Ученическа далавера: Джобните - за цигари, в автобуса - с SMS

Новата система за плащане на билетче вече работи в Пловдив
20 дек 2011 15:16,
48
Ученическа далавера: Джобните - за цигари, в автобуса - с SMS
Снимка: архив, Reuters

Учениците в Пловдив измислиха нов начин, по който да си харчат джобните пари за каквото си поискат, а парите за пътни отново да са на гърба на родителите.

Младежите масово разполагат с мобилни телефони, а от днес пловдивчани могат да пътуват в градския транспорт SMS-билет. Той е с 20 стотинки по-скъп от обикновения билет, но дава възможност хората да се придвижат дори да  нямат пари в себе си.

SMS-билетът важи за 45 минути пътуване, съобщението до номера на транспортната фирма трябва да бъде изпратено преди качването в автобуса, целта е да улесним пътниците”, заяви пред Dnes.bg шефът на превозваческата фирма Веселин Дошков.

За момента от новата услуга се възползват най-вече учениците, които предпочитат да изхарчат парите си за пътни и да се возят в автобуса с SMS, който ще платят техните родители в края на месеца.

Още по темата

"Днес например вместо 4 лева за пътни, си купих цигари, а се возих с SMS", разказа пред Dnes.bg единайсетокласничката Мария. Тя пътува с два различни автобуса в едната посока и с два в другата. 

Момичето е извадило и късмет, защото до края на декември с SMS-билет ще може да се пътува само по две от най-натоварените линии – 4 и 29, а тя ползва точно тези, за да стигне от дома до школото си.

След Нова година новата система за таксуване ще действа в една трета от автобусите на пловдивския градски транспорт.

Преди три години подобно таксуване с SMS-и е стартирало в Прага, където днес 35% от пътниците пращат текстови съобщения, за да се таксуват в градските рейсове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още по темата: ПловдивSMSавтобус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
2
 
! Отговори
въпрос преди 12 години
Що не го направиха този "експеримент" в столичния град, нали те са на най-напред с материала? А и се возят най-дълго?Провинцията - 100% таксувани по всевъзможни начини, в София - гратисът със соц. перфораторчетата върви!Браво!
43
2
 
0
 
! Отговори
до 35 преди 12 години
Какво й се чудиш на тази от 28-ми коментар?! 100% е ходила да духа в тоалетните, че да изкара стотинки за валчер.
42
2
 
1
 
! Отговори
Jore преди 12 години
Всеки ден все повече се отчайвам от коментарите като цяло.. няма такива ограничени хора.. и авторът на статията с измислените си ученически интервюта да изчезва! Пуснали са нова, удобна екстра, на който му е удобна, да я ползва, на който не, да си дава левчето и да си трае. Като бях ученик веднъж бяха забравили да ми оставят джобни, билетчето беше 40ст с карта, ама ей на - нямах. Тази система, ако я имаше тогава, щеше да ми спести едни 10км пеша :) Лека вечер :)
41
2
 
1
 
! Отговори
американец преди 12 години
Защо "журналистите" от този сайт подтикват децата към цигари??? *** и пульо ми станал "автор" на статии в нещо, което вече и вестник не може да се нарече.
40
4
 
0
 
! Отговори
Знаете ли за това? преди 12 години
Седят на една маса Бойко Борисов, Цар Киро, Тотев - новият кмет на Пловдив (бивш областен), ген. Атанас Атансов, Славчо Атанасов и още трима членове от сенчестия бизнес на Пловдив. Бойко към Цар Киро и Славчо: Вие ли ще си влезете в затвора, или аз да Ви вкарвам! гробна тишина в Новотел до Панаира на Гергов. Цар Киро казва: Батьо Бойко, ами аз ще ти дам 10 000 гласа, ама после? Славчо Атанасов: Имате документните ми измами, ако искате... продължението в 7plus7. net - Секция Позиция
39
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кой ви извива ръцете, бе диванета? Никой не е отменил обикновените билетчета, някой кара ли ви да се возите с смс?
38
1
 
10
 
! Отговори
до: 35 преди 12 години
Да, от 6-ти клас имам телефон и по този начин нашите ме научиха да спестявам и да ценя парите. Разбира се, че сама като си спестявам пари и си заредя ваучер от 15 лв., ще карам с него няколко месеца и няма да го харча за глупости, а ще го ползвам по необходимост. За съжаление малко родители възпитават така децата си. Моите връстници на 22-23г. правят по 40-50 лв. сметка и мама и тати им плащат, ако не цялата сметка, то поне 30 лв. от сумата. Е, това въобще не е нормално!
37
3
 
4
 
! Отговори
възмутен преди 12 години
Категорично съм против! Какво се облекчава с това - нито отпада кондуктора, нито времето за проверка на карти, продаване на билети, че и с апарати ще ни проверяват смс-ите. Нито сме се родили с телефони в ръка - както вървят нещата....... май ще се откажем поради измамите окончателно от тях.Да не говорим за това, че високата цена от 1 лв за тези къси ръзстоятия става цели 1.20!?!?!Как пък не стана 1.02 лв!
36
2
 
3
 
! Отговори
axa преди 12 години
narkotik sus sms?!
35
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
тия *** много *** и лъжливи ,тия тел да не са без лимит и да ги плаща дядо Коледа да не говорим ,че има ученически карти както и таксита за богатите
34
2
 
16
 
! Отговори
sisi преди 12 години
Невиждате ли далаверата бе хора,тя е между градския транспорт и мобилните оператори.Тук не става въпрос кой как си харчи джобните а как ни извиват ръчичиките да плащтаме ДДС за билетче и за мобилните .Кой измисли тази простотия?????
33
2
 
2
 
! Отговори
do #28 преди 12 години
ei kak me draznite s tiq komentari ot 6ti klas imal gsm i ne go pla6tali roditelite kato si bil 6-7 klas koi ti go plashta be s kvi pari go plashta raboti li kvo aman ot glupaci
32
3
 
9
 
! Отговори
А КАКТО ЗНАЕМЕ преди 12 години
столипиново(пловдив) е най-голямата мангалотурска махала в ЕС.
31
3
 
16
 
! Отговори
петя дошкова преди 12 години
ТАЗИ МАРИЯ всъщност е петя дошкова Е ВИСОКОПОСТАВЕНА СЛУЖИТЕЛКА НА ХЕБРОС БЕС/няма грешка/ и служителка в маркетинга и шеф на шефа в къщи.прави реклама на фирмата и новата форма за грабеж на родителите посредством SMS.отваря очите на децата как ,да тръскат парички от родителите.*** алчните католици , срам нямате , а страх от бога ?
30
3
 
7
 
! Отговори
до 20-ти анонимен преди 12 години
Казах, че ще и спра телефона, а не джобните.И не "знам как" ще ги "изкарва" щото аз ходех на работа и така ги "изкарвах".А ако някой реши да ги изкарва по друг начин и сам да си опропасти живота, то нека-аз да не съм пъдар.Ама ако реши така да изкарва няма да е само за джобни ами да изкарва и за квартира и ядене.Ама то за да вземе такова решение моето дете значи някъде във възпитанието си ще съм сбъркала, а не в това, че съм спряла джобните.Малките да не се учат да хитреят, щото и ние можем.
29
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
При задръстване 45 мин. са много и е по-изгодно пеша.
28
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Днес пак лъжат. Учениците в Пловдив имат месечни карти за 12 лв. Няма ***, които да дава по 4 лв. на ден, вместо 12 на месец за неограничено пътуване.
27
1
 
21
 
! Отговори
... преди 12 години
Авторът е много ***!
26
6
 
15
 
! Отговори
а преди 12 години
Ами като им е толкова акълът на родителите - нека плащат, след като не могат да възпитат децата си. Имам GSM от вече 10 г. (когато бях 6-ти клас се сдобих с GSM) и с чиста съвест казвам, че родителите ми не са ми купили нито 1 ваучер, не са ми платили нито 1 сметка ( но не поради липса на средства, а като метод за възпитание) и съм им благодарна, че избраха по този начин да ме възпитат в това отношение. Още в детска възраст придобих качества, които са много хубави и полезни.
25
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е и аз като студент все лъжех нашите да ми пращат повече пари за учебници и разни такси ама какво пак станах човек, пак си завърших право в софийския, пак си работя в кантората и си вземам хубавия хонорар. Това са си моменти на младостта, които трябва да се опитат и да се изживеят. Винаги съм смятал и продължавам да смятам супер примерните хора за "коне с капаци", които си живеят живота пасивно - "на доизживяване". Революциите се правят от младите.