Преразглеждат бюджетите на столичните болници в четвъртък

От Пирогов все още искат оставки в НЗОК
Обновена: 26 фев 2013 13:37 | 26 фев 2013 13:37,
18
Преразглеждат бюджетите на столичните болници в четвъртък
Министър Десислава Атанасова. Снимка: БТА, архив

Бюджетите на столичните болници ще се преразглеждат в четвъртък на заседание на Надзорния съвет на НЗОК, каза министърът на здравеопазването в оставка Десислава Атанасова след двучасова среща с ръководството на болница "Пирогов" и Надзорния съвет на Здравната каса.

Поели сме ангажимент, че на бюджетите на държавните болници ще бъде обърнато специално внимание, допълни министър Атанасова. По думите й лимити няма, а в методиката за финансиране на болниците се съдържат прогнозни обеми, защото при заложен в бюджета на НЗОК финансов ресурс няма как да не се работи по някаква определена прогноза за определен вид дейност.

През миналата година болница "Пирогов" е получила от Министерството на здравеопазването над 10 млн.лв. за извършена дейност, получила е средства за капиталови разходи и все още настоявам държавните лечебни заведения да имат определен статут, така че да бъде гарантирано, че всеки български гражданин ще получи необходимата медицинска помощ, допълни Атанасова.

Управителят на НЗОК Пламен Цеков каза, че в прогнозите на бюджетите на болниците е допусната грешка. Всички болници ще получат парите си за извършената през януари дейност, увери д-р Цеков и уточни, че това ще стане на 28 февруари. Цеков добави, че и надлимитната дейност ще бъде платена.

Срещата с министъра на здравеопазването в оставка Десислава Атанасова и управителят на НЗОК д-р Пламен Цеков не беше конструктивна, каза обаче доц. Стоян Миланов - директор на болница "Пирогов", предаде БТА.

Той посочи, че нито министър Атанасова, нито д-р Цеков са дали ясни и точни гаранции, че изработеното от лекарите в "Пирогов" над лимитираните дейности ще бъде платено.

Доц. Миланов е категоричен, че методиката за финансиране на болниците трябва да бъде премахната или променена или някой да поеме отговорността за сегашния начин на финансиране на лечебните заведения. Подобна методика не отчита специфичността на болница като "Пирогов", каза още доц. Миланов и допълни, че надлимитната дейност се плаща със закъснение от страна на НЗОК.

Такова забавяне "отваря дупка" в бюджета на лечебното заведение, уточни той. По думите му болницата трябва да се раздели на две - на Институт за спешна медицинска помощ, финансиран изцяло от държавата, и на Многопрофилна болница за активно лечение.

Доц. Миланов посочи, че по време на срещата не са били поети ангажименти за премахване на лимитите за болница "Пирогов". Лекарите са получили уверение, че дейностите, изработени през януари и февруари, ще бъдат платени в пълен обем, но не са получили такива гаранции за следващите месеци.

От болницата продължават да поддържат искането за оставката на Надзорния съвет на НЗОК и на нейния управител. В отговор на въпрос дали това искане ще бъде поддържано, ако получат повече средства, доц. Миланов отговори, че няма мандат, даден от колегите му да отговори на този въпрос.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
една преди 11 години
А защо ще преразглеждат бюджета само на столичните болници.В другите градове ситуацията е още по-плачевна.А в Университетските- направо жална!
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Здравната каса е монопол и много пари се изпират и отиват в пусто в празно
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Деси кога ще излез наяве бялата мафия?
12
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ой посочи, че нито министър Атанасова, нито д-р Цеков са дали ясни и точни гаранции, че изработеното от лекарите в "Пирогов" над лимитираните дейности ще бъде платено. Но мъжлето и ще спечели поръчки за ремонти наболници.Айде на автогарата, да си купи билети и право за Дулово.
11
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Туй тъпо парче Деси и то взе че се обади!!! Деси, мълчи си по-добре така никой няма да разбере колко си проста!!!
10
1
 
1
 
! Отговори
СЪД преди 11 години
Каква здравна каса какви лимити бе, вижте статистиката - народа измира като мухи, и малки и големи, някои на работните си места защото пенсии дават на 63г. На работа ще ходим с памперси и по един Поп на щат в фирмите, като няма лимити да ни лекуват поне последно причастие да ни дадат. Засрамете се то не бе липса на ваксини, липса на талони за специалисти, липса на лекарства за онкоболните и т. н. Системата не работи сменете я. А досегашните на съд за геноцит.
9
0
 
0
 
! Отговори
До: 10 преди 11 години
Абе ти май не си много наясно какво означава монопол. Сигурно и турските сериали ти се виждат като монопол.
8
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НЗОК-монопол. Лекарският съюз-монопол. ЕРП -монопол .БСП,ДПС,ГЕРБ-монопол. и т. н.
7
0
 
3
 
! Отговори
с гняв преди 11 години
"Управителят на НЗОК Пламен Цеков каза, че в прогнозите на бюджетите на болниците е допусната грешка". Грешки са допускани много пъти - когато са му давали диплома, когато са гласували назначаването му, когато търпяха неграмотното му управление. Успя да съсипе една не идеална, но функционираща система.
6
1
 
8
 
! Отговори
гражданка преди 11 години
Освен, че е монопол НЗОК е използвана на Дянков за покриване на дупките, които той отвори във фиска.
5
9
 
2
 
! Отговори
4 преди 11 години
За всички тези размирици и оставката на кабинета,са виновни чужди служби Станишев и Доган,но сега гн Борисов като вземе власта отново направо сергеи и доган сами даси слагат раените пижами и да заминат сами у Софийският централен затвор тогава ще видят там какво ще стане със тях,100 pr живи няма да излезнат.Тогава да видим чуждите служби дали ще им помогнат.Бойко до сега ги уважяваше като колеги обаче те сами сиго направиха ЙЯл мие за тези двамата.И други ще има покрай тях.сЕГА ЩЕЕ ПО ИНТЕРЕСНО ОТ НАЧАЛОТО НА бОЙКОВИЯ МАНДАТ.
4
1
 
7
 
! Отговори
оптимист преди 11 години
Ех Деси Тежката артилерия на ГЕРБ .И ти гръмна.А можеше да възстановиш договарянето на услугите и тяхното заплаащане.Никъде по света Няма такова животно касата да налага лимити цени,а докторите като покорни роби да ги изпълняват ,и да обслужват неосигурените пациенти за тяхна сметка.И да провеждат социалната политика на вашето правителство..
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НЗОК е монопол,който диктува правилата и цените!Тя работи и срещу лекарите,и срещу пациентите!Нека всички протестираме и срещу този монополист наречен Здравна каса!!!
2
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Министьр Атанасова е толкова далеч от истината......
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Здравната каса е мафиотско образование източвано от ГЕРБ!