Мъчен избор на кандидатите за патриарх

И дума не може да става за консенсус, каза митрополит Йосиф
16 фев 2013 14:16,
41
Мъчен избор на кандидатите за патриарх
Митрополит Йосиф Снимка: БТА

Изборът на двамата митрополити, кандидати за патриарх, продължава, и дума не може да става за консенсус. Това каза пред журналисти митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф - говорител на Синода за Патриаршеския избирателен събор.

Той уточни, че сега е 24-ти тур на гласуването, като в различните турове с по девет гласа са били Ловчанският митрополит Гавриил и Русенският митрополит Неофит, а Варненският и Великопреславски митрополит Кирил е събирал 4-5-6 гласа.

За да бъдат избрани двамата митрополити, е необходимо да получат 10 гласа при гласуването. Според устава на БПЦ срокът за избирането им е до 24.00 ч. днес, обясни митрополит Йосиф.

Запитан има ли вероятност да се стигне до отлагане на Патриаршеския избирателен събор на 24 февруари, той отговори: "Както вървим, аз съм разочарован и може да се случи и това". По думите му "след това ще следва разруха".

Докато даваше изявление пред журналистите, Американският митрополит на няколко пъти се разплака. Той каза, че е "похарчил 15 000 долара за делегатите от неговата епархия от САЩ, Канада и Австралия, а двама от тях са вече тук".

Още по темата
Изборът на патриарх и неговата интронизация на 24 февруари са под въпрос и се осмелявам да ви кажа това, въпреки че "моите събратя митрополитите са против моето приятелско отношение към вас", заяви пред журналистите митрополит Йосиф.

Попитан има ли спорове между митрополитите на днешното гласуване, Американският митрополит описа ситуацията при избора така: "Там е работата, че гледаме, усмихваме се, подхвърляме туй-онуй, но вече като че ли се доби една щампа".

В днешните гласувания не са включвани само Старозагорският митрополит Галактион, който вчера беше избран за един от кандидатите за патриарх, както и Пловдивският митрополит Николай и Доростолският митрополит Амвросий, които нямат право да участват в избора според устава на БПЦ.

Във всяко гласуване бюлетините са по 13, обясни митрополит Йосиф и добави, че не се анулира от гласуването събралият най-малко гласа митрополит и той участва и в следващия тур. Американският митрополит предположи, че в следващите часове може някой от митрополитите да реши да си тръгне от заседанието.

Попитан дали има лоби от четирима митрополити, които искат да саботират избора, митрополит Йосиф каза, че не може да цитира имена, но отбеляза, "че четири гласа се разхвърлят за митрополитите, които са си подали отвод". Ако не можем да изберем и другите двама кандидати за патриарх, не може да има избор в неделя на 24 февруари и не може да има патриарх, коментира Американският митрополит.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още по темата: патриархкандидати
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
1
 
! Отговори
муспи преди 11 години
След като го няма пловдивският Николай Чудотворец, това не са избори! За какво бяха тези лимузини и изискан разкош, за какво йехова въведе еднополовата любов, за какво тока стана по скъп от средната заплата? Докога Хисбула ще се бърка в родната църква! На борба за възтановяването на гръцката патриаршия!
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
2/3 от 13 е = 8,66. Гавриил нали е инжинер - защо не им го каза още вчера ? !
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
kazov aparat i danaci za tia diavoli ,prodajnici....
31
0
 
3
 
! Отговори
невъзможно! преди 11 години
....този избор не е каноничен - как така се избира с по-малко от необходимите гласове? ...и защо се променят правилата в движение /това според канона ли е/, какво се цели с поредния цирк?
30
0
 
1
 
! Отговори
Невъзможен избор преди 11 години
От тези милиционери няма полза но има вреда. Бог да ги убие!
29
0
 
3
 
! Отговори
Морския преди 11 години
А бе защо не питат Тиквата нали той е Господ БУДА.
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
не е мъчен избора,а е зор за кокала и в църквата се овълчиха
27
1
 
5
 
! Отговори
sssssss...... преди 11 години
Dano noviat bulgarski patriarh e GAVRIIL!
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
абе избирайте си поп Колю да разтури синода
25
0
 
6
 
! Отговори
х преди 11 години
Дано да направят избор по Божия воля.Моля се за това!
24
0
 
7
 
! Отговори
смирен преди 11 години
Нека се помолин на Господа ,да вложи разум в избиращите ... Гавраил е най-смирен! Той трябва да е следващия Патриарх. Галактион ще бъде катастрофа.
23
1
 
4
 
! Отговори
Хасму преди 11 години
Чак пък вярата обречена заради Колето - не вярвам! Когато почина Арсений, и Николай бе избран на негово място, свещеници от Софийската епархия събрали пари и дали банкет, че са се отървали от него. Когато почина патриарх Максим, при опита си да се върне в София Николай бе посрещнат на нож от свещенниците. Самия Николай е склонен към лукс не по - малко от Кирил или Галактиката, например, докато свещениците му преживяват с по 300 лева заплати. А разкриване на сътрудниците на ДС си е негова поръчка
22
9
 
4
 
! Отговори
атеист преди 11 години
Аз пък съм твърдо зад Митрополит Николай.Не е бил сътрудник на ДС,млад митрополит с ясна визия. и ако само годините му са пречка ,това говори лошо за Църквата.Това е Патриарха , който може да ме направи ВЯРВАЩ....
21
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Има 2 добри попадения - Неофит и Гавриил.И двамата мисля че стават, само да не е онзи другият, доносникът Мишо от шесто.
20
1
 
2
 
! Отговори
Гошо преди 11 години
Ми да хвърлят ези-тура - каквото се падне, това е решил Господ, не ли?
19
1
 
7
 
! Отговори
MP42 преди 11 години
Неофит Русенски!
18
5
 
4
 
! Отговори
Бизнесмен преди 11 години
Митрополит Николай защо не е избран?Вярата е обречена!
17
1
 
2
 
! Отговори
Хасму преди 11 години
Кое, Коле, брато? Лудото Коле, ли? Мерси, земи си го у вас! И въобще не е нито моя, нито твоя, нито на някой от тук пишещите/разбира се ако не епрако обвързан с избора/ работа кой ще е следващия български патриарх!
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бе що не изберат Слави Бинев за патриарх и да мирясат ;-)
15
2
 
5
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 11 години
НАЙ-ПОДХОДЯЩИ СА ЛОВЕШКИЯ И РУСЕНСКИЯ МИТРОПОЛИТИ. ЛОВЕШКИЯ-ЗАЩОТО ИЗОБЩО НЯМА ДОСИЕ,РУСЕНСКИЯ-ЗАЩОТО ДОСИЕТО МУ Е НЕУСПЕШЕН ОПИТ ЗА ВЕРБОВКА. НАЙ-МРЪСНИЯТ И НАГЪЛ МЕЖДУ ТЯХ А И ПРОСТОВАТ,ЛОШО СЛУЖЕЩ КАТО ЦЪРКОВЕН СЛУЖИТЕЛ И КОРУМПИРАН Е КИРЧО.ТОЙ НАИСТИНА Е НАРУШИЛ 30 АПОСТОЛСО ПРАВИЛО-ДОНАСЯШ И СТАВАШ МИТРОПОЛИТ. СТАРОЗАГОРСКИЯТ-ВЕЧЕ ИЗБРАН ПЪК Е ЗА АРХОНТИТЕ,ПИЕНЕТО И ГУЛЯИТЕ.ЗА МЕН НАЙ ПОДХОДЯЩ Е ДЯДО НЕОФИТ-ЕРУДИРАН И СМИРЕН НО МИ СЕ ИСКАШЕ КОЛЕТО ДА ИМ ПОКАЖЕ НА ТЕЗИ ЧЕНГЕТА КОЙ КОЙ Е..