Безделниците на България

Всеки четвърти българин под 30 години не прави абсолютно нищо
2 ное 2012 20:36, Елка Василева
729
Безделниците на България
Около 260 хиляди българи под 30 години нито учат, нито работят, нито стажуват. Снимка: архив, Reuters

Всеки четвърти българин на възраст до 30 години не прави абсолютно нищо - нито работи, нито учи, нито стажува. По този показател България "изпреварва" дори закъсалата си южна съседка, пише Дойче веле.

Това, за съжаление, не е единственият печален рекорд. Рекорден е и относителният размер на издръжката, която българското общество изплаща на младите безработни. Тази издръжка се равнява на близо 3,5 процента от БВП на страната, което пък е съпоставимо с размера на помощите, които се отпускат ежегодно на България по европейските оперативни програми - над 3 милиарда лева.

Да си тарикат в България

Около 260 хиляди българи на възраст между 15 и 29 години не правят абсолютно нищо - нито учат, нито работят, нито стажуват. Те съставляват почти една четвърт от поколенията, на които бяха възложени всички надежди за някаква промяна в България през идните 2-3 десетилетия.

„Простото обяснение е тежката икономическа ситуация. По-задълбоченият анализ обаче разкрива развихрилата се през прехода младежка субкултура на тарикатлъка“, казва в тази връзка социалният антрополог Харалан Александров. И добавя: „Да си млад тарикат в България означава да знаеш как да изкараш пари без работа. Порасналите синове на мой приятел например ми казаха, че предпочитат да „ударят келепира” с някоя далавера, вместо да „киснат” на работа за няколкостотин лева месечно“, казва Харалан Александров.

Според него у значителна част от младите се е установил бедняшкият вариант на хедонизма, при който бащиното наследство и наличието на минимални суми за алкохол, цигари и други „развлечения“ обезсмислят иначе присъщия за младежкия дух стремеж към развитие. Всичко е подчинено на принципа: “Вземи колкото можеш - сега и веднага!“.

"Гледаме си кефа"

Около 60 хиляди от нищонеправещите млади българи живеят в селски райони с пословично висока безработица. Официално тя се оценява на около 30 процента, но реално достига 80-90 на сто.

„Маргинализацията на селската младеж има още по-тревожни измерения. Моми на село няма - порасналите момичета са първите, които напускат селата. Сред селските младежи се оформят цели поколения стари ергени, които живеят ден за ден, като поработват тук-там за прехрана. Трябва да отбележим също така, че в селата се пие много, често от сутринта. А новото е, че тези млади и не толкова млади „чичковци“ започват да си взимат циганки за булки, като по този начин самите те се „циганизират“. Тоест, наблюдава се една своеобразна интеграция по полов път“, твърди Александров.

Той е потресен от срещата си с млади българи в казанлъшкото село Копринка, които се похвалили, че жените им проституират в Италия и им изпращат солидни за местния стандарт суми. С тези пари те отглеждали децата си и си „гледали кефа“. Младежите с нескрита гордост заявили, че това, което жените им изкарват за една нощ, на село не може да се спечели с месеци.

Новите лица на българското безделничество

Особено тежък е проблемът с младите българи, които са дълготрайно безработни. От влизането на страната в Европейския съюз броят на обезкуражените да търсят работа млади хора е нараснал двойно. 70 на сто от младите българи, които не правят абсолютно нищо, нямат дори минимален трудов опит. За Европейския съюз този показател е 50 на сто. Делът на неквалифицираните сред младите „безделници” е също по-висок от средните за Евросъюза стойности.

96 на сто от анкетираните трайно безработни твърдят, че биха могли веднага да започнат трудова дейност, но никога не са имали такова желание. В Германия делът на подобни „безделници по убеждение” е едва 30%.

Единственият факт, който сближава профилите на българските и германските безделници, е изключително ниският процент на висшистите сред тях. За разлика от Гърция, където делът на висшистите сред младите безработни е стигнал зашеметяващите 30 процента, в България и Германия той е под 5 на сто.

„Този факт оборва разпространения стереотип, че няма значение какво си учил - важно е за какво те бива“, казва социалният антрополог Харалан Александров.

 „Хората с високо образование имат повече шансове за житейска сполука - това навсякъде е така. Самият факт, че младежите търсят високо образование, вече ги поставя в графата на активните. Тези, които спират да се борят и да се квалифицират, попадат в ъндърграунда или в групата на лузърите. Наричаме ги „обезкуражени”, но това всъщност е нелогично. За да се обезкуражиш, би трябвало преди това да си имал кураж. Факт е обаче, че много от „обезкуражените“ никога не са го притежавали“, обобщава Харалан Александров.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


729
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
411
0
 
8
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....ПРЕДИ ДЕСЕТИ СЕ ЗАМЕРЯХМЕ С ВАРЕНИ ЯИЦА И ДОМАТИ ПО 4 СТ И ТО ИСТИНСКИ СА СЕ ФАЛИ НЕКЪФ ЧЕ БИЛ БОГАТ И ЗАКУСВАЛ ВАРЕНО ЯИЦЕ...1 БР !
410
1
 
15
 
! Отговори
Ф.С.В преди 11 години
аз лично съжалявам младите в Бг -никакви опции за развитие -само ограбват труда им и ги правят *** на дърти чичковци от бившото БКП
409
0
 
30
 
! Отговори
бели робини! преди 11 години
Наскоро моя близка беше уволнена, защото не останала да работи след работно време.Нямало кой да й прибере детето от детската градина, а колежките й са работили до полунощ, за да изпълнят поръчката в шивашка фирма.Уволнили са я за несправяне с работата, което не е истина.Извънреден труд не се заплаща. а заплатите са 300 лева.Няма Кодекси, няма закони в тази държава.Затова на младите "не им се работи".
408
0
 
6
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....ПИСАЛИ СМЕ ТОВА И ПРЕДИ:МАЛЪК НО МНОО ПРОССС НАРОД...!....КАТО НЕМА ПРОИЗВОДСТВО ШЕ ИМА БЕЗДЕЛНИЦИ... Е СА ИМА САМО ПРАЗНИЦИ...*** ТАКА...!....ВЕДНЪЖ У ШЕС МЕСЕЦА ПАРЧЕ КРЕМВИШ...!
407
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Такива са и Бг-управниците ,...с нищо не се занимават ,САМО ЛАПАТ!
406
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ФЪФ Бг ,ВСИЧКО Е ---НОРМАЛНО ----,народа си трае !Какво по-хубаво от това ?
405
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На 25г. съм и карам магистратура. Наистина обичам България и града си, и с огромно съжаление веднага след завършването се насочвам към Германия
404
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тъжно ,...но факт !Капитализмът ---ТОВА ПРЕДПОЛАГА !---ПАРИ-СТОКА-ПАРИ'...!
403
0
 
7
 
! Отговори
123 преди 11 години
Това е целта "Тежка икономическа ситуация". На икономически подтиснат народ не му трябва война.Унищожението е навсякъде и във всичко.
402
1
 
6
 
! Отговори
Grudkova преди 11 години
daaa...i v tasi gramadna grupa sa ...predimno bg maje ...dobre otgledani i dobre vazpitani ot grijovni bg maiki, koito sa gotovi dokato sa jivi da izdarjat finansovo svoite bg sinove samo i samo da si sedyat do tyah nablizo do doma i da si piyat zaedno rakiata, vinoto, da si yadat turshiite, slaninata, parjolite...
401
0
 
12
 
! Отговори
Ф.С.В преди 11 години
Има една страна в Европа в която ако не работиш -ще спестиш пари и неприятности --сещате се коя е тя !)) между другото ние измислихме и нова европейска дума казана от устата на министър -"работещи бедни "
400
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДО 545 АБОЛЮТНО ВЯРНО ! Преди една година си замразих фирмата и спрях да плащам осигуровки и данъци ПРИ ЕДНИ и същи клиенти и сравнително една и съща работа СЕГА В МЕН ОСТАВАТ ДВОИНО ПОВЕЧЕ ПАРИ ФАКТ КОИТО СЧЕТОВОДИТЕЛКАТА ПОТВЪРДИ КАТО ГОВОРИХ С НЕЯ
399
1
 
8
 
! Отговори
Ф.С.В преди 11 години
Не вярвайте на такива платени статии насаждащи омраза помежду ни -значи безработните млади хора в Бг били тарикати ?? а какво стана с проучванията че българите били на 4 място по харчене в Европа като туристи ?? Кой плати за да се втълпи че едва ли не ,сме богати-какво стана с МБМД(поръчка на ЦВЕТЕЛИНА бОРИСЛАВОВА) които твърдяха че българите сме най щастливият народ -но не сме го знаели -какъв цинизъм -на гладни дрипави хора без бъдеще и надежди -ДА КАЖЕш чЕ СА НАЙ щАСТЛИВИТЕ-
398
0
 
4
 
! Отговори
Metalex_ преди 11 години
До безработнаНе си! В статията се говори за друг тип хора - които не пипват нищо. Ти просто нямаш късмет според мен, защото аз също съм на 23 и имам бакалавър Счетоводство и контрол. Вчрно, не работя по специалността си, но имам стабилна работа. И може би разликата е в населеното място за съжаление. Късмет..
397
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
538 Дори да имаш пари за бизнес ,държавата ти убива желанието и те смачква защото данъците са жестоки това че имало плосък данък 10 % е вярно , но не е само този данък -реално ако изкараш 2 лева 1 ще отиде за данъци и разни такси,затова все повече ще има данни за безработица , но все повече хора ще минават към сивия сектор един пример - виждал ли си автомоньор или гумаджия да издаде касов бон или някои онлаин магазин ....а това са огромни пари в тези сектори
396
0
 
20
 
! Отговори
безработна преди 11 години
На 23 г. съм със средно образование, от провинцията. Не съм безделник, имам голямо желание да работя. Тьй като в градчето ни почти няма предприятия, единствената работа е сервитьор или барман. До сега съм работила на 4 кафенета и 2 магазина за по 2-3 месеца. Все още нямам трудова книжка и не съм имала трудов договор. Навсякъде перманентно има поставени табели "Търсим персонал". И е така. Постоянно наемат нови за по 2-3 месеца, като поне последния месец никога не се заплаща. Безделник ли съм???
395
0
 
0
 
! Отговори
Maglov преди 11 години
dnes e den na bg targovtzite na bg loeni svesti , na bg targovtzi na bg tzvetya, na bg targovtzi na bg ikoni - dnes na otkrito ima mnogo mladi balgari na vasrast do 30 godini, koito se trudyat na otkritia bg pazar i koi znae kak sa nezabelyazvani ot bg medii... minalata godina imaha oboroti ot 26 miliona bg leva i vnesoha v bg darjavnata hazna X bg leva DDS. dnes ochakvanite prihodi sa nyakolko pati poveche, poradi uvelichenia broi martvi balgari - po stedrata info na bg mediite.
394
1
 
8
 
! Отговори
До Анонимен 536 преди 11 години
Не сравнявай чужбина с БГ моля! Там като започнеш работа знаеш за какво работиш. И знаеш, че ще си получиш заработеното. Знаеш, че това което си договорил като чиста сума... това е след махане на осигуровки. А не една част от заплатата ти да е на минималния праг за длъжността, другото с пари на ръка! Изобщо да се сравняват нещата е безмислено! Колкото са виновни самите безработни, 2 пъти повече е виновна държавата!
393
0
 
14
 
! Отговори
asd преди 11 години
Не е вярно, че българина е мързелив, дори напротив, тези които избягаха от мизерията бачкат яко. Но имат възможност да го правят, там където са изкарват достатъчно за да се нарекът хора. Тук единствено в Европа работим за да сме бедни. Нито можем да си позволим покупка на жилище, нито на нормална кола, нито нещо повече от плащане на сметките. Докато работим ни ограбват, ние сме с най-ниските доходи като процент от печалбата на фирмите за които работим. Проблема е в работодателите и държавата.
392
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това може да се обясни със следния факт - докато в чужбина родителите изритват децата си още на 18г. от къщи и ги учат и възпитават как сами да поемат разходите на живота си, в БГ важи небитата максима: тате носи, мама меси! И оправданието не е кризата, нито безработицата, нито ниската заплата, нито условията на труд....проблема е в душите и главите на хората...ето там е най-голямата криза, кризата на консуматорското общество!