Банскалии на протест срещу "100 % еколъжите"

Жителите на градчето готови да се пренесат на жълтите павета
Обновена: 17 яну 2013 19:22 | 17 яну 2013 19:22,
67
Банскалии на протест срещу "100 % еколъжите"
Снимка: БТА

Пореден протест с искане за разширяване на скизоната и изграждане на втора кабинкова линия блокира за 15-тина минути входа на Банско. Жители и гости на града излязоха да кажат "Пирин не е на зелените" и "100 % еколъжи".

Нашите послания са към правителството и към псевдоеколозите, които демонстират сега в столицата, заявиха организаторите. Днес в столицата и други градове на страна се очакват да се проведат нови протести срещу застрояването на Черноморието.

Бансаклии на няколко пъти отправяха провокативни послания към протестиращите в София, които с блокадите на Орлов мост спряха поправките в закона за горите, които предвиждаха по-лесно изграждане на скисъоръжения.

Според хората от курортния град за развитието на ски зона "Банско" не съществуват никакви законодателни или екологични проблеми.

Още по темата

"Ние сме благодарни на правителството, че се вслушаха в аргументите на населението в Пиринския край. Посрещнахме с голямо одобрение новината от Министерския съвет, с което се задвижва процедурата по развитие на нашата скизона. Но за пореден път сме свидетели как лица, които приватизират единствено за себе си "зелената" тема, се опитват да натрапят на правителството и обществото екологичния рекет", каза председателят на инициативния комитет в Банско Малин Бистрин.

Според изказалите се на митинга в Банско много от хората, които "се наричат еколози и патриоти, всъщност винаги са били против развитието на България" и това е защото са превърнали "призванието на еколога в свой занаят, в касичка за препитание", пише БТА.

Вчера министър-председателят Бойко Борисов заяви, че подкрепя изграждането на втора кабинкова линия и мнението му се разминава с това на еколозите.

Привържениците на идеята за доизграждане на скизоната в Банско нарекоха лъжа твърденията на "зелените", че са изсечени горите, че ще се бетонира Пирин, че нямало нужда от втора кабина и нови писти. Затова те ги поканиха да дойдат тук и да се убедят, че това не е така.

Според организаторите на протеста в Банско българските "зелени" са "против всеки проект, всяка инвестиция за доброто на държавата и нехаят за нуждите на населението, за очакванията на туризма, икономиката и хилядите гости на страната"

От инициативния комитет се обърнаха към правителството и към ресорните министри да не се поддават на "зелен" рекет.

"Ние няма да отстъпим - ако е необходимо ще сме тук всеки ден, за да ви даваме рамо, заявиха те."Ако това е единственият начин да защитим народната воля, готови сме да пренесем протестите и на жълтите павета!"

Банско ще остане зимната столица на Балканите и гордост за цяла България само ако се развие адекватно и така продължава да дава препитание и бъдеще на стотици хиляди жители на няколко общини в района, заяви кметът на Банско Георги Икономов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
3
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Тия защо не ги бие 'родната полиция', защо не разтурва митингите им силово, както на Орлов мост? А крадливите политици не ги ли е срам да плащат с пари на данъкоплатците на тези 'протестиращи'? А кои са крадците, които ще се облагодетелстват, то се видя - освен Цеко Минев, това са Цачева, Цветанов и Борисов, обявили се 'за' и действащи в полза на олигарсите и мафията (което си е чиста проба злоупотреба с власт). Предните крадци оцвъкаха морето, тия сегашните крадци разсипват планината.
46
1
 
2
 
! Отговори
vrvm do Vihrogon преди 11 години
Vihrogon, аз на Банско карам ски (счи) още от времето когато, на Чалин Валог му викаха пистата на АПКто, а Тодорка и Шилигарника бяха мираж.После служих там в поделението, отделно съм планинар и имам сантимент към района и хората там.Това което ми прави впечатления е, че навсякъде има табели продава се и града на нищо не прилича. Защо си мислиш, че с нова кабинка ще се разрешат проблемите? Защо никой не покаже проблема и представи решение и проект. Пирин не е на Цеко и на Банско.
45
1
 
1
 
! Отговори
Vihrogon преди 11 години
До СпонгиВсеки има право свободно да си изрази мнението и аз уважавам това право.Лятото на 2011 наистина не работеше кабинката, но 2012 нещата се промениха.Можеш да отидеш идното лято и да се увериш сам.Аз предпочитам да дръпна нагоре по чукарите, но си има и туристи, които искат да се качат на Бъндеришка поляна и да се припичат на слънцето.Не знам дали ме разбра за хотелите-да си търсят начини да си ги пълнят.Много от тях фалираха, други преминаха в ръцете на банки и т.н.
44
0
 
0
 
! Отговори
Спонги преди 11 години
До VihrogonМиналото (2011) не работеше, а мои познати твърдят, че и това лято не е работил. Проблемът е в обезлесяването и новите писти са много опасни за водата. Хотелите не трябваше да са толкова, а колкото е капацитета на пистите и лифтовете. Не е логично при Осоговска планина, Стара Планина, които могат също да поемат туристи да съсредоточаваш на едно място толкова хотели. Три месеца с временни работници. Колко ще са майстор готвачи, сервитьори с опит? От мен твърдо НЕ!
43
0
 
0
 
! Отговори
Vihrogon преди 11 години
До xari potarХари, ти май отказваш да ме чуеш, а?Без да се заяждам те съветвам да си купиш един учебник по Български език и да започнеш от АБ-то.Такива екземпляри пишещи на някаква неразбрана азбука и използващи 4 и 6 в нея...
42
0
 
2
 
! Отговори
vrvм do 23 преди 11 години
Ами аз на 23 декември ходих и нямаше толкова хора, а три дни преди това в 8:45 часа бяхме 10 души пред касите и сам си пътувах в кабинката. Предполагам, че има моменти от сезона в който натоварването е голямо, но заслужава ли да се изсекът дървета по 30 метра и гори заради 2-3 седмици в годината опашка. Аз съм против..
41
1
 
0
 
! Отговори
Vihrogon преди 11 години
До СпонгиЛифта би трябвало да работи през лятото.Ако си ходил в Банско лятото на 2012 година ще си видял, че лифта е работил и Бъндеришка поляна е станала едно прекрасно място за отдих.Качваш се с лифта и се наслаждаваш на природата.Какво разбираш заграбване на планината?Тя ще си е там-просто над самите дървета ще минава лифт.Аз също съм любител на туризма в планината лятото и ходя.Това не пречи да се построи този лифт.Относно хотелите-който си има брада нека да си и търси бричка :)
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Лично аз имам двама познати, които точно в момента работят в Банско. Защо наемат пришълци на работа, след като местните хора стоят без работа, защо?
39
0
 
3
 
! Отговори
БЕТОН преди 11 години
ДА се изсекат горите! Сега в Банско, после и в други градове....
38
0
 
1
 
! Отговори
Спонги преди 11 години
До VihrogonЩе има повече работни места, ако лифта работи и през лятото. Кметът отказва евросубсидии за екопътеки и достъп до паметници на културата. Сезонът в Банско е само 3 месеца. Колко работни места ще открие новият лифт? Дали няма само да заграби планината. Този дял на Пирин е доста обезлесен. Какво ще правим с пороите? Защо любителите на пешеходния туризъм да са по-малко от скиорите и защо като няма капацитет са построили хотелите, като хората даваха стаи под наем? Не всичко е ски.
37
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Я даже спотанно са се облекли да протестират с еднакви носии. Отврат. Да строят. В наше село е тъкмо обратното. Това което е построено се руши. И *** даже избягаха. Там където имаше едно време ниви сега са пораснали млади дръвчета и скоро ще стане гора
36
3
 
1
 
! Отговори
ХОРАТА ОТ БАНСКО... преди 11 години
...СА АБСОЛЮТНО ПРАВИ!!!БИЛ СЪМ В АВСТРИЯ , ТАМ СКИ БИЗНЕСА НЕ ПРЕЧИ НА НИКОГО--НАЙ-МАЛКО НА ЕКОЛОГИЯТА!Май , доста хора в България ---ИСКАТ ТЯ ДА Е БЕДНА И НЕЩАСТНА ---ЗА ДА БЪДЕ УСПЕШНО ЕКСПЛОАТИРАНА И МАНИПУЛИРАНА!
35
1
 
2
 
! Отговори
xari potar преди 11 години
vihrogon4o i na teb nqkoi pla6ta ama si golqm profesor i ti dreme za prirodata
34
2
 
0
 
! Отговори
Vihrogon преди 11 години
До xari potarАйде да се научим първо да пишем правилно на кирилица и с малки букви и тогава да раздаваме акъл по форумите, а?
33
2
 
0
 
! Отговори
Vihrogon преди 11 години
Много ги разбирате инвестициите в този сайт.Кой разбрал-недоразбрал и дава акъл.Не знаете къде е Пирин ама да не се презастроява.Да речеш, че някой от вас е направил проучване и е установил, че втора кабинка не е необходима.Ама разбира се-те искат да я построят ей така за красота.Имат си излишни пари хората...Втората кабинка е добра и ще се направи.Ще влязат свежи пари, ще се разкрият работни места, ще се привлекат туристи.Само аз ли го виждам това?Май хейтърите сте повече...
32
0
 
2
 
! Отговори
преди 11 години
Едва ли има по-очевидно платени и режисирани протести
31
1
 
2
 
! Отговори
xari potar преди 11 години
GOSPODA BANSKALII AKO IMA VAOB6TE TAKIVA.DRUGARI MAFIOZI BETONIRAITE PIRIN TREVA DA NE OSTANE CVETE I DRAV4E DA NESE VIJDA I 4AKAITE TURISTI OT LLUNATA I MARS XAXAXAXA
30
0
 
1
 
! Отговори
19.22 преди 11 години
Статия за протеста на държанките на Цеко Минев, а за хилядите в София няма и ред... Странно господа журналисти... А навън е 10 С и сняг скоро никъде няма да има, но пък ще има обезлесена писта, ай сектир а!?
29
0
 
3
 
! Отговори
xari potar преди 11 години
TIQ DETO IGRAQT XOROTO.BANSKALII NE6TASTNI DALI ZNAQT PO 4IQ MAFIOZKA *** IGRAQT NE6TASTNICI SA BANSKALIII .DA JIVEE MAFIQTA
28
0
 
2
 
! Отговори
Хаха! преди 11 години
Искам да подчертая фактите защо журналистите в България са платени, а протестите против протестите още повече: влизам в сайта, отварям статия за протест срещу протест и само в тази статия разбирам, че някъде си еколози протестирали. Не звучи правилно, нали? И освен това - протестите на хората, които са с чиста съвест общо взето са с трансперанти писани ръчно 20 минути преди да излязат, а купените протестиращи имат лъскави големи табели. В статията има показно за неразбралите.