фидосова.

„Ние не разиграваме никого, отговорни сме, най-важни за нас са интересите на гражданите и на държавата“, декларира тя. 

Ефектът от предложените промени през 2017 г. ще бъде 265 милиона лева икономии и то само от разходната част, коментира Искра Фидосова. Само от тази мярка до 2020 г. ще бъдат спестени около 630 милиона лева, а пак в края на периода, тоест отново към 2020 г., от целия пакет мерки, ефектът ще е общо около 6 милиарда лева.

ПГ на ГЕРБ се срещна и с финансовия министър Симеон Дянков.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
251
1
 
9
 
! Отговори
ДО 250 преди 12 години
В началото на 90-те години НЯМАШЕ пенсионен фонд, а пенсиите се изплащаха директно от държавния бюджет. Като не си наясно, по-добре си трай. Или вземи провери и тогава се излагай.
250
0
 
8
 
! Отговори
anna преди 12 години
ako pensionnata reforma shte e kato v Evropa,da napraviat i zaplatite evropeiski!!!
249
0
 
10
 
! Отговори
anna преди 12 години
abe kako stana s Cveteto Borislavova????razigraha si milionchetata s Borisov i aideeeeeee...Glupav e naroda da glasuva za nai-goliamata mutra i izzednik, az ne mojah da go poviarvam!!!...s kakvo vi specheli,be hora???S tesni vruzki s mafiata,kontrabanda na cigari,narkotici,orujie,v mrusni sdelki sus stari komunisti???S KAKVO???
248
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе *** ,не задаваите *** въпроси.Парите зе 10 пенсионера се дават от 6 работещи,и то месец за месец,в общи линии.А каде са парите до сега питаите други.тия кадето докараха държавата до тук.
247
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО ТРЯБВА НЕЗАБАВНО ДА СИ ХОДИ !!! ПРОТЕСТИ ДО ДУПКА !!!
246
4
 
21
 
! Отговори
до 250 преди 12 години
А за три години къде са парите за пенсиики събирани от Бойко Борисов
245
0
 
17
 
! Отговори
хахаха преди 12 години
нещеме ний богатства нещеме ний пари а искаме свободаааааааа човешки правдини ))
244
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
това е унижение, на 61 година - кой работодател ще вземе някои на работа... сега хората с тоя начин на живот - едва ли ще стигнат до пенсия... с какво се е променил в положителна насока живота от преди 20 години... в Европа го правили и тук да се прави, ние ако бяхме в Европа - нямаше да сме на тоя хал... това по повод сраваненията - какво било в Европа... това че НЯКОЙ ИСКАЛ ДА РАБОТИ - СЛЕД КАТО СЕ ПЕНСИОНИРА - НЕ Е ЗАЩОТО МУ СЕ ХОДИ НА РАБОТА, А ЗАЩОТО НЕ МУ СТИГАТ ПАРИТЕ !!
243
0
 
11
 
! Отговори
до 251 преди 12 години
Кой ще държи па теб на 67 на работа бе смях....
242
6
 
0
 
! Отговори
norm преди 12 години
Някои от пишещите във форума да е гласувал синдикати да ни управляват,защо непрекъснато трябва да ви го припомням,толкова ли не можете да разберете една проста истина.
241
1
 
15
 
! Отговори
Опаляааа... преди 12 години
Явно парите за магистралите не пристигнаха от ЕС...ми сега,като взехме тия за заплати и пенсии...що да чиним,реформи и гнет...е вие ни направихте на маймуни вече де...а стига толкова...е няма да има пари,то за магистрали,за подкупи по избори,за комисионни на този и онзи олигарх,пък сега няма ..е няма ,*** ние какво сме виновни....
240
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Удължават срока за пенсии щото ако се пенсионират хората сега няма пари ГЕРБЕРИТЕ правиха магистрали , удължаването на срока за пенсия ще налее кинтите които ги няма и така докато има следващи избори , а новите като дойдат ще викат като Бойко предишните са виновни , Бойко ви взе парите за пенсии за три години да реже ленти и сега народа да плаща , за кефа му с пенсийте си ГЕРБ са за ЗАТВОРА !!!
239
12
 
5
 
! Отговори
JT преди 12 години
Кви протести пак бе, според мене трябва да вдигнат възрастта за пенсия не с 1 ами с 2 години. Щото, разбираш ли, се били преработили! А факта, че имаме да догонваме запада следващите 30 години?? А факта, че производителността на същите тези протестиращи е има-няма 30% от средната за ЕУ?? Марш на работа!
238
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДО 240 НЕ ГЕРБ СА ИЗПРАЗНИЛИ ПЕНСИОННИЯ ФОНД, А КОМУНИСТИТЕ В НАЧАЛОТО НА 90-ТЕ ГОДИНИ МОЕТО МОМЧЕ,,,
237
8
 
3
 
! Отговори
Пламен преди 12 години
Вън синдикатите от България.Шепа хора искат да провалят Великденските празници на България.
236
1
 
12
 
! Отговори
Мария - до 208 преди 12 години
Стига сте плашили гаргите с Брюскел - никой не може да наложи на суверенна държава каква да е социалната й политика. Всяка държава, дори и в ЕС, самостоятелно си решава тези въпроси. Тази басня я започна хер Флик и сега ще му я повтаряте до безкрай.
235
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО ТРЯБВА НЕЗАБАВНО ДА СИ ХОДИ !!! ПРОТЕСТИ ДО ДУПКА !!!
234
0
 
3
 
! Отговори
До 244 преди 12 години
Не говори наизуст.Не си запознат с темата.Добавката клас за прослужено време и стаж за всеки един е различна и носи в името си смисъла, а именно колкото повече години стаж, толкова по-голям процент надбавка.
233
4
 
2
 
! Отговори
до 108 преди 12 години
Е, на 64г. ти казваш, че ще умреш от старост ли??Да не говорим, че съвсем друг въпрос е, когато се пенсионират се депресират и ако ги питаш, всеки иска да остане да поработи още малко.Като цяло 64г. си е една истински работоспособна възраст.А вие на колко год искате да се пенсионирате? На 45??Няма го този филм.Цяла европа прави пенсионна реформа.Има отрицателен прираст, няма кой да издържа пенсионерите.Ако бяхме Индия или Китай е друго, но не сме.
232
3
 
3
 
! Отговори
Боце преди 12 години
тоя Тренчев преди беше леко луд, сега е изкуфял и луд.. голямата му борба била да запази надбавките за стаж - които са около половин процент от заплатата, или сигурно 1-2 лева и са пълен 100-процентов остатък от СОЦИАЛИЗМА, когато се гледаше колко време сме бачкали щото нали уж сичките сме били равни..