Зрелостници се потят на „Заточеници“

Произведението на Яворов се падна на матурата по български
21 май 2013 09:26, Красимир Ангелов
33
Зрелостници се потят на „Заточеници“
Близо 62 000 зрелостници се явиха на матура. Снимка: БТА

Произведението на Пейо Яворов "Заточеници" е темата по която ще пишат зрелостниците на държавния зрелостен изпит по български език и литература.

Изпитът започна точно в 8.00 часа, като на него са се явили над 62 хиляди зрелостници.

Темата се е паднала при генериране на изпитния вариант в 4.30 часа тази сутрин. Чрез компютърна програма бяха разбъркани въпросите в отделните модули.

От образователното министерство посочиха, че възможните комбинации от задачите са над 11 милиона.

Още по темата

Националното външно оценяване в седми клас по български език и литература започва в 10.00 ч. в 1822 училища, като учениците ще се явяват в училището, в което учат. Те ще се разпределят по зали на случаен принцип.. Очаква се да се явят 62 508 ученици.

Външното оценяване по БЕЛ за седми клас е от два модула. Първият от тях е задължителен за всички седмокласници в страната и в него ще има 25 тестови задачи, а във втория модул учениците, които искат да кандидатстват в елитните гимназии, трябва да напишат преразказ по непознат текст с дидактическа задача.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още по темата: матуразрелостници
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
5
 
! Отговори
реалист преди 10 години
Аз също имам дарба (да рисувам), но просто защото в България реализацията в областта на изкуството е изключително трудна, съм се насочила към друга сфера. Да, предпочитам да работя това, което обичам и да нямам нито един работен ден, но ще се примиря с положението и ще следвам друга специалност, пък дали тя ще ми осигури хляб, времето ще покаже. Относно преписването - нека се замислим кои са прецаканите в действителност - преписвачите или честните, които се доверяват на собствените си знания?
29
3
 
3
 
! Отговори
ЛЕВСКИ (СОФИЯ) преди 10 години
До ЦветиИмам какво да кажа, казвам го, твоето е само общи приказки :). Сега ще ти кажа и друго. Ако някога си си правила труда да прочетеш как се разпределят парите на български писатели и издателството, ще ти окапе косата :). Чуждите писатели надали се надяват да спечелят нещо от нашия пазар ). Така че ....свободните ти съчинения не ме интересуват, още по-малко да са меродавни :). Нито си ми на годините, нито на интелекта, че да споря с тебе, нямаш шанс, просто не се излагай от "гимназията" Д
28
4
 
6
 
! Отговори
Людмила Живкова преди 10 години
Проблемът е в преподаването и оценяването, а не какво ще напишат децата. Дано са останали по-малко неграмотни бабки в образователната система, че преди 5 години като завърших беше трагедия. А уж най-елитната гимназия, голям град - май ес. А в държавните университети е още по-зле. Агенти на ДС са сигурно над половината плюс декана и си правете сметката каква пародия настава. Визирам сф университет и унсс.
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Т*ак, моля те, дай ни пример за твоите "***", просветли ни и нас, и МОН.
26
1
 
2
 
! Отговори
Цвети преди 10 години
Ти изобщо не разбираш какво се опитвам да кажа. Влезнал си в сайта просто да се заядеш с някой и това се вижда още от първия ти пост. Не ме интересува дали четеш на таблета си, компютъра или телефона. Въпросът е дали плащаш за тази книга и по този начин допринасяш за развитието на определен писател или си я свалил безплатно от някой сайт. Аз предпочитам да си купя една книга в месеца, но да знам, че този човек пак ще издаде книга след това.
25
1
 
1
 
! Отговори
mario.fu.90 преди 10 години
Аз се надявах да ми се падне далчев. Обожавам го и е много лесен. Чрез предмети той изразява отчуждението,объркаността и изолираността на човешката душа,заключена между земята и небето.
24
1
 
4
 
! Отговори
Ел преди 10 години
До ЦветиМного си права, Цвети, много!
23
1
 
5
 
! Отговори
до Цвети преди 10 години
Както казваше моят учител по английски за ненаписаните домашни - "не че не си имал време да го напишеш, просто не си искал да намериш време". Същият аргумент важи и за цените на книгите.
22
8
 
4
 
! Отговори
Ташак преди 10 години
Ами,аз се явих на матура миналата година изкарах 4,64 и какво от това ? Учиш 100 произведения на някакви *** преди 200 години - изключение са само Ботев,Вазов и Йовков (наричам ги ***,защото на едно 70 % нищо не им се разбира а ги имат за гений),нима това има някакво значение предвид положението в калпавата ни държава ? Трябва да се гледа бъдещето,не миналото ! (лично мнение)
21
1
 
4
 
! Отговори
стефанова преди 10 години
Темата е много актуална, защото засяга мъката на хората , прокудени далеч от Родината, каквито са сега милиони българи, насила прокудени от България.
20
3
 
4
 
! Отговори
Цвети преди 10 години
Всъщност имаме доста читави писатели (говоря специално за България). Имах и няколко талантливи съученика в гимназията. Просто скапаната ни държава не им дава възможност да се покажат и да се развиват. Я кажете колко книги сте прочели последната една година? Или и да сте прочели, колко от вас са платили по 15 лв за книга в магазина. Хората на изкуството гледат да се ориентират в друга сфера, защото в тази, в която са най-добри, просто няма хляб.
19
1
 
2
 
! Отговори
mario.fu.90 преди 10 години
Възможно е писанията ми да попаднат във класацията с най-големите бисери на матурите или пък в класация за най-нелгично,безсмислено и шизоидно есе.
18
1
 
2
 
! Отговори
mario.fu.90 преди 10 години
Не я бях чел и написах каквото ми хрумне,в общи линии пълни простотии и безсмислици.
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И какво като знаем цялата българска поезия наизуст?Става въпрос за моето поколение завършили 80-те години на миналия век .Станахме интелигентни слуги в чужбина
16
0
 
0
 
! Отговори
Коментатор преди 10 години
До АнонименБраво, много добре влизаш в живота - с измама! Но се пази след време тебе други да не те мамят така, както ти сега си направил.
15
1
 
7
 
! Отговори
:) преди 10 години
".....простираме ръце в оковикъм нашият изгубен рай...Горчива скръб сърца ни трови. -Прощавай, роден край!..."
14
11
 
6
 
! Отговори
kiril преди 10 години
Според мен е крайно време да се поднови програмата по литература в училище. Толкова ли няма съвременни автори, които да имат място там ?
13
4
 
22
 
! Отговори
121 преди 10 години
Много приятна и благодатна за писане тема! Успех на всички деца! Дано виждаме все повече ученолюбиви малки българчета, в тях е бъдещето ни!
12
1
 
11
 
! Отговори
до 9 преди 10 години
Питай другаря Вълчев как може един учител да накара ученик да научи стихотворение наизуст,при положение че за ученика няма да има никакви санкции,ако не го направи.Двойката не е санкция-не му пука.Ученикът няма да остане,защото ще смени училището,а парите,които "вървят след нещо",ще отидат в новото училище.Ей това се нарича делегиран бюджет.Откакто въведоха тая глупост,образование няма.Децата са пари,а не личности.Миленчето Дамянова твърди,че нямало нищо по-хубаво от делегираните бюджети.
11
6
 
4
 
! Отговори
А.Г. преди 10 години
Не им завиждам, дори миналогодишната тема върху "Под игото" беше по-лесна. Любовната лирика на Яворов е много по-лесна за анализ...тук трябват малко повече знания чисто в исторически аспект, но пък това произведение се учи и в 7 клас, така че се предполага, че не трудно. Както и да е, ако бях аз нямаше особено да и се израдвам...