Спряха от продажба 6.2 кг пуканки С ГМО

Контролът е силно занижен, алармира СДС
Обновена: 27 окт 2012 13:00 | 27 окт 2012 11:28,
48
Спряха от продажба 6.2 кг пуканки С ГМО
Снимка: архив, Reuters

През 2011 г. Българска агенция по безопасност на храните (БАХБ) е направила едва 61 проби на храни за изследване на генно-модифицирани организми (ГМО). Това прави около 5 проби на месец. Данните са от писмен отговор на министъра на земеделието Мирослав Найденов на въпрос на депутата Ваньо Шарков от Синята коалиция, съобщиха от СДС.

От началото на 2012 г. до септември т.г. за целите на официалния контрол БАХБ са взели едва 21 проби на храни за изследване за съдържание на ГМО. „Информацията показва тотална безотговорност и опасно занижен контрол върху храните със съдържание на ГМО от страна на агенцията”, коментира д-р Ваньо Шарков.

Според народния представител вероятно заради малкото направени проби, от министерството се застраховат, като допълват, че до края на годината – за месеците октомври-декември, ще бъдат направени още 85 проби.

В отговора oт министерството на земеделието уверяват, че до момента не са установени фуражи или храни с ГМО на българския пазар.

В същото време през тази година по системата за бързо съобщаване на храни и фуражи (RASFF) е постъпила информация за разпространение на пуканки за микровълнова фурна с ГМО на българския пазар. Те били с вкус на сирене и са внос от Чехия.

БАХБ е взела мерки. „Изтеглени са 62 броя пакети от по 100 гр. Всеки или общо 6,2 кг. пуканки, като е спряно разпространението им на пазара, пише в отговора на земеделското министерство.

„Кой внася 6,2 кг. пуканки”, пита реторично депутатът Ваньо Шарков. По думите му това показва немарливостта на агенцията за безопасност на храните. Остава отворен въпросът и дали на пазара на храни в България не се разпространяват свободно продукти с ГМО, допълва той.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
0
 
! Отговори
Сандо преди 11 години
Още при Костов свалиха летвата на химията и БДС остана в история. Магазините са пълни със стоки от съмнителни предприятия и изтекъл срок на годност продукти.Да не говорим, че още не съм виждал хора да чакат зад супермаркета за храна с изтекла годност, както обикновенно се случва на запад. От близък в сферата на търговията знам. че такива продукти се изтеглят наново от фирмата доставчик и се преработват в друго изделие. Да ви е сладко!
41
1
 
1
 
! Отговори
здравен инспектор преди 11 години
Ама вие какво искате Качествен контрол не се прави с жалки ветеринари. Изгонихте медиците които са изучавали и прилагали хигиена на хрането и поставихте тези "доктори" ,които си ядат пациентите. Елате ги вижте какви жалки инспектори са в тази мършевска организация БАХБ). Изцяло накалинчена агенция . Разбират от материята колкото свинкя от кладенчова вода отбира.Цялото му управление на герб е шайка некадърници.контролът беше в пъти докато не дойдоха ветерите на Мирко , довчера бъркали в кравеш
40
2
 
1
 
! Отговори
kireza преди 11 години
Проблема не е само в пуканките.На времето ***-премиер Жан Виденов обяви че нитратите не били вредни и спряха всякакви проверки,а имаше лентички с които можеше да се открият нитратите!А си проверил,а си имаше работа с Жан Виденовата полиция....Скриха че нитратите предизвикват рак,това беше оповестено от СЗО,но политбандитите скриха информацията от народа!!!НА ПЪРВО МЯСТО СМЕ В СВЕТА ПО РАКОВИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ!!!Пуста РЪЖДИВА ГИЛОТИНА!!!
39
1
 
1
 
! Отговори
kireza преди 11 години
Всички пуканки в България са от американска ГМО царевица,търговците разправят че по-добре се пукала от българската....В Бургас в приморският парк пуканките са точно от тази царевица,аз си изпатих и през миналото лято спрях да купувам пуканки - гадене,стомахът боли и т.н. и т.н.Ако човек упорствува,тогава рак я на стомахът,я в някой друг орган - отровата се разнася от кръвта по целият организъм!!!Соя,ленено семе,ленено масло - американскиХа да ви са сладки пуканките от ГМО американска царевица!!
38
0
 
1
 
! Отговори
Явор преди 11 години
Когато става въпрос за външна търговия, не може да се определи защо и било нужно точно такова количество, това не са държавни поръчки, за да се изискват обяснения. Самите проверки се провеждат само по сигнал, което от една страна обяснява броят им.
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А саламите с какъв соев протеин мислите, че се правят ?
36
0
 
0
 
! Отговори
до 29 преди 11 години
Браво...
35
0
 
0
 
! Отговори
pogarnikar prost преди 11 години
a boiko ped..sa ku...ta si DJASA
34
1
 
6
 
! Отговори
дядо преди 11 години
трудно е да си представите колко *** сте изяли и още колко стоят по щандоветеза печелившите честито
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
откакто инспекцията,РЗИ (Министерство на Здравеопазването), по храните мина към ДВСК (Министерство на земеделието и храните) преди около 2-3 год ,контрола е някакъв хаос .
32
0
 
7
 
! Отговори
@ преди 11 години
соя ,която масово се влага в колбаси(вкл. кренвирши) ,вафли ,шоколади е 99% ГМО. млякото е от нишесте,няма как 20 дена след срока на годност да не е вкиснато . суровото месо е блъскано с хормони и вода . в безалкохолните (вкл .и в някои марки боза ) има ,,аспартам,, Е 951 .плодове и зеленчуци ,дори магданоза във Фантастико ,от чужбина. пита се ,защо ни тровят и какво да ядем
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен Не почти, а 100% ГМО!
30
1
 
12
 
! Отговори
Жена преди 11 години
Намерили в пуканките ГМО голяма работа голямо откритие,а как проверяват вносните зеленчуци,като изтровихме децата си с тях.
29
1
 
16
 
! Отговори
66 преди 11 години
Всичко което сега се влага в храните преди 23 г беше забранено с закон Колбасите бяха от месо сиренето беше от мляко Сега имаме едва 1/4 от животните от преди а магазините пращят от кисело мляко и сирене.
28
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Спях да кукувам всякакви салами , луканки , чипсове ,вафли и други подобниСпрях да купувам всякакви газирани напитки и нат.сокове Храня се със зеленчуци , пилешко ,пуешко ,риба ,понякога малко свинско (чисто месо) или телешкоХапвам и картофи (печени) ,орис , гъби , ядки За едно лято без никаква диета свалих към 7 килограма Смятаите как ни тровят и какви *** ни продаватВнимаваите какво купувате
27
2
 
15
 
! Отговори
До 10 -ти преди 11 години
Да е само ГМО-то? Ами кемтрейлса , с който всеки ден ви засипват ниско летящите самолети според правителството на НАТО, а те пътнически!? Какво, не било истина? Истина е и още как! Навсякъде в храни, напитки, козметика, ваксини, лекарства, дрехи и бувки, съдове и опаковки има ОТРОВНИ ПРОДУКТИ! Някои от тях: аспартам, тефлон, алуминий, живачна амалгама, флуорид и др. Щом в хранителните продукти се слагат наночастици алуминий, може би за по-добро храносмилане!?
26
0
 
13
 
! Отговори
зико преди 11 години
МЗ твърди че на пазара нямало фуражи съдържащи ГМО да ама не. Вижте какво съдържа фуража за телета и агнета на швейцарско-българското предприятия НОВА 96 с цех за фуражи в с.Правище царевица пшеница соев шрот произведен от ГМО соеви зърна...........сухо мляко съдържащо ГМО соев протеинов концентрат Това го пише на етикета на торбите за фураж Е къде е земеделското министерство
25
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами то пуканки без ГМО няма!Въпроса е,че тази ниша е дадена на СДС обръч и понеже някой внася без да минава през тях и си прави пари затова е проблема.Всичко е сепарирано и раздадено на разни обръчи от партийни фирми и никой не трябва да печели освен тях.Всичко в магазина се внася или произвежда от някой,който не е случаен и отчита част от печалбата си в някоя партийна каса.Свободно бизнес в България никой не може да прави!Така разбират другарите капитализма и демокрацията.МОНОПОЛ и нищо друго!!
24
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма как пуканките да са "с" ГМО. Те "са" ГМО. Журналистите ли са прости или тези, които им подават информацията.
23
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако искате да знаете, в ЕС е разрешена единствено царевица хибрид МОН 810, която е ГМО.