Борисов откри: Ако мечка те гони, ще те хване, скриване няма!

Бъдете бдителни, да се внимава и за хората, заръча премиерът
173
Борисов откри: Ако мечка те гони, ще те хване, скриване няма!
Мечка се разхлажда в езеро във варненския зоопарк. Снимка: BulFoto - архив

Сигурно е, че ако мечка те гони, ще те хване, бъдете бдителни с тези проблемни животни, предупреждава премиерът Бойко Борисов министрите на редовното правителствено заседание в сряда.

При обсъжданията на промяна в Закона за лова и опазване на дивеча, с която се забранява ловуването на кафява мечка, Борисов заявява, че никога у нас не е имало толкова голяма популация в резултат от забраните за отстрел и това е радостно, става ясно от стенограмата, публикувана в сайта на правителството.

“Трябва да имате система, след като ги забраняваме по този начин, където има нападнати животни, система - веднага да бъдат платени на хората и най-вече да им се осигури веднага спокойствие с отстрела на това животно, защото то, като напада крава или овца, ако свари и сам човек, ще го нападне и него”, нарежда премиерът на министрите.

Според промените в закона, приети от правителството, които ще бъдат внесени в Народното събрание, по изключение министърът на земеделието и храните може да даде разрешително за отстрел на проблемни животни –  мечки стръвници.

Във връзка с регулиране на популацията за тази година в резултат на мониторинга са били издадени 16 разрешителни. По данни на министъра на окалната среда и водите Нона Караджова до момента е използвано само едно от тях.

Караджова напомня за два-три проблемни случая с мечки през 2010 година в района на Родопите, които са защитен европейски вид и по националното законодателство. Според нея както разяснителните кампании в района, така и раздадените безплатно на селските стопани електропастири, са успешни мерки.

Като резултат имало два или три пъти намаление на нападения срещу стопанства на хора от Смолянския регион. Според Караджова е създадена много добра организация и обезщетения се изплащат повече от десет години. Сега обаче за тях не се чака дълго време, а парите се давали за два-три дни.

Премиерът Бойко Борисов обаче контрира, че няма спасение от мечка.

“Мечката е сигурно, че ако те гони, ще те хване”,  обяснява той. Електропастири – добре, но те не могат да обхванат цялата територия на хората. Аз ще гласувам „за” приемането на тази точка, но все пак много внимателни бъдете, бдителни с тези проблемни животни. Хората там си живеят и ако трябва да избираш между мечка и човек, все пак… Дори не става въпрос за избор, категоричен е той.

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов изразява надежда, че с добра координация с Министерството на околната среда и водите „тези проблемни животни могат да бъдат изваждани, преди да стане, недай си, Боже, някоя беля”.

Премиерът поръчва на министрите да намерят разумния баланс за сигурността на хората и опазването на природата.

„Много обичам животните, това нашите гори да са пълни с мечки, вълци, лисици, елени, сърни, глигани – това е прекрасно, това е жива природа. Все пак и за хората да се внимава в тези високопланински места и за техния поминък, защото за тях овчицата или агнето или кравичката не е по-малоценна отколкото за нас мечката. От мечка скриване няма, нито можеш на високо да се качиш, нито да избягаш, тя се движи с 56-57 км в час”, обяснява министър-председателят пред министрите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДАЛИ Е ИМАЛ ПРЕДВИД РУСКИЯ МЕЧОК, КОЙТО НЕ САМО ГО ГОНИ, АМИ И ГО ХВАНА , НЕ САМО ГО ХВАНА АМИ И ДРУГО МУ НАПРАВИ ЧРЕЗ ЮЖЕН ПОТОК ?
130
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До gomor Друго си при предишния парламент ,когато един от депутатите от управляващите предложи вместо ин витро да се прилага метода ин вътре,или пък изказването на д-р Щерев болните от рак да не се лекуват а парите да отивали за откриването на болни от рак.
129
0
 
5
 
! Отговори
до ЛЛ преди 11 години
ЛЛ, да гласуваме за теб и ставай направо министър, останалите не са дори на половината на твоето ниво. Калинки и пси болни наоколо .. преди 20 години, като срещнех на улицата луд и ми правеше впечатление, сега като срещна нормален човек и го гледам като извънземно.хората тотално оскотяха
128
3
 
3
 
! Отговори
до 134 преди 11 години
ти откъде имаш тази статистика? дай линк или това са твои измислици. не може да си търсите оправдание за убийствата, защото това си е убийство. канадците живеят от хиляди години с мечки и вълци, имат огромни защитени паркове, където можеш само да се разхождаш, не да ловуваш. изобщо не си бил в Канада, за да пишеш такива глупости.на българина му дай да убива, да руши и да псува тия, които не убиват и рушат като него. бай *** в пълния му блясък..
127
0
 
1
 
! Отговори
monah681 преди 11 години
lek za krizata....mechka s oriz ili sus zele zavisi ot Ivan Zvezdev:))lovi se jiva s ruce kato na Krali Marko:)dnes bat Boiko:)
126
1
 
6
 
! Отговори
ловджия преди 11 години
Ако в министерството на Миро Мършата не се краде, къде се краде?! Разрешително за отстрел на мечка 400кг-10000евро плюс разходи по лова около 5000евро, плюс рушвет за да обявят "стръвница"-ХХХевро.
125
0
 
16
 
! Отговори
Бай Падежко Дерикоже преди 11 години
Става дума за пари. Има един депутат от ГЕРБ Емил Димитров, известен с огромните си ловни стопанства и лобистките си закони. В момента едно разрешение за отстрел на мечка е 11-12000 евро, колкото повече "стръвници"-толкова повече кинти, с обезщетенията също се правят далавери.
124
3
 
32
 
! Отговори
Българин преди 11 години
"Бъдете бдителни, да се внимава и за хората, заръча премиерът "Празни мисли на празен човек
123
3
 
37
 
! Отговори
аман преди 11 години
подкрепете групата във фейса "Бойко Борисов - Патриарх" да го запопим тоя ***, че вече започна да става досаден с неговите глупости.
122
7
 
15
 
! Отговори
перверзия преди 11 години
Канадците са ***. Всяка година мечките убиват хора, през 2010 г. убиха 8 души, а на тези ненормалници им е жал за животните, не за хората. Освен това всяка години мечките осакатяват стотици хора, някои от които остават инвалиди за цял живот. Това е перверзно отношение към хората!
121
3
 
28
 
! Отговори
Дядо Петър преди 11 години
"Ако мечка те гони, ще те хване, скриване няма!"Когато ние те подгоним, ще те хванем, скриване няма!
120
1
 
14
 
! Отговори
четете мислете преди 11 години
varna-sport/?pg=ViewNews&NewsID=1353070162&NewsCat=Cvarna-sport/?pg=ViewNews&NewsCat=8&NewsID=1353009750varna-sport/?pg=ViewNews&NewsCat=C&NewsID=1352963865varna-sport/?pg=ViewNews&NewsCat=C&NewsID=1352794882четете и на изборите мислете,един човек се забавлява,милиони гладуват,защото го избраха,а той им се подиграва с лъжи,неграмотност и рекет...
119
3
 
18
 
! Отговори
до бати Коко преди 11 години
Не знаех ,че канадците са толкова милозливи. Защото одират кожите на хиляди живи тюлени , докато животинчето ги гледа с хубавите си пълни с болка и молба за пощада очи.А в Германия последната мечка е убита през 1834 година. И деликатес за французи и италианци е език от чучулиги...........Де Европа де !
118
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Събрали се отбор юнаци да приказват за което не разбират. Пълни да били горите. Ами какво ще ядат кат се напълнят горите бе ? И в кои гори - изсечените ли ? Или тия, в които имаше "самозапалили" се пожари ? Жива природа било. Аман от ***.
117
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Точно пък от днес.бг няма да науча точно какво е казал Бойко Борисов. Вие сте прости роби на господарите си, а не на доброто и хората, така че винаги дяволът ви води. Не Борисов, който и да каже нещо добро и загрижено, вие ще го изкилифещите според заръките, които са ви дадени и злобата и простотията, която си носите и си е лично ваша. Айде, със здраве.
116
7
 
2
 
! Отговори
до 125 преди 11 години
Сега ли е време да се занимават с мечки, аз до колкото знам тия животни спят по това време на годината.--Това за зимния сън на мечките го пише в детските книжки. Те рядко спят зимен сън, като той често е много кратък. Зимата са опасни, защото храната им намалява и нападат животни.Моето лично мнение е, че не трябва да има мечки на свобода. Те са опасни за хората! Само в зоопарка и оградени резервати.
115
0
 
6
 
! Отговори
хронометър преди 11 години
Моята мечка вкъщи спря развива 58 км/час - демек рекордьорка!
114
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Олита...природозЪщитниси....ве цяка мечкъ ако не знайти да ви кая ... иска определена площ за територия... Вие олита нещастни ше спасявате мечките на планетата в едностаен апартамент... Ми те трее да ядат бе... Кат няма кво - квот падне. Даже и природозащитници. Умни ама...по целите глави и даже и отзаде. Ся че из пърлъмента прикаат глупости...то от *** чуек умност не мое чуеш
113
4
 
9
 
! Отговори
бати коко преди 11 години
научете селяните как да се пазят от мечките. има един лютив шпрей, носете го в джоба си , можете да го използвате и срещу крадливи роми ако в Канада ви чуят как искате да избивате мечките и направо ще ви вкарат в затвора.ако някой не може да си опази стадото от мечки, значи не трябва да има стадо. сега дай да избием всичко, дето мърда и е диво, щото ни пречи ?? вие нормални ли сте ?
112
0
 
0
 
! Отговори
Месия- хваната преди 11 години
Особено ако под нея се е скрил цар или император...