Хиляди поискаха цигареният дим да се върне в заведенията

"Поправка", а не "оставка", скандираха протестиращите
Обновена: 22 ное 2012 21:12 | 22 ное 2012 19:04,
884

Снимки: Dnes.bg
Под надслов „Бунтът на масите“ в София около 1000 хотелиери, ресторантьори, обикновени граждани – пушачи и непушачи, обявили се против забраната за тютюнопушене на обществени места, се събраха пред Народното събрание, за да изразят позицията си. По-късно подобни протести имаше и в останалите по-големи български градове.

Протестът започна около 15:40 часа. Преди това в оградено място на площада бяха поставени празни маси и столове, които олицетворяваха ситуацията по заведенията след приемането на поправките в закона.

„Мотивите на протеста са чисто икономически“, заяви пред протестиращите председателят на браншовата Асоциация на ресторантьорите в София Атанас Димитров и нарече закона „убиец на малкия и средния бизнес, убиец на бизнеса, който е гръбнак на българската икономика“. Според данни на НСИ заради новия закон вече са съкратени над 20 хил. души от бранша.

Димитров призова управляващите и всички депутати „да приложат здрава икономическа логика, каквото са приложили Швейцария, Австрия и други страни“ и да съхранят препитанието на хората, работещи в бранша. Забраната принудила хотелиери и ресторантьори да превърнат обектите си в „найлонови заведения“, добави още той.

В този момент от тълпата се чуха викове „Оставка! Оставка!“, но Димитров прикани скандиращите да не политизират протеста и да не се поддават на провокации. Вместо „Оставка!“ той ги прикани да скандират „Поправка!“.

„Създаваме кадри за години, а ги освобождаваме за часове“, допълни Димитров.

„Над 230 млн. лева по-малко ще влязат в държавната хазна вследствие на забраната за тютюнопушенето. А това значи по-малко пари за училища и детски градини“, заяви пред множеството и шефът на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин и благодари на депутатите, внесли предложението за поправка на спорния закон.

Сред протестиращите не липсваха и популярни личности. Режисьорът Андрей Слабаков заяви, че му е омръзнало хората постоянно да бъдат разделяни – етнически, религиозно, сексуално, а сега и на пушачи и непушачи. Той бил уверен, че за политиците това е удобно, защото така те по-лесно могат да мачкат хората.

„Подкрепям протеста, въпреки че самият аз съм непушач“, заяви собственикът на заведение Божидар Радев пред Dnes.bg. По думите му забраната „смазва нашия бранш“. Оборотите в заведението му са паднали няколко пъти. Принудил се да намали работните часове, a оттам и възнаграждението на персонала и изрази надежда, че правителството ще отмени забраната.

Йонко Мавриков - друг потърпевш непушач, но пряко потърпевш от закона, тъй като е управител във верига столични ресторанти, също беше на протеста. По думите му оборотите са паднали с над 40% и вече се е наложило да се съкратят около 20% от персонала. Мавриков призова да има зони за пушачи и непушачи.

Дългогодишният пушач доцент Ефрем Ефремов, който също беше дошъл, за да подкрепи протеста, заяви, че забраната не го е накарала да намали цигарите. Той се обяви против разделението и лишаването от елементарното право на избор на хората. Доцентът направи паралел със страни като Австрия и Швейцария, където, за разлика от тук, хората имали право на избор.

Организаторите на протеста се зарекоха, че преди Коледа отново ще се съберат, за да изразят исканията си.

В Бургас в протестното шествие на собственици на заведения, управители, сервитьори, бармани, кухненски персонал, граждани срещу пълната забрана на пушенето се включиха около 1000 души. Шествието, подкрепено от местни музиканти, започна от площад "Тройката" и премина по централната улица "Александровска" до сградата на общината. 

По-скромно протече протестът в Пловдив, където малко над 200 души се събраха пред общината, съобщи БТА. Организаторите обявиха, че от 1 до 10 декември смятат да обявят гражданско неподчинение, по време на което ще бойкотират забраната и ще позволят на клиентите си да пушат по всяко време и навсякъде. Те обмислят и евентуално блокиране на магистралите и основни пътни артерии.

Ако имате снимки от протестите в страната, споделете ги в мРепортер на Dnes.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


884
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хората не спряха да ходят по ресторанти и заведения, защото им забраниха със закон да пушат там, а защото нямат пари за харчене вече.
25
11
 
19
 
! Отговори
Не разбрахте ли? преди 11 години
Не разбрахте ли,че фашаги ни управляват и докато не ни извземат всички права няма да спрат!
24
2
 
10
 
! Отговори
ТОВА Е преди 11 години
Докато не се вдигнат ГЕЙ - пушачите ,нищо няма да се промени,защото само обратните,малцинствата,лудите,простите и некадърните имат права в държавата ни,другите кучетата ги ядат,без да прави впечатление на никой!
23
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
нова партия на пушачите
22
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонименевалата човек, но за съжаление малко хора имат акъл като твоя.А тия горе вместо да търсят работа вършат мръсната работа на мутрите!Колко сте глупави, не е истина!
21
22
 
14
 
! Отговори
of преди 11 години
TAZI ZABRANA E NAI IDIOTSKATA OT 681 GODINA DO 31.05.2012 GODINA.GADOST!!!!!!!!!!!
20
13
 
17
 
! Отговори
- преди 11 години
Оборота пада защото хората стават все по-бедни, а не заради забраната. Само *** собственици си мислят, че забраната е причината, все едно аз да не съм излизал когато се пушише на всякъде....Време е да се погледне реалността, не се пуши в заведения примерете се с факта!Личноще съдя държавата и всички пушачи в неяако го отмени това и ще замина с парите в бяла държава където ще си живея и аз и децата ми няколко живота без да работя!
19
14
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТОЧНО ТАКА!!! РАВНИ ПРАВА!!!! НИКАКЪВ ДИМ!!!!!!!!
18
7
 
9
 
! Отговори
Уркото преди 11 години
Абе, къде са робокопите? Като протестират студентчетата бързат да ги бият с палките, като излязат сериозните чички дето им пълнят гушите с данъците си обаче стават по-ниски от тревата. Явно такива са били инструкциите на Тиквуня и Пудела - да се малтретират само младите майки, тийнейджъри и студенти, а тия дето пълнят черните каси на герберастите да не се закачат.
17
9
 
11
 
! Отговори
topcho преди 11 години
vsichki pushachi da otivat da rabotiat M***mka iM MArzeliva
16
11
 
35
 
! Отговори
Ivan преди 11 години
Стига се оправдават със забраната за пушенето относно слабите им обороти.Какво ще кажат за некадърното им управление на заведения,завишените цени и фалшивия алкохол.Да не споменавам че във всички нощни заведения се пуши въпреки забраната.Протестиращите са твърде малко за да покажат мнението на народа.Ясно е ,че мнозинството подкрепя забраната.
15
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хамстера е пу*ка и не му стискаше да я въведе забраната......И се мъчеше да пие от 2 крави мляко,като раздели масите за пушачи и непушачи.....което по голяма тъпотия не бях виждал......демек ше се харесам на пушачите и на непушачите и на изборите ше гласуват за мен............ДА ама НЕ и всички гласуваха против хамстера
14
9
 
36
 
! Отговори
no smoking преди 11 години
Повечето пушачи са много несъобразителни и почти никога не питат непушачите дали са съгласни да пушат около тях. Поздравявам коментиращите пушачи под мен за трезвата позиция!
13
6
 
5
 
! Отговори
www преди 11 години
ОСТАВЕТЕ ГИ ДА СЕ ТРОВЯТ ..
12
11
 
55
 
! Отговори
Пушач преди 11 години
Наистина оборота на заведенията драстично спада, обаче не трябва да се връща стария закон. Щом аз дето пуша съм влизал в заведения дето ми люти на очите от цигарен представете си за какви дупки става на въпрос. Така в момента си е добре.
11
23
 
29
 
! Отговори
Иванов преди 11 години
Легални наркомани в абстиненция...
10
5
 
14
 
! Отговори
BG преди 11 години
*** obzete - tova li e nai vaznoto da se protestira ???? V zial sviat e dokazano che v pusheneto niama nishto zdravoslovno - mnogo iasno che 6te se zabrani. V povecheto evropeiski darzavi dori ne se pushi v domovete. Ama v BG sa obze
9
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Искат да се върнат цигарите защото нямат или не пускат аспирация .... нямат или имат слаба изолация ..... не им се дават пари за отопление затова не пускат аспирацията и пазят всичко затворено и е голям кадилник заради това нищо повече .... пушех до преди 3 години ... пушачите не ми пречат .... но трябвали да са такива пречините ... ако си бяха пускали аспирацията ... ако си беше всичко наред с аспирацията нямаше да имат ядове .... то неможеш да видиш с кого си на една маса заради такива ше е
8
25
 
81
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пуша цигари.....давам по 4.70 за Мурати Мултифилтър..........не искам никъде да се пуши...Ако съм решил да изляза тая вечер да изхарча 50-100 лв....няма да ме спре няква *** забрана.......Ако ми се допуши ше изляза навън за една цигара и след това ше се върна.......в заведението............Няма бяла държава в света където се пуши,ся защо цялата държава трябва да страда заради шепа хора
7
17
 
84
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това е най-тъпия протест ! Българина няма да излезе да протестира срещу абсурдите в държавата,но го прави за да поправят закон,който ще позволи да продължим да се тровим в заведенията...Аз съм пушач,но съм твърдо ЗА забраната за тютюнопушене на обществени места !