Протест за болница пред МС. Борисов: Висша степен на глупост

Болницата в Девин да стане държавна, предложи Симеон Дянков
Обновена: 24 окт 2012 16:58 | 24 окт 2012 13:40,
207
Протест за болница пред МС. Борисов: Висша степен на глупост
Снимка: БТА

Като "висша степен на глупост и политическа провокация от БСП и ДПС" определи премиерът Бойко Борисов протестите на жителите на Девин срещу затварянето на болницата в града.

По думите на министър-председателя болницата е фалирана по времето на БСП и ДПС, а сега същите тези партии карат хора с автобуси да протестират пред Министерския съвет.

Борисов беше категоричен, че вече е предложено добро решение за бъдещото на болницата и даже "им е изпратил вицепремиер и министър".

Както е известно миналата седмица на посещение в града бяха здравният министър Десислава Атанасова и вицепремиерът Симеон Дянков.

Болницата в Девин да стане държавна, предложи министърът на финансите днес.

Дянков обясни, че само по този начин ще може да се финансира ново оборудване и реновиране на сградата на болницата.

Още по темата

Утре Дянков ще има среща с представители на общината и техни експерти, за да изчистят детайлите по това предложение. В петък общинския съвет в града трябва да гласува болницата да стане държавна.

"Ако това се случи, от понеделник може да започне работа по решаване на проблема със затворената болница", обясни Дянков. По негови думи това е единственото възможно законово решение на проблема.

Същевременно, докато течеше заседанието на кабинета, десетки жители на Девин протестираха пред сградата на МС в защита на лечебното заведение.

Ако до петък не се изпълнят нашите искания, ще блокираме пътищата за Смолян, Пловдив и Девин, заявиха протестиращите.

Те категорично отхвърлиха твърденията, че протестът им е иницииран от политическа партия и обясниха, че умишлено не водят общински съветници и кметове с тях, за да не се политизират действията им.

Лечебното заведение не работи от юли 2011 г. заради дългове от около 2 млн. лева., но девет месеца жителите на Девин са имали уверения, че болницата ще заработи и ще се намери решение.

По-късно разбрали, че планът за лечебното заведение е отхвърлен и властите смятат, че няма смисъл да се наливат милиони в нещо, което не функционира.

Днес около 300 души, по данни на организаторите на протеста, издигнаха плакати: "Конституцията ни дава право на живот, не ни го отнемайте" и "Не ни обричайте на преждевременна смърт". Тя пяха народни песни и свириха с гайди.

Протестиращите настояват спешно да се вземат мерки, защото зимата идва и ще им се налага да пътуват през преспите до най-близкото лечебно заведение.

"Трябва ли да страда населението", запита риторично Валентина Павлова, която е част от инициативния комитет.

По нейни думи предложението на Дянков не дава достатъчна яснота на жителите на Девин за бъдещето на болницата им.

Протестиращите настояват да получат помощ от държавата и общината, за да заработи болницата час по-скоро.

Те искат още да се възстановят четири отделения на болницата – хирургическо, вътрешно, детско, неврологично.

Протестиращите настояват още да се изплатят възнагражденията на лекарите от преди закриването на болницата и да се възстанови целевата годишна субсидия на лечебното заведение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
4
 
9
 
! Отговори
икономист преди 11 години
Мили ми другари като отидеш в аптеката защо плащаш лекарствата. Остави ги като дълг на държавата.
109
3
 
11
 
! Отговори
:) преди 11 години
Бибитката е прав ! Само много *** народ може да избира и търпи *** като тези в БСП и ГЕРБ ! Не можете да го отречете :)
108
4
 
29
 
! Отговори
ПОДКРЕПЯЩ преди 11 години
ХОРАТА СИ ИСКАТ БОЛНИЦАТА. УБЕДЕН СЪМ ЧЕ НАЙ-МАЛКО ГИ ИНТЕРЕСУВА ДАЛЕ ЩЕ ОБЩИНСКА ИЛИ ДЪРЖАВНА !!!
107
1
 
8
 
! Отговори
do 80 ot Suvi преди 11 години
Много си прав, но какво да се прави като дойде някой болен и не си е платил осигуровките ? Лекарите не могат да го остаявят да умре .Трябва да се измисли закон, с който всички хора да се задължат да си плащат осигуровки
106
16
 
7
 
! Отговори
do 115 преди 11 години
чакайте малко бе всичко струва пари! Нямаш пари умираш като куче на улицата,това е положението,в Америка е така,навсякъде е така,няма тая няма оная,като е лекар без пари ли да работи, ще се научите вие,това държавата да ти плаща лечението е най-малоумната история на цялата земя,всеки се оправя сам,държавата изпълнява контролна функция,тя контролира,тя не е детегледачка и не е отговорна за живота на гражданите си,човек сам си отговаря за себе си,политология 1ви курс се учи това.
105
4
 
27
 
! Отговори
мразя и БСП преди 11 години
Герб си мислят че ще ни смачкат и ще спечелят пак мандата но НЕ!!!
104
5
 
21
 
! Отговори
политолог преди 11 години
Това е капитализъм другари. Всичко се плаща и получаваш колкото си платил. И аз искам мерцедес, но нямам пари. Защо изпуснахте социализма тогава беше уж безплатно.
103
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен до 108 преди 11 години
Ей ***!!!!!!!!!! Как не те е срам , като нямаш пари- не се лекуваш!!!!! Ти не си човек, ти си ...ГНИДА и не се казва " това се нарича естествен отбор" а ПОДБОР!!! И ти си някоя калинка, на коята само отборчета са им в главите!!!!!!
102
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гласуването за ГЕРБ за Борисов и за калинките и каличетата: Висша степен на глупост
101
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 108 Прав си, но тогава и хората трябва сами да решават дали искат да лащат здравни осигуровки или не, не мислиш ли?
100
4
 
23
 
! Отговори
то ясно преди 11 години
ТОЗИ БОРКАТА ВЕЧЕ СТАНА ТОЛКОВА НАГЪЛ И ЕДНОТИПЕН ЧЕ ОТДАВНА ОМРЪЗНА НА БЪЛГАРИНА. БОКА БОКА ПРОМЕНИ МАЛКО ТЕЗАТА СИ. ИДВАТ ИЗБОРИ ВНИМАВАЙ ЩЕ ТЕ ИЗДУХАМЕ КАТО ПЕРЦЕ
99
4
 
19
 
! Отговори
Баща му преди 11 години
От всички *** реформи страдат хората, а печелят единствено политиците. Факт!
98
6
 
3
 
! Отговори
До 108 преди 11 години
Кво работиш за тези кинти !?
97
8
 
13
 
! Отговори
до 108 преди 11 години
Ако ти си лекар аз не искам да се лекувам при теб. Плюя на цинизма ти. Дано да се разболее детето ти и да го лекуваш в България при лекар като теб.
96
6
 
21
 
! Отговори
До 108 преди 11 години
Много си умен.значи и аз и ти плащаме еднакви здравни осигуровки.Даже има подозрение ,че аз плащам повече от теб(осигурявам се на 2 000).Само ,че ти си в София и има модерни болници и въпреки ,че плащаш по-малко от мен ще получиш по-качествено обслужване.Защо така умнико.
95
8
 
12
 
! Отговори
ВАЖИ ЗА ДЯНКОВ преди 11 години
Дянковвв ГЛУПОСТТА Е КАТО СМЪРТТА ! МЪРТВИЯТ НИЩО НЕ ЧУВСТВА А ОКОЛНИТЕ (РЕСПЕКТИВНО НАРОДА) СТРАДАТ . САМО ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ТЕЖКО ПСИХИЧНО БОЛНИ ИЛИ ЧОВЕК В БУДНА КОМА МОЖЕ ДА ГЛАСУВА ЗА СЕГАШНИТЕ ИЛИ ВЕЧЕ БИВШИ УПРАВНИЦИ . АЗ СЪМ ЗА НФСБ ако не ме разочароват до изборите де ПРЕДУПРЕЖДАВАМ инак ще има партия на гневните и много смели
94
10
 
8
 
! Отговори
виц преди 11 години
тестис унос , тестис нулос !!!даааа и тиквата си помислила ,че това е диагнозата на ПЪРдянкOFF
93
21
 
13
 
! Отговори
Теди преди 11 години
А бе КОМУНЕНЦА-АНТИГЕРБЕРЧЕТА..... цетете: БОЛНИЦА ще има и то ДЪРЖАВНА! Какво още има да прюете.... или ЕДНО БАБА(БСП) ЗНАЕ, ЕДНО СИ БАЕ!-------- Ако няма болница-плюете..... ако има пак плюете.... и Вие като сърГЕЙ все Ви сърби....
92
4
 
18
 
! Отговори
безпартиен преди 11 години
Това наистина е висша форма на глупост. Болницата не се закрива а става държавна. Дълговете си ги плащат общинарите, които са ги откраднали. Какъв е проблема или и хората искат да ги плати държавата. Тогава тези хора са близки до общинарите и лекарите-крадци. Е това не е ли глупост.
91
8
 
27
 
! Отговори
Бойко до тук бяхте преди 11 години
Скандал в парламента: Издигнаха в залата плакати "ГЕРБ = диктатура"