Хиляди поискаха цигареният дим да се върне в заведенията

"Поправка", а не "оставка", скандираха протестиращите
Обновена: 22 ное 2012 21:12 | 22 ное 2012 19:04,
884

Снимки: Dnes.bg
Под надслов „Бунтът на масите“ в София около 1000 хотелиери, ресторантьори, обикновени граждани – пушачи и непушачи, обявили се против забраната за тютюнопушене на обществени места, се събраха пред Народното събрание, за да изразят позицията си. По-късно подобни протести имаше и в останалите по-големи български градове.

Протестът започна около 15:40 часа. Преди това в оградено място на площада бяха поставени празни маси и столове, които олицетворяваха ситуацията по заведенията след приемането на поправките в закона.

„Мотивите на протеста са чисто икономически“, заяви пред протестиращите председателят на браншовата Асоциация на ресторантьорите в София Атанас Димитров и нарече закона „убиец на малкия и средния бизнес, убиец на бизнеса, който е гръбнак на българската икономика“. Според данни на НСИ заради новия закон вече са съкратени над 20 хил. души от бранша.

Димитров призова управляващите и всички депутати „да приложат здрава икономическа логика, каквото са приложили Швейцария, Австрия и други страни“ и да съхранят препитанието на хората, работещи в бранша. Забраната принудила хотелиери и ресторантьори да превърнат обектите си в „найлонови заведения“, добави още той.

В този момент от тълпата се чуха викове „Оставка! Оставка!“, но Димитров прикани скандиращите да не политизират протеста и да не се поддават на провокации. Вместо „Оставка!“ той ги прикани да скандират „Поправка!“.

„Създаваме кадри за години, а ги освобождаваме за часове“, допълни Димитров.

„Над 230 млн. лева по-малко ще влязат в държавната хазна вследствие на забраната за тютюнопушенето. А това значи по-малко пари за училища и детски градини“, заяви пред множеството и шефът на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин и благодари на депутатите, внесли предложението за поправка на спорния закон.

Сред протестиращите не липсваха и популярни личности. Режисьорът Андрей Слабаков заяви, че му е омръзнало хората постоянно да бъдат разделяни – етнически, религиозно, сексуално, а сега и на пушачи и непушачи. Той бил уверен, че за политиците това е удобно, защото така те по-лесно могат да мачкат хората.

„Подкрепям протеста, въпреки че самият аз съм непушач“, заяви собственикът на заведение Божидар Радев пред Dnes.bg. По думите му забраната „смазва нашия бранш“. Оборотите в заведението му са паднали няколко пъти. Принудил се да намали работните часове, a оттам и възнаграждението на персонала и изрази надежда, че правителството ще отмени забраната.

Йонко Мавриков - друг потърпевш непушач, но пряко потърпевш от закона, тъй като е управител във верига столични ресторанти, също беше на протеста. По думите му оборотите са паднали с над 40% и вече се е наложило да се съкратят около 20% от персонала. Мавриков призова да има зони за пушачи и непушачи.

Дългогодишният пушач доцент Ефрем Ефремов, който също беше дошъл, за да подкрепи протеста, заяви, че забраната не го е накарала да намали цигарите. Той се обяви против разделението и лишаването от елементарното право на избор на хората. Доцентът направи паралел със страни като Австрия и Швейцария, където, за разлика от тук, хората имали право на избор.

Организаторите на протеста се зарекоха, че преди Коледа отново ще се съберат, за да изразят исканията си.

В Бургас в протестното шествие на собственици на заведения, управители, сервитьори, бармани, кухненски персонал, граждани срещу пълната забрана на пушенето се включиха около 1000 души. Шествието, подкрепено от местни музиканти, започна от площад "Тройката" и премина по централната улица "Александровска" до сградата на общината. 

По-скромно протече протестът в Пловдив, където малко над 200 души се събраха пред общината, съобщи БТА. Организаторите обявиха, че от 1 до 10 декември смятат да обявят гражданско неподчинение, по време на което ще бойкотират забраната и ще позволят на клиентите си да пушат по всяко време и навсякъде. Те обмислят и евентуално блокиране на магистралите и основни пътни артерии.

Ако имате снимки от протестите в страната, споделете ги в мРепортер на Dnes.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


884
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
666
13
 
8
 
! Отговори
do 762 преди 11 години
Ше си пушим, където ни е кеф. Никой, никого няа гази, освен аз твоята *** кратуна. Долу непушачите!
665
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе може в кръчма да не стъпя, ама нема да притръчквам за една цигара по средата на кафето или бирата ................така че господа непушачи, ако искате забраната да остане имате едно единствено решение - да обикаляте кръчмите и да правите оборот, щото ние пушачите вече не го правим :)
664
10
 
3
 
! Отговори
chungcheng преди 11 години
пускайте жандармерията и бтр-ите с водни пръскачки да ги млатят. да ги потрошат до един дано, *** нагла ***. да си пушат у тях!!
663
0
 
0
 
! Отговори
769 преди 11 години
Истина си е. Евала.
662
3
 
1
 
! Отговори
ръца пръца преди 11 години
До "758" Нема да зъзна, той закона не се спазва от собствениците. Ти бъди спокоен - на тебе ше ти е димна завеса, пръдня с пръдня. : )
661
4
 
4
 
! Отговори
aaa - до 754 преди 11 години
Ами то заради такива като тебе сега е тая забрана, щото не се съобразяват къде и кога пушат. И ресторантьорите много да не протестират... Инвестираха куп пари във вентилация, която не ползват, за да си спестят разходи и в повечето заведения беше като раково отделение. В Германия си се пуши, дори между двете помещения няма преградна врата, но ВНТИЛАЦИЯТА РАБОТИ и не е лисичарник. А ние пак преди вятъра бягаме.
660
3
 
2
 
! Отговори
до PURKO преди 11 години
Отворко си във форума, ама сега зъзнеш с фаса пред кръчмите кат бит пес:)))
659
7
 
4
 
! Отговори
756 преди 11 години
Ше им се напълнят заведенията, разбира се. Няа се занимават с тебе и твоите претенции - Задимено, скъпо. Ай сиктир от тука, фасняр.
658
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз преди забраната в задимени заведения не влизах, и ако я отменят пак няма да влизам, много мои познати мислят като мен, ще видим тогава кръчмарите дали ще им се напълнят заведенията и какъв протест ще измислят:))
657
1
 
0
 
! Отговори
мими преди 11 години
Воден свят дано са те разбрали
656
2
 
1
 
! Отговори
PURKO преди 11 години
Абе Пурко. Ше си пуши, където си иска и пред който си иска. Ти ли ше му праиш наклон на онаа. никои не го интересува кво ти пречи.
655
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Rabotete! stiga ste sporili za gluposti!
654
0
 
2
 
! Отговори
Воден свят преди 11 години
Хм, няма как да разберем какво точно е включвал във понятието "всички" Константин Кирил Философ, но предвид естеството на диспута, който е водил, можем да мислим, че е имал предвид различните народи като култури (населявайки едно и също място), а не като географски места.Иначе фактът, за който както пишеш учим в трети клас, предполагам, че му е бил известен и на него, тъй като доста е пътувал...
653
2
 
4
 
! Отговори
Пурко преди 11 години
Абе РЦИ, кой ти пречи да пушиш, бе момко, пуши ако искаш един тир цигари на ден, не ми пречи на мен с дима си, който на мен ми действа зле,.. както аз не ти преча...
652
4
 
4
 
! Отговори
RCI преди 11 години
Щом ще се противопоставяме по такава линия,за да няма недоволни,трябва да има равнопоставеност.Акциз на цигарите-акциз на хляба!И двете култури Слънцето ги грее и за двете тежък труд трябва.Аз хляб не ям!Вредности?Цигарите са вредни - данък;най-вреден е животът,от него се умира-всички които раждат данък да плащат!Аз децата съм си създал.Харесва ли ви-ВИЕ(някои от непушачите)така говорите-щом не съм аз,на другите ***.Щом на майната си ще се пращаме-да няма изключения.ВИЕ го започнахте това
651
3
 
0
 
! Отговори
мими преди 11 години
до 746 относно слънцето - много си ***/а, като те гледам май си учил/а само до 3-ти клас и то само география
650
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Бунтът на масите" хахахаха,... заради едни келяви цигари, ами заслужават да им фалират дупките щом само натова разчитат
649
2
 
2
 
! Отговори
do Воден свят преди 11 години
Ne s zel da se zaiajdam s teb, no slanzeto opredeleno NE sveti ednakvo za vsichki. :) Vav Finlandia gree po savsem razlichen nachin otkolkoto na Ekvatora primerno, tova sme go uchili v treti klas po geografia. Inache, do pushachite, tia deto sa bremenni ili s malki deza sa nai-zle ot vsichki, imam blizki hora chiito maiki zial jivot sa pushili, zatova pak samite te zial jivot sa imali astma i kup drugi problemi. Ne e samo raka opasnostta, taka che stiga ste se opravdavali s koi pushil 60 godini.
648
3
 
8
 
! Отговори
мими преди 11 години
Стига с тоя ЕС, там било така, там еди кво си. Те там хората водят нормален живот, имат работа, нормални заплати, а тук? Градини строят след години за циганчетата ли? Като гледам как всичко се изнася и деца няма да има. Правят реформи и прилагат забрани за което могат и е най-лесно, не за което трябва
647
1
 
3
 
! Отговори
пръц преди 11 години
ОП-ОП, ЗЕЛЕН БОБ!