Корупция и политически натиск – най-големите проблеми на съда

Цветанов и Борисов говорят вместо магистратите, алармират анализатори
Обновена: 23 юли 2012 15:01 | 23 юли 2012 13:05,
98
Корупция и политически натиск – най-големите проблеми на съда
Снимка: архив Булфото

Корупцията и политическият натиск са най-съществените проблеми в работата на полицията, следствието, прокуратурата и съда, сочи доклад на агенция "Алфа Рисърч“, изпратен до БТА. Проучването е поръчано от сдружение "Програма за развитие на съдебната система".

При изготвянето на доклада са направени представително изследване сред 1020 души, групови дискусии и експертни интервюта.

Подозренията в корупция засягат почти еднакво институциите, които се занимават с правораздаване. Между 62-68 на сто от анкетираните имат такива подозрения. 55 на сто пък смятат, че върху прокуратурата има политически натиск.

Около 45 на сто виждат такъв натиск и върху съда и разследващите органи. 25 на сто от анкетираните посочват като основен недъг в работата на полицията некомпетентност. 30% пък обвиняват прокуратурата в липсата на прозрачност.

34 на сто от запитаните смятат, че най-големият проблем на съда са тромавите бюрократични процедури. Две трети са на мнение, че през последните пет години, откакто България е член на ЕС, не се наблюдава промяна нито по отношение на ефективността, нито на безпристрастността, нито на справедливостта на съда. 23% смятат, че състоянието дори се влошава. Едва между 9 и 11 на сто от запитаните виждат подобрение.

Най-значимо влияние върху негативното мнение за правораздавателните институции оказват "обществено значимите дела", коментират анализаторите. Според почти 90 на сто от анкетираните тези дела се свеждат до медиен шум без реален резултат. Доминира мнението, че се работи "на парче", по конкретни "политически поръчки".

Според 40 на сто от анкетираните издаваните присъди никога не са справедливи спрямо извършените престъпления.

Съдебната система има пасивна роля при определянето на общественото мнение за работата й, смятат анализатори. Причината за това е фактът, че други говорят вместо съда.

Представители на европейските институции, както и омбудсманът Константин Пенчев са единствените говорители по проблеми, свързани с правосъдието, които се ползват с по-висока степен на доверие. Хората обаче разпознават като най-чести говорители по темата вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов - 90 на сто, премиера Бойко Борисов - 88 процента и главния прокурор Борис Велчев - 75 на сто.

Правосъдният министър Диана Ковачева и представителите на професионалните съсловия остават по-назад - между 35 и 50 на сто.

Ниското доверие към ефективността и безпристрастността на българската правосъдна система тласка гражданите към отказ от правосъдие. Почти половината анкетирани - 49 на сто, не биха сътрудничили на правораздавателните органи, ако станат свидетели на престъпление. Приблизително същият дял нямат доверие, че ще получат необходимата защита при свидетелстване.

Правосъдната система започва да се възприема като нещо чуждо и далечно на обикновения човек, отбелязват анализаторите. 56 процента смятат, че намаляването на корупцията може да се постигне с повече контрол върху съдебната система, други 40 на сто - с повече прозрачност, персонална отговорност и по-ясни правила при назначаването на съдии и прокурори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
1
 
1
 
! Отговори
На кой ИДИОТ??? преди 11 години
И кой *** от народното събрание се прави на ВЕЛИК ЗАКОНОТВОРЕЦ? Тъпака му с *** ще ни кара да караме с включени светлини, а бензина кой ще плаща?Ще ги търпим ли?Не на закона!Не на такива ***!
63
0
 
6
 
! Отговори
Мила от Марс преди 11 години
Да, това са техните проблеми, но мен проблемите на съда не ме интересуват, ГРАЖДАНИТЕ имат друг проблем - Защо няма справедливи присъди и защо съдиите и прокурорите са недосегаеми?
62
0
 
0
 
! Отговори
Voyvodata преди 11 години
Kato prepechatvate statii nyama da stanete po interesni ot KNSB.Za da ozeleete vie razvivate korupzlakato vzimate pari ot finansovi grupirovki za izdrajkata si.Ne se opitvayte da tvardite che se izdarjate samo ot darjavna subsidia i chlenski vnos.Koi plashta komanditovachnite na gn Kokalov koito e postoyano e v chujbina.Evropeyski sindikati, a dtugoto e ot mafiotski struktori okolo KNSB.Vie apartamentite mu ne mojete da prebroite.
61
1
 
2
 
! Отговори
до всички преди 11 години
четете и коментирайте Ц.Ц и главния секретар на МВР.какво вършат и какво не!
60
0
 
19
 
! Отговори
Стойчо преди 11 години
Няма какво да ес добави към изводите от това социологическо проучване - корупция и политически натиск е имало винаги, но толкова обезверен българинът никога не е бил! А и навред примери, които потвърждават тези констатации...
59
0
 
21
 
! Отговори
FAKT преди 11 години
САМО в Бг!Бедните стават все ---ПО-БЕДНИ , богатите все ПО-БОГАТИ,.....корумпираните все ПО-КОРУМПИРАНИ,мутрите станаха ---ОЛИГАРСИ,държ. институции все ПО-ПРОДАЖНИ,*** станаха --РОМИ,а българите ---*** !
58
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гербаджии напредсега БСП е наред!Ще ги караме подредпърво бяха СДСпосле РЗСза десерт остана БСП
57
26
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гербаджии напредБСП е наред!преди бяха СДС, РЗСза десерт остана БСП!
56
5
 
28
 
! Отговори
КОШМАР преди 11 години
В МОМЕНТА ГЕРБ/ГРОБ/ ИМА ОДОБРЕНИЕ ОКОЛО 10 ПРОЦЕНТА. ИЗБОРИТЕ В КЮСТЕНДИЛ И СЪЕДИНЕНИЕ ГО ДОКАЗАХА КЪДЕТО ГЕРБЕРСКИТЕ МУТРИ БЯХА ЖЕСТОКО РАЗГРОМЕНИ. ЗИМАТА ЩЕ БЪДАТ НА ГРАНИЦАТА НА 4-ТЕ ПРОЦЕНТА А ПРОЛЕТТА ИЗМЕТЕНИ И АРЕСТУВАНИ . ИЗПРАВЕНИ ДО СТЕНАТА И СЛЕД СТЕНАТА......ЧЕРВЕИ. ГОРКИТЕ,ЧАК ГИ СЪЖАЛЯВАМ ЗА ТОВА КОЕТО ИМ ПРЕДСТОИ.
55
5
 
20
 
! Отговори
КОШМАР преди 11 години
ЧЕ ИДВА КРАЯ НА НАЙ- КРАДЛИВАТА ХУНТА В ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ - МУТРОКОМУНИСТИЧЕСКАТА ГРАБИТЕЛСКА КЛИКА ГРОБ Е ВЕЧЕ ЯСНО И НА МАЛКИТЕ ДЕЦА ! НО ВСЕ ПОВЕЧЕ ГЛАСОВЕ СЕ ЧУВАТ ЧЕ СЛЕД ТОВА ТРЯБВА ДА БЪДАТ СЪДЕНИ И ДА ПОНЕСАТ ОТГОВОРНОСТ ЗА КРАХА НА ДЪРЖАВАТА НИ И ЗА НЕЗАПОМНЕНАТА БЕДНОСТ ДО КОЯТО НИ ДОКАРАХА . И ОТ ПРОФЕСОРИ - ИКОНОМИСТИ,ПОЛИТИЦИ,ГРАЖДАНИ,ОТ НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ. ОТ НАС ЗАВИСИ ДА СПРЕМ БОКО,ЦЕЦО- КРАДЕЦО,ФИДОСОВА И СИЕ ДА НЕ ИЗБЯГАТ ОТ СТРАНАТА !
54
1
 
2
 
! Отговори
Бг преди 11 години
ФЪФ-Бг,от 1944г.,всичко е ---ПОЛИТИЗИРАНО ,а това са и плодовете ,от политиката и политиците ,....КОРУПЦИЯ,ДАЛАВЕРА И ТЪРГАШ .....това са ЦЕННОСТИТЕ на политиците и *** ,а за ТЯХ има и----ПРАВА ,за останалите в Бг ,има само ----ЗАДЪЛЖЕНИЯ!
53
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
МАНИПУЛАТИВНО, КАКТО ЕДИН СОЦИОЛОГ МОЖЕ ДА ГО НАПРАВИ. НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ПРОБЛЕМ НА СЪДЕБНАТА СИСТЕМА Е УПАДЪКА НА МОРАЛА, ВСИЧКО ДРУГО Е СЛЕДСТВИЕ ОТ ТОВА. А ТОЯ НОМЕР ДА ПРЕХВЪРЛЯМЕ ПРОБЛЕМА ОТ БОЛНАТА ГЛАВА НА ЗДРАВАТА Е НАЙ-***. БЪЛГАРИНЪТ МНОГО ПОВЕЧЕ СЕ ИНТЕРЕСУВА, ЧЕ НЯМА СПРАВЕДЛИВОСТ ОТКОЛКОТО КАКВО Е КОМЕНТИРАЛ ПО ПОВОД ПРИСЪДИТЕ ЦВЕТАНОВ ИЛИ БОРИСОВ. ТЕ НЕ КАЗВАТ НИЩО ПО РАЗЛИЧНО ОТ НАС И ОТ ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ.
52
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гербер да си е лесноработиш за държаватачувстваш се чудесноспиш спокойно, защото не крадешимаш си пари,но са си твой, нали?
51
0
 
8
 
! Отговори
Петьофи преди 11 години
Докато съдии и прокурори се назначават по "тарифата" никога няма да имаме некорумпиран съд.Съдия и прокурор се става, както се става депутат - С МНОГО ПАРИ И ВРЪЗКИ.Дори за чистачки се правят менте-конкурси, като предварително се знае назначения. Да не говорим за разните деловодителки и др.ТазИ система действа безотказно повече от 20 години.
50
4
 
14
 
! Отговори
зли духове преди 11 години
"герб" - пандемониум на безумието.пандемониум - сборище на всички зли духове в гръцката митология
49
5
 
26
 
! Отговори
ю преди 11 години
Етикетите на статията: Бойко Борисов, Цветан Цветанов, корупция, политически натиск. Емблема на партия ГЕРБ!
48
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Цветанов и Борисов не само говорят вместо магистратите,но решават делата им и издават присъди , дори по телевизията.Чудя се, защо въобще ни трябват съдии щом като не са независими?Направо да се назначат сервитьри да приемат само поръчките.
47
1
 
3
 
! Отговори
До 61 преди 11 години
Абе ти знаеш ли , къде се намира дознанието или си приказваш на изуст ?
46
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всеки десети българин поне е потърпевш от неадекватните присъди на българските съдилища.А тази неадекватност се дължи или на некадърност, или на корупция.
45
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Съдената ни система се ръководи от магистрати, сложени на високите постове при управлението на БСП и Гоце! Пенгезов след като го изгониха, защо съда отново го върна на работа, защо върна Пурата пак на шефско място в митницата, след като и децата знаят, че обслужва мафията и разполага с движима и недвижима собственост за милиони евро, които не са от заплата! А такива са стотици, които са на свобода заради корумпирания ни съд даже шефката на съдиите Тодорова за 4 г. не можа да даде мотиви за 2 дел

Спонсорирани публикации