Борисов поравно и любен, и мразен

Хората са раздвоени за оттеглянето му от властта
Обновена: 25 апр 2014 14:57 | 4 апр 2013 19:33,
983
Борисов поравно и любен, и мразен
Борисов с пълно доверие от симпатизантите на ГЕРБ. Снимка: архив, Булфото

След оставката на кабинета бившият премиер Бойко Борисов е почти толкова харесван, колкото не харесван. Според данни на НЦИОМ личният му рейтинг дори бележи лек ръст. След оттеглянето му от поста министър-председател той е одобряван от 46% от анкетираните, а на обратното мнение са 45%.

В края на февруари Борисов бе одобряван от 40 на сто от анкетираните, а делът на неодобрението за него бе 51 на сто.

Няма доминираща оценка за оставката на премиера Бойко Борисов – 45% я определят като бягство от отговорност, а 42% - като достойна постъпка.

Като бягство от отговорност оставката оценяват по-често хора на възраст над 60 години, със
стандарт под средния, жители на столицата, както и живеещи в селата. Склонни да споделят това мнение са симпатизанти на БСП, на "Атака" и на ДПС.

Мнението, че оставката на Борисов е достойна постъпка, преобладава сред хора на възраст между 18 и 49 години, сред заможни избиратели и сред жители на градовете. 83 на сто от симпатизиращите на ГЕРБ оценяват оставката на премиера като достойна постъпка.

Още по темата
Без промяна остава одобрението и на неодобрението към лидерите на БСП, на ДПС и на "Атака". Одобрението към Меглена Кунева намалява със 7 пункта, като пропорционално нараства и
неодобрението й.

Бойко Борисов е одобряван от 93% от симпатизантите на ГЕРБ, а Сергей Станишев - от 90 на сто от социалистите. Лидерът на ДПС Лютви Местан е одобряван от 77% от избирателите на ДПС, лидерът на Атака Волен Сидеров - от 86% от симпатизантите на своята партия, а Меглена Кунева - от 86% от подкрепящите Движение "България на гражданите".

Формирането на служебен кабинет носи позитиви за президента Росен Плевнелиев. В края на март дейността на Плевнелиев е одобрявана от 56 на сто от пълнолетните българи - с 5 процента повече в сравнение с февруари 2013 г. С 4 на сто намалява и неодобрението към президента, което сега е 30 на сто.

Още е рано да се дават оценки на служебния кабинет - нужен е поне месец работа на министрите, за да натрупат хората впечатления, отбелязват от НЦИОМ.

85% мислят, че исканията на протестиращите са основателни. 15% твърдят, че са участвали в протестите, като това са предимно мъже, хора на възраст между 40 и 49 години, жители на областните градове и хора с по-нисък жизнен стандарт.

Помолени да отговорят на открит въпрос (без предварително формулирани отговори) "Ако можеше да се изпълни веднага само едно искане на протестиращите, кое трябва да бъде то?", 34% посочват необходимостта от контрол върху енергийните монополи, както и нуждата да се ревизират договорите с тях, да се изясни и контролира ценообразуването за крайните клиенти.

26% настояват за увеличаване на доходите и по-висок стандарт на живот, а други 10% искат да се съживи икономиката и да се разкрият нови работни места.

Национално представителното проучване на НЦИОМ е проведено между 21-26 март сред 1000 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


983
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
666
13
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
ТРЯБВАТ НИ СИЛНИ ЛИЧНОСТИ КАТО БОЙКО .НЕ ***.АЛИ.
665
1
 
4
 
! Отговори
Илияна преди 11 години
Какво позитивно може да носи избирането на служебен кабинет по Конституция на Президента ни като негово рейтинг, като то това си е задължение? Много зле. Ами всички гафове които направи? А Кунева изобщо пък не виждам какви позитиви може да има, след като половината й партия се разпадан преди избори:)
664
7
 
15
 
! Отговори
Кире преди 11 години
Като чета коментарите забелязвам, колко "по равно" го обичат и мразят! Хора разберете, че се хвърлят милиони за социолози и политолози, които да ни уверяват как герб качва рейтинг! По този начин се привлича т.нар "конформистки вот" които са гласуващите за по силния! Другата цел е да се замаже мащабното фалшифициране на изборите, което се готви!!! ДОЛУ ГЕРБ!!!
663
6
 
10
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....ТИЯ ОТ ГЕРБ НАКАРАА И ПЕТЛИТЕ ДА СНАСЯТ...ШЕ ПАДНЕ ГУУЛЕМО ЧУКАНЕ НА ВЕЛИК ДЕН...!
662
2
 
7
 
! Отговори
Шоп преди 11 години
Понеже като шоп съм кавалер за разлика от Борисов го казвам от сега на Бойко-Дръж се Бойко шоп те гази на 12-ти май!
661
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До pimpalicious, PRESTANI DA SE PENIAVISH PO FORUMA--ZNAEM CHE SI PLATEN NA SEROPOZITANO, NO GLUPOSTITE TI NIAMAT KRAI.
660
13
 
6
 
! Отговори
ANONIMEN преди 11 години
ПРЕДПОЧИТАМ МУТРА ДА НИ ОПРАВЛЯВА ОТКОЛКОТО ЖЕНА.сергеика.
659
9
 
2
 
! Отговори
Ганьо Б. преди 11 години
Аз ще гласувам за ГЕРБ и искам пак да спечелят, така със сигурност след една година, няма да има пари за пенсии и заплати на държавните чиновници, и пак ще питаме социолозите и мазната Мира, кого обичат?! Явно трябва да си изближем солта, изядем боя и е... до край!
658
2
 
4
 
! Отговори
Hrisov преди 11 години
Никога не съм я харесвала тази като политик. Просто се доказа със своята некомпетентност да управлява държавата и това много добре се видя, когато подписа смъртната присъда на българската енергетика.
657
5
 
6
 
! Отговори
до 826 преди 11 години
До ЖЕНА: Като ви затвори цеха...идете да го мляскате пак...
656
13
 
9
 
! Отговори
ЖЕНА преди 11 години
Е аз го обичам и цял цех жени ще гласуваме за него.
655
5
 
8
 
! Отговори
от"любов"к преди 11 години
Близо 430 хиляди работни места са се "изпарили" от държавата от 2008 насам. Над половината безработни са паднали под прага на бедността. Но нека се върнем в Каолиново, продължава статията на "Икономист". Димитрина магазинерка на средна възраст, признава, че не разбира от политика. Сочейки към стелажите в магазина си, споделя: "Имам 40 хляба и не мога да ги продам от вчера. Хората нямат и една стотинка".
654
2
 
11
 
! Отговори
Iva Hikova преди 11 години
Доверието към Кунева и партията й в последно време стремглаво намалява и дори вече съвсем не е сигурно, че ще успее да влезе в парламента. Разколът в партията й, както и миналото на червената снаха си казват думата.
653
6
 
20
 
! Отговори
Дръндер преди 11 години
Поредната простотия, на хората просто им писна от него и сега малко се чувстват свободни като не виси по цел ден в телевизията!
652
2
 
17
 
! Отговори
perfektnata_burq преди 11 години
Силно се надявам до началото на изборите от Куневата партия да не остане нищо.
651
3
 
17
 
! Отговори
Аналитик преди 11 години
Е чак пък мразен , а за обичан направо забрави !!!Просто презирана мутрак ,произхождаш от професионално деформирано ченге !
650
0
 
11
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
България е на път да изправи съседните Турция и Гърция пред дилемата - или купувате ток от нас, или пускаме язовирите и ви наводняваме."...Е ТОВА Е ИНТЕЛЕГЕНТНА ВОИНА...САМА СРЕШТУ ДВЕ ОТ НАТО...!
649
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Todor Jivkov ne go haresvam
648
3
 
5
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
ПРОФЕСОР ВУЧКОВ ХАРЕСВА БАЦЕ КАТО ЖЕНА ...!...ВИКАЛ МУ МОЯ ОЦЕОЛА...ОБРЪКАЛ СЕ...!
647
2
 
12
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
...ЦРУ ВЕЧЕ ПОДГОТВЯ ПРОГНОЗАТА ЗА ВРЕМЕТО И НИВОТО НА РЕКА ДУНАФ...!...КРЪВНОТО НА БАЦЕ Е С РАДИООТЧИТАНЕ КАТО ВОДОМЕР...!

Спонсорирани публикации