Шенген с механизъм. Да, да, ама май не!

ЕК: Устремът за реформи е излетял от ГЕРБ
Обновена: 8 фев 2012 22:08 | 8 фев 2012 19:09,
134
Шенген с механизъм. Да, да, ама май не!
Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия се е опитала да направи балансиран доклад - плюсовете, които правителството и магистратите могат да си сложат, са приблизително равни на минусите от несвършената им работа.

Но усещането от прочита на доклада оставя тягостно настроение. Може да го няма черно на бяло, обаче заключението, че властта се е уморила да прави реформи, прозира от всяка от 9-те страници на огласения днес пореден доклад по Механизма за сътрудничество и проверка, който беше въведен едновременно с влизането на България в ЕС на 1 януари 2007 г.

Призивите за повече решителност, за повече наказания ги няма само на заглавната страница на документа.

Много е направено от правителствата, които управляваха България през изминалите години, но остава под въпрос дали промените щяха да се случат без мониторинга на ЕК. Това изречение на нейния говорител също го няма в доклада, макар че то е една от най-тъжните констатации, с които получихме с първото му издание за 2012 г.

Още по-скръбно вероятно ще ни стане през лятото, когато Брюксел ще излезе с равносметка за изминалите пет години.

Основното послание от "техническият" преглед на 6-те показателя, по които ЕК ни наблюдава, показва, че борбата с корупцията е замряла, големите дела са прашасали, назначенията в съдебната власт продължават да се правят по неясни, но не и професионални критерии, че полицията действа аматьорски при гръмките си акции, събира негодни доказателства, че съдиите предпочитат условните пред ефективните присъди, че злоупотребите с еврофондове се наказват само с глоби, изборните резултати вероятно са постигнати чрез измами. И още колко други - в доклада почти отсъстват безглаголни изречения.

Още по темата
Еврокомисията е особено критична към половинчатостта на решенията, свързани с необяснимо забогателите политици, на които се разчита да управляват модерно България, и на магистратите, които да въздават правосъдие. Няма резултати от борбата с корупцията по високите етажи, отнемане на имущество, получено по незаконен начин, сериозно заравяне в произхода на благосъстоянието на влиятелни хора, обезсилени са структури като бившата комисия "Кушлев", които са призвани за това.

Равносметката за борбата с корупцията - основният аргумент на холандското вето - не дава основания за особен оптимизъм, че то ще отпадне: 6 дела срещу магистрати и 6 оправдателни присъди, 1 осъдителна и 1 оправдателна присъда срещу бивши министри и депутати, 4 условни и 2 ефективни присъди срещу кметове.

На слънчевата страна е сложено създаването на спецсъда за организираната престъпност, назначаването на агентите на БОРКОР - новата служба за борба с корупцията, подобряване взаимодействието между съдебната и изпълнителна власт, имущество за 5 млн. лв. конфискувано, нова организация на прокуратурата, създаване на етични норми за магистратурата.

Достатъчно ли е това за отпадането на мониторинга през лятото, както се надяват мнозина, предимно в Румъния? Ако се случи, Холандия ще остане без сериозна причина да ни държи извън Шенген, защото то ще е признание, че сме си свършили работата.

ЕК ясно каза днес, че каквото зависи от нея, го е направила, че председателят ѝ Жозе Барозу говори за техническата ни готовност да се присъединим не само в София, но и на европейските лидери в Брюксел. Решението сега е на страните членки. То е въпрос както на честност, така и на доверие, каза днес говорителят на ЕК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
3
 
15
 
! Отговори
До 56 преди 12 години
Аз предпочитам Куба, ще ми платиш ли билета за там, въпреки, че не съм член на БСП, ама и аз цъкам плюсове само на това, което ми харесва и минуси на това, което не ми харесва
38
6
 
5
 
! Отговори
??? преди 12 години
Абе аз ли не се сещам или преди Б.Б. за доклади не се чуваше и дума ..... .... а може би тогава всичко беше изрядно !!!
37
2
 
17
 
! Отговори
гацо преди 12 години
..устремът за реформи е излетял..... .ми Началника за кво се надува като балон.да изпусне въздуха и да се презими при хората.
36
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
другарите от БСП , здраво раздават плюсове на глупостите в форума и минуси на това което не им отърва , вашта мам.а комунистическа , да си ходите в Северна Корея , та да се отърве света от вас
35
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Грешката си е изцяло наша. Ако 89-та година, когато падна комунизма, тълпата беше линчувала политическата върхушка, тоест елита на Партията, сега всичко щеше да е коренно различно. Сега ще си носим кръста.
34
4
 
24
 
! Отговори
Десен преди 12 години
Ето тук можеше Бойко да ни спести оправданието със Станишев.Трябваше да застане мъжкарски и да каже правим каквото можем но не става бързо.А той за пореден път оправдава лошия доклад със Станишев и сие.Някак си това вече почва много да дразни все някой да е виновен.Е хайде стига тройната коалиция вече не управлява от три години, дайте да видим какво правим сега.Претендирате за дясна партия, но до момента нищо дясно реването и оправданието са присъщи на ***.
33
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И преди съм казвал оная народна мъдрост - Нов бардак със стари к--ви не се прави!
32
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тия пък недоклатените , все едно в Италия няма престъпност , все едно в Холандия няма престъпност , все едно в Великобритания няма престъпност , там има осъдени и на тяхно място идват нови престъпници и правят пак същото , а в България са си едни и същи и всички ги знаят , но и там и тука си е едно и също престъпност има , но корупцията ни е в повече.
31
2
 
20
 
! Отговори
до 34 преди 12 години
Защо за Турция няма световна криза, давам Турция за пример, защото беше доста близко до нас по много показатели, но вървят напред, защо ние да не вървим напред, явно има начини и вина да не се случва, кой носи?
30
1
 
23
 
! Отговори
Монархист преди 12 години
Последно време стигам до много интересни изводи - щом няма един осъден министър до сега, повече от ясно е, че всички са в кюпа и всичко е един огромен цирк и яко мазане пред очите на обикновения данъкоплатец.
29
1
 
21
 
! Отговори
До 43 преди 12 години
Ще перефразирамИма лобиски закони - няма шенген!Няма лобиски закони - има шенген!Имат право да се притесняват от корупцията и неефективноста на службите за справка липстващия ползвател на микроязовир издавил цяло село
28
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
100% обвиненията са само към сегашното правителство, нали другари? Едва ли им е направило впечатление че бившия ни президент Гоце Трипера и Геле Марин са пуснал има-нема неколкостотин убийци и изнасливачи от затворите, нали другари? Всичко е името на социализма, не е с лоши чувства.
27
5
 
11
 
! Отговори
stoian79 преди 12 години
GERBER4ETA NAI VIS6ATA INSTITUCIA KATO EK VI GO KAZVA PRAVO V O4ITE VIE NESTAVATE ZA UPRAVLIAVA6TI!.SLED TOZI NEGATIVEN DOKLAD IMAITE DOBLESTTA DA SI PRIZNAETE PROVALA I DA SI PODADETE OSTAVKATA!.
26
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЦЕНАТА КОЯТО ПЛАЩАМЕ ТЪРПЕЙКИ ТОВА УПРАВЛЕНИЕ СТАВА ВСЕ ПО-ВИСОКА И НЕПОНОСИМА! ОТ ЕС САМО КОНСТАТИРАТ ТОВА КОЕТО НИЕ НОСИМ НА ГЪРБА СИ 50 ГОДИНИ. АКО СЕГА НЕ СЕ СЪБУДИМ, УТРЕ ВЕЧЕ ЩЕ Е КЪСНО......
25
3
 
7
 
! Отговори
до 23 преди 12 години
Ако искаха и имаха някакви доказателства, щяха да вкарат в затвора всеки един от бившите, но явно няма доказателства или пък не искат и в двата случая, няма какво да се направи освен да се обвиняват сегашните.
24
24
 
6
 
! Отговори
до 32 преди 12 години
Растяха пенсиите и заплатите защото цял свят беше в икономически подем. Сега ако станишеф беше премиер, щяхме да сме в положението на Гърция и Испания, ама на нас нямаше да ни помогне ЕС.
23
17
 
3
 
! Отговори
до 32 преди 12 години
А ти да си чувал за световна криза, на тройната им беше лесно и папкаха с кеф.
22
6
 
28
 
! Отговори
Пфуу преди 12 години
С бригада Герб няма да видим Шенген !
21
18
 
3
 
! Отговори
до 24 преди 12 години
Истината е една: В Шенген харесват повече дупето на Станишев, защото Бойко не си го дава!
20
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
При управлението на ГЕРП - необяснимо забогатели политици и обяснимо обеднял народ...