Цветанов връчи паспорти на братя, живели с години без документи

Казусът с мъжете от смолянското село Люлка завърши с щастлив край
26 сеп 2012 16:41, Красимир Ангелов
31
Цветанов връчи паспорти на братя, живели с години без документи
Двамата братя с първите си документи. Снимка: БТА

Братята Алексей и Роман Пареви от смолянското село Люлка получиха на специална церемония документите си за самоличност, след като с указ от 20 септември на вицепрезидента Маргарита Попова те станаха български граждани.

Личните карти им бяха връчени на церемония в президентството от вицепремиера Цветан Цветанов, който е съдействал лично за ускоряване на процедурата и проверката, необходима за придобиване на българско гражданство.

27-годишният Роман и 26-годишният Алексей са от смесен брак на българин и рускиня и до момента нито Русия, нито България ги беше признала за свои граждани.

Опитите им започват през 2007 година, когато двамата братя за първи път са подали документи за българско гражданство през лятото, но не са успели да приложат необходимите документи и процедурата е била спряна, става ясно от справка на случая, представена от вицепрезидента Попова.

През лятото на 2011 г. момчетата отново подават документи за българско гражданство. В крайна сметка Съветът по българско гражданство излиза с решение, че те могат да го получат.

Вицепрезидентът Маргарита Попова отбеляза, че това е задължение на институциите и посочи, че не е добре, че толкова време хората са били без документи за самоличност.

Сигурно е трябвало малко повече настойчивост, малко повече грижа за човека, малко повече отзивчивост и разбиране от институциите, но оттук нататък предполагам, че нещата ще тръгнат добре, добави Попова.

Тя благодари на кмета на Смолян за съпричастността и посочи, че сега трябва да им се помогне да си намерят работа и да се интегрират.

Вицепремиерът Цветан Цветанов посочи, че е важно, че приключва една мъка и неразбиране от институциите за съдействие по въпроси, които касаят български граждани, защото 11 години след като двамата братя са станали пълнолетни, те са били без никакъв документ за самоличност на територията на страната, а са живели и израснали тук.

Цветанов им благодари за това, че никога не са се отказвали да придобият българско гражданство и за търпението, което са имали през тези години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
10
 
! Отговори
kireza преди 11 години
Не е тромава!Я да си спомним колко бандити,убийци и хайдутяги албанци и всякаква друга пасмина от пълни *** светкавично получаваха български паспорти!Системата е тромава само за честните българи,които някога са останали извън Родината,майка България!!!ЧЕСТИТО НА МОМЧЕТАТА!!!Да са живи и здрави!
25
0
 
8
 
! Отговори
пак аз преди 11 години
А дори не ми се коментира факта, че й отказаха детски за дете, тъй като не била българка (детето е с българско гражданство) и културно я пратиха да иска пари от РФ. Голям праз, че детето е с родители българи и Русия не знае за неговото съществуване. Тромава е процедурата за простосмъртните - чака се с години за съжаление.
24
0
 
5
 
! Отговори
до СРАМ ЗА Бг преди 11 години
Да, толкова е трудно!Майка ми е от такъв смесен брак, тук ни отгледа, тук си плаща данъци и не е излизала от страната 20 г. С новите процедури й искат диплома за образование- завършила е тук, но е изгубила дипломата си. Дубликат не може да й издаде училището, защото учителите били починали. А тя чака ли, чака да се задейства и МОН и училището да й дадат документ, който Мин. на правосъдието ще признае,че е учила там. Но докога ли ...
23
0
 
6
 
! Отговори
dragunov7.62 преди 11 години
Хубаво е от време на време да се появяват и хубави новини .
22
0
 
6
 
! Отговори
Na dobar 4as ! преди 11 години
Na dobar 4as s BG -li4nite karti na mom4etata ! Izglejdat dobri, istinski hora ! Da sa zdravi i imat kasmet !
21
1
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Скапана Държава,след като Бащата е Българин,следва автоматично и децата му да са Българи,Всичко друго е пиар на Властта и гавра на Бюрукратите
20
0
 
22
 
! Отговори
до 21 преди 11 години
Те и до сега са си били добри граждани на Родината, но тя не го е знаела.
19
0
 
14
 
! Отговори
mariia преди 11 години
CJHESTITI.....BRAVO!......USPEH OT TUK NATATAKA
18
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
да са живи и здрави момчетата,уверен съм,че ще са по добри граждани на родината ни от много от нас
17
0
 
33
 
! Отговори
МАНИ,МАНИ,..27г. преди 11 години
ТЕЗИ ЮНАЦИ ,не са били НАХАЛНИ ,КАТО *** ,КОИТО НА 100% --КОНСУМИРАТ ПРАВАТА СИ в Бг!
16
1
 
28
 
! Отговори
БРАВО преди 11 години
Сега поне ще станат и Европейски граждани !Дали ще го усетят ,защото не са могли ,не им е разрешавано ,......ДА НАПУСКАТ СЕЛОТО БЕЗ ДОКУМЕНТИ ------27години ...?!Да "БЛАГОДАРИМ " на предишните управнци ,И СРАМНОТО ПОВЕДЕНИЕ НА ДЪРЖ. ИНСТИТУЦИИ ,И ТЯНОТО МОТО:----КОРУПЦИЯ,ДАЛАВЕРА и ТЪРГАШ --- !
15
0
 
44
 
! Отговори
независим преди 11 години
Направо си е за ---ПОКАЗ ,след толкова години ....?Между другото ,никой от селото не каза лоша дума за братята ,...много скромни ,не просели ,а с ЧЕСТЕН ТРУД си изкарвали хляба ...БРАВО!
14
3
 
35
 
! Отговори
СРАМ ЗА Бг преди 11 години
Предишните ТЮФЛЕЦИ ,защо са спали ---толкова години ?Толкова ли е било трудно...?
13
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
а на макетата, които толкова мразят България им дават Бг гражданство на конвейр
12
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
да са живи и здрави помаците
11
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** там помци ли са а
10
1
 
42
 
! Отговори
брашняни трици преди 11 години
Половин Турция тихомълком се сдоби с документи, но за двама българи тъпан бие. Там ни е проблемът.
9
8
 
14
 
! Отговори
Хайде бе ... преди 11 години
А тази показност е нужна защото ???????? Да не се задават парламентарни избори или само за ПАРЛАМА ей така ? :-))))))))
8
0
 
38
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Нещо ме стегна в гърлото като го прочетох!Една хубава вест!Раздаваха на кой ли не гражданство !
7
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АКО БЕХА НЯКАКВИ АМЕРИКАНЧЕТКА ДА СА СИ ИЗТЪРКАЛИ ЗАДНИЦИТЕ НАШИТЕ ДЕМОКРАТИ ДА ИЗ ИЗДАДАТ ЛИЧНИ КАРТИ-ПОЗОР Е ТОВА,ГАВРА С МОМЧЕТАТА!!!