Главният прокурор да е устойчив на жега, вятър и ужилвания

В четвъртък избират главен обвинител между трима
Обновена: 19 дек 2012 19:03 | 19 дек 2012 19:00, Веселина Йорданова
15
Главният прокурор да е устойчив на жега, вятър и ужилвания
Снимка: БулФото - архив

Изборът за главен прокурор трябва да бъде прозрачен и да отговоря на изискванията на Конституцията, коментираха експерти в съдебната система.

По тяхно мнение членовете на ВСС не трябва да гласуват под натиск или зависимост, а избраният кандидат трябва да е реформатор и да е неподатлив на външно влияние.

Висшият съдебен съвет избира в четвъртък нов главен прокурор. Три са кандидатурите за поста - на ръководителя на Апелативната специализирана прокуратура Борислав Сарафов, на заместник-главния прокурор Галина Тонева и на председателя на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров.

Ако изборът не протече по конституционните изисквания за тайна на вота ще се затвърдят съмненията, че зад него стои голяма сделка, която засяга политическия елит, коментира за БТА Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда. Това може да се тълкува и като проекция на мрежа от зависимости и параметри, които няма да станат ясни на обществото. Всеки, който смята, че няма тайна на вота има право да не го упражни и така да се противопостави персонално, допълни тя.

Още по темата

Ако има членове на ВСС, които се чувстват под натиск и контрол, което е против тяхната воля, то трябва да действат, защото са зрели хора и не трябва да се поставят в такава зависимост, каза експертът. Не мисля, че някой се съмнява, че има лобита, защото така или иначе ВСС е съставен от политическа и магистратска квота, посочи Антоанета Цонева.

Според експерта нищо друго освен урна и интегрална бюлетина с три имена не може да осигури тайна на вота. Всичко различно би подложило легитимността на избора под съмнение. А последиците ще рефлектират към ерозия на избора, смята Антоанета Цонева.

Велислава Делчева, председател на Управителния съвет на Програмата за развитие на съдебната система, смята, че през изминалата година са се разместили всички пластове в системата. С избирането на новия ВСС, колелото започна да се върти много, много бавно, мисля, в правилната посока,  коментира Делчева.

Предстоящият избор на главен прокурор е първият изпит на ВСС по управление, е мнението на експерта. На "контролните" през първия срок членовете му понякога получаваха задоволителни оценки, а понякога - не, добави Делчева. Според нея на първо място, от този избор зависи какво ще е доверието във ВСС като орган, който ръководи съдебната система.

След този избор съветът или ще спечели доверието на магистратите и обществото, или ще го загуби. Мисля, че членовете на ВСС трябва да гласуват по съвест, но е много важно след това да се мотивират така, че да убедят всички ни, че това е най-подходящият кандидат, посочи Делчева.

От това кандидат с какви качества ще предпочете ВСС зависи, на второ място, и каква политика на управление ще се води в прокуратурата от тук нататък, коментира Делчева. По думите й през следващата година там ще става още по-горещо.

Поради това главният обвинител на държавата, трябва да е устойчив на жега, на вятър, на ужилвания, идващи от различни посоки, тъй като трябва да вземе няколко смели решения, свързани с намаляване броя на прокурорите, тотална смяна на начина на работа вътре в прокуратурата и взаимодействието с други органи на съдебна и изпълнителна власт, е мнението на Делчева.

Според Етичната комисия на ВСС, която изслуша кандидатите, и тримата отговарят на нравствените качества за заемане на поста.

Инспекторатът на ВСС отбелязва, че и срещу тримата не са постъпвали сигнали. А Сметната палата е изпратила становище, от което става ясно, че Сотир Цацаров, Галина Тонева
и Борислав Сарафов са подавали декларации в срок. От НАП също не  са съобщили за нередности.

Изборът за главен прокурор ще е по-рано от необходимото, тъй като досегашният - Борис Велчев, беше назначен от президента Росен Плевнелиев за съдия в Конституционния съд.  След като Велчев положи клетва като конституционен съдия, ръководителят на националното следствие Бойко Найденов беше избран за изпълняващ длъжността главен прокурор.

За първи път за главен прокурор няма да се гласува с бюлетини, а електронно. Според действащите норми кандидатът се счита за избран, когато има подкрепата на 17 от присъстващите членове на Висшия съдебен съвет. В състава му са 25 души. Министърът на правосъдието, който председателства заседанията, е без право на глас.

Законодателството дава право на главния прокурор с изтичащ мандат да участва в избора, но не и на изпълняващия длъжността. Затова във вота в четвъртък ще могат да участват 24 души.

Главният прокурор се назначава и освобождава от президента с указ, който държавният глава може да откаже да подпише само веднъж. Мандатът на главния прокурор е седем години и не може да бъде повторен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
viktoria35 преди 11 години
"Изборът за главен прокурор ще е по-рано от необходимото, тъй като досегашният - Борис Велчев, беше назначен от президента Росен Плевнелиев за съдия в Конституционния съд. "-поредното уреждане на свои хора във властта, един от най-лошите избори на държавния глава.
13
0
 
2
 
! Отговори
веселин маринов преди 11 години
*** прокуроре и виж условията на работниците в металик стара загора на господинът колев с мажоритарен депутат от стара загора син му и го вразуми и през фашизма така не е било
12
0
 
2
 
! Отговори
Темида е и глуха преди 11 години
Най-подходящ е Бойко Найденов.Но със сигурност ще е Сотир Цацаров.Той не е като Татарчев и Филчев,не е и като Б.Велчив,той е още по лошо,той е човек на Цветанов и Борисов.Освен,че ще защитава интересите на мутрите,той ще тероризира обикновените граждани със СРС та и безумни обвинения.Той държа в затвора невинно момче обвинено за въоръжен грабеж,което сега ще осъди България в Страстбург.
11
0
 
1
 
! Отговори
ен преди 11 години
Главния прокурор да не мишкува като предишните, а да си върши съвестно работата. Такъв ще бъде за да обвинява престъпниците, а не да ги подминава или да седи на маса с тях. И да не забравя , че няма да е само горе. Един ден ще слезе долу.
10
0
 
1
 
! Отговори
Стани?ев сексоолог преди 11 години
И на нео4квани атаки отзад !
9
0
 
3
 
! Отговори
dan преди 11 години
къде бяха всичките тия плампаджии и разни институти когато избираха предишния ВСС и главен прокурор Мълчахте като дупета пък никой не ви питаше Сега овикват орталъка Кажете кой е вашиячовек
8
1
 
3
 
! Отговори
Граждански протест преди 11 години
Страната е във Фалит Отново!Представителните политици си играят с Нас, защото Гражданите, просто, Нямат Постоянна Власт.Затова Вземете Всички Вие-Вашата Съдба в Своята Ръка! Пряка Демокрация е Решението за Това.Тогава и само тогава - политициТЕ ще Подлежат на Постоянен, Пълен и Прозрачен Контрол от страна на Гражданите!Референдум за представителна или пряка Демокрация -това е изходът за ДЕМОКРАЦИЯ.Кой Тип Демокрация ще има утре и у Нас? Референдум със Своят Глас, ще Реши Това за Нас!Действайте,Повтаряме Действайте Граждани.Цялата Власт е Ваша, а не на "представителниТЕ политици".Във Властта и по Конституция на РБългария, е Гражданите да Наложат Пряка Демокрация.Когато стане това - то Времето на Досегашните Безумни политици ще Свърши, и ще Настъпи Времето на Обикновените Граждани.Докогато това е истина, това ще е Истината!
7
1
 
2
 
! Отговори
Граждански протест преди 11 години
Човекът е Обществено животно.Цялата власт произтича от Народа и никога не се Връща към него.Правото се съдържа в Силата.Навикът и Обичаят имат Силата на Закон.Най-висшето право често е най-висше Зло.Провинило се кучето, а Наказват свинята.Съдебното решение се Приема за Истина.Конституцията ни казва, че имаме Много права, а Наказателния кодекс - че не можем да ги Използваме.Обикновения човек когато открадне и го хванат, се Срамува, че е откраднал, а политикЪТ, че са го Хванали.Затворите и наказанията Не Могат да Превъзпитават,но Страхът от тях държи в подчинение тия които не попадат в категорията Недосегаеми.В Индия никой Не Знае броя на свещените крави, а У НаС броят на свещените ***.Който Изгуби Честността си, не може повече Нищо да изгуби.Каква полза могат да донесат Само законите там, където няма Нравственост? Отначало ли е нищо-и нататък Нищо.Всичко само се Изменя и нищо не се Губи.Усмихвайте се...Утре ще бъде по-зле.Докогато това е истина,това ще е Истината!
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Стига глупости просто трябва да изпълнява всичко което му наредят Цвъцко и ***.
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
не трябва да прилича на Борис Велчев. Предишните двама преди Велчев с мед да ги намажеш. Велчев си беше комунистическа издънка и по негово време Прокуратурата обслужваше управляващите- особено ГЕРБ, въпреки, че не те го избраха. Но комунистите веднага се нагаждат. Между впрочем и ББ също е подобна издънка- ползва съветите на ТЖ как да властва. Не искам да съм лош пророк но ББ още дълго ще тиранства в бедната България, а заедно с него и мижитурки главни прокурори.
4
2
 
5
 
! Отговори
Вече го знаем ! преди 11 години
Защо трябва да бъде Цацаров, след като той е оцапан отвсякъде ?С няколко думи пред медиите Бойко Найденов доказа, че заслужава да бъде Главен прокурор.Членовете на ВС, да забравят заръките на Цветанов и Борисов и да избират достойния човек !Не бива да умножаваме мутрите на високите държавни длъжности !!!
3
2
 
8
 
! Отговори
реалист преди 11 години
Главният прокурор трябва да е честен , безупречен , непонадлежащ на подкупи и лобита , и явно за да е такъв трябва да е от северна страна , а не българин!!!
2
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И да носи на пиене,ядене и да има голям сейф!
1
2
 
12
 
! Отговори
ПАРТИЯ = МАФИЯ преди 11 години
Новият главен прокурор, колко ли олигарси ще разследва, колко ли политици ще бъдат вкарани в затвора ? Май николко !