Производството на найлонови торбички спаднало със 70%

През 2014 година се планира таксата да стане 55 ст.
17 апр 2012 19:12,
38
Производството на найлонови торбички спаднало със 70%
Снимка: архив, Reuters

Производството на найлонови торбички е спаднало с 60-70% от въвеждането на продуктовата такса.

Това обявиха на пресконференция в БТА производители на торбички и представители на Българска асоциация "Полимери" по повод предвиждани промени, с които ще се облагат всякакъв вид торбички, а не само най-тънките, както е досега.

Те обясниха, че са спрели производството на тънки торбички под 15 микрона, тъй като за тях трябва да се заплаща такса. Първоначално тя е била 15 стотинки, а от началото на т.г. е 35 ст., но реално никой не я плаща, защото се произвеждат само торбички над 15 микрона.

По думите им обаче като цяло производството на торбичките е спаднало, защото се произвеждат само над 15 микрона, които са по-скъпи и магазините ги продават, вместо да ги подаряват.

Предвидено е от 35 стотинки сега таксата да се увеличи през 2013 г. на 45 ст., а 2014 г. - 55 ст., което прави България с най-висока такса в Европа.

Според асоциацията, ако промените бъдат въведени, браншът ще бъде доведен до фалит. Заетите в сектора са около 3500 души.

Според тях целта за опазване на околната среда няма да се постигне с въвеждането на рестриктивни мерки, а трябва да се подобри събирането и последващото рециклиране на продуктите от пластмаса, каквито са и полиетиленовите торбички. Те добавиха, че полиетиленът дава възможност да бъде преработван над 30 пъти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
Андрей преди 11 години
За мен не е проблем да взема със себе си платнена торбичка ,но ако трябва да купя сирене,например ,а след това и месо ,кайма ,хляб ,след което от пазара краставици и домати ...?Как става това -на едно място всичко ли...?Ами от сиренето ако капе саламура ,а месото или каймата също цапат-по колко торби трябва да си носи човек когато тръгне да пазарува?По времето на соца поне ни завиваха продуктите в амбалажна хартия ,а ,но сега ще трябва да сечем и горите ,за да произвеждаме хартия.
34
3
 
9
 
! Отговори
Огнян преди 12 години
Напълно подкрепям идеята найлоновата торбичка да стане 1лв. Усилието да си носиш със себе си торбичка от плат е минимално и не представлява абсолютно никакъв проблем.
33
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не знам за вас, ама на мен не ми представлява никакъв проблем да си нося торбичка с мен, когато ходя да пазарувам, вместо да си купувам такава. Така е моят малък принос за опазването на околната среда :)
32
0
 
6
 
! Отговори
На Георги П. преди 12 години
Тарелките са от полистирол, фолиото е от полиетилен, бутилките за бира са от полиетилен терефталат. Те също замърсяват природата, не всички могат да се рециклират, парите за тях се вземат неусетно. За тях никой не говори!Така с торбичките се удрят два заека- потребителя и производителя.А правилният път е да се създаде наистина система за разделно събиране.Най-лош пример е, когато министър дава пример със себе си-евтин и неработещ трик!
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ще отговоря ,производствена себестойност на бензина е 40 % от цената. Останалото е ясно.Торбичките. Според мен трябва да се въведе разделно събиране на отпадъци и да се построи прословутият завод за преработка на отпадъци, който е също така манипулиран въпрос, както и въпросът с кучетата.Най-малко трябва да страдат производителите от това, че произвеждат торбички.
30
1
 
1
 
! Отговори
Пицата преди 12 години
Бензин, дизел, парно, ток, вода, данъци,акцизи, задължителни застраховки ! Айде и торбичките !
29
1
 
14
 
! Отговори
Георги П. преди 12 години
Не мога да разбера защо всички са ревнали, че не могат да живеят без найлонови торбички, сякаш това е краят на света. Че нали месото в големите супермаркети не се завива в найлова торбичка, а в обикновено найлоново фолио. Което въобще не е торбичка. Както и пликчетата БЕЗ ДРЪЖКИ, в които се слагат плодовете, също не се стичат за торбички и за тях не се плаща такса.Така се спокойно - месото и плодовете са е пакетирани, единствено остава да ги сложим в торбата от плат и да си ги приберем вкъщи.
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тези от полимери какво плачат? Да започнат да шият пазарски чанти, от плат, кожа..
27
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До "Българин", като чуя народен съд и повече какво да чета? Явно си умствено изостанал. И данъците в България са може би най-ниските в Европа. Ама ти от къде да знаеш, като не плащаш такива?
26
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Супер, найлоновите торбички трябва да изчезнат!
25
3
 
19
 
! Отговори
как па не преди 12 години
Само така.Жалко,че българинът вече няма да може грижливо да привърже няколко найлонки,пълни с *** и излизайки от дома си,с отработено движение,сваля прозореца на колата и с такава изтънченост и точност,да го посади в зелената ливада край пътя.Така че,не 0.35 лв.а 3.50 лв. да станат
24
6
 
8
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Трябва да се борим за:- Незабавно сваляне от власт на антибългарското и гибелно правителство на криминалният престъпник борисов; - Народен съд за него и цялата му престъпна клика - за геноцидът срещу Българският народ.- Властта в ръцете на подготвени хора - патриоти, надарени с държавнически нюх и решителност;- Рязко намаляване на данъци и акцизи;- Рязко орязване на паразитната държавна администрация;- Незабавно изхвърляне на *** гнус от държавната хранилка - да работят или да ***
23
0
 
11
 
! Отговори
Българин преди 12 години
....Къде отиват тия пари, дето ни ги дерат от гърбовете? С какво можем да се "похвалим"?- Най-много държавни чиновници на 1000 граждани в света !!!(ниво на административни услуги - НУЛА - тук чиновниците ПРЕЧАТ на данъкоплатците, а не им помагат)- Най-много ушеви *** на 1000 граждани в света !!!(абсолютно безполезна ***, защото имаме и най-високата битова престъпност)- Най-много *** на 1000 души в целия свят !!!(Е, тук вече коментара е излишен)ЕТО КЪДЕ ОТИВАТ ПАРИТЕ НИ !!!
22
1
 
8
 
! Отговори
Българин преди 12 години
...и само торбичките да бяха !!! Поинтересувайте се на каква цена излизат горивата от Нефтохима - останалото е държавен акциз !!! Същото за цигарите - пушим баси скъпите цигари, а тютюнопроизводителите - по-бедни от просяци !!! А лекарствата? Плащаме най-високият ДДС върху лекарствата (то и в половината държави няма такова зверство - ДДС върху лекарствата), ама е по-лесно да се обвини Софарма за високите им цени, нали? ДДС има дори върху учебниците, които купуваме на децата си !!!ГЕНОЦИД !!!
21
2
 
9
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Да не мислите, че на управляващите им пука за екологията? - Не - те просто гледат откъде да дерат пари !!!С най-високата "такса торбичка" ще сме в Европа... и гарантирано с най-ниските доходи !!!!Пак гласувайте за мръсният ***, *** и криминален престъпник борисов !!! Тоя се е зарекъл да затрие България !!!
20
0
 
1
 
! Отговори
Торбичка преди 12 години
А за наливна бира?
19
2
 
3
 
! Отговори
Торбичка преди 12 години
Има достатъчно заводи за рециклиране на това, което са се заяли! Според мен някой трябва да обърне по-голямо внимание на нещата които са трудни за рециклиране - бутилки от бира, олио и т.н.
18
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това ще е егати цирка. Отивам на работа и си нося няколко платнени торбички, щото нали, ако жената се сети в последния момент к'во трябва да се купи още - да има с кво да ги нося нещата. Вместо слагат безмислени такси, да предложат и евтина алтернатива ! 2012 г сме, не сме 1900г!!!
17
0
 
4
 
! Отговори
Андрей преди 12 години
Най-лесната работа е да се сложи такса и след това да обявят покачването и.Изходът е да се строят заводи за рециклиране на всички ***,както и за торбичките
16
0
 
3
 
! Отговори
Торбичка преди 12 години
Голяма част от тези "найлонви чували" са произведени точно от тези торбички, кота са РЕЦИКЛИРАНИ.