Глоби за 130 000 лв. наложила КЗК за 2012 г.

Непознаването на закона в основата на грешките при обществени поръчки
Обновена: 1 юли 2013 20:34 | 1 юли 2013 20:26,
15
Глоби за 130 000 лв. наложила КЗК за 2012 г.
Снимка: Bulgaria On Air

Необходимо е обучение на служителите за прилагане на Закона за обществените поръчки, защото често пъти грешките, които откриваме, са заради непознаването му или неправилното тълкуване на разпоредбите, заяви в ефира на Bulgaria On Air Цветелина Попова, директор на дирекция „Обществени поръчки и концесии” в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

„Най-тежкото наказание, което може да бъде наложено на възложителя, при подадена жалба в КЗК, е отмяна на решението му, защото би могла да доведе до изцяло ново провеждане на поръчката. От 2010 г. КЗК може да налага и имуществени глоби, като общият размер за миналата година е 130 хиляди лева и почти всички са събрани досега“, коментира Попова.

Според нея подобряването на конкурентната среда зависи и от участниците. Те не трябва да допускат изготвянето на нереалистични предложения, защото това води до нарушаване на нормалната конкуренция. „Има предложения, които впоследствие се оказва, че са нереални, включително гаранционни срокове или предлагането на твърде ниски цени“, коментира Попова.

„Едни от най-големите гаранционни срокове се предлагат в строителството и са стигали до 500 г. или 1200 г.“, каза още тя. В тази сфера са най-често обжалваните поръчки и най-големите като стойност.

„Електронното провеждане на обществени поръчки ще допринесе за прозрачността им. Въвеждането на т. нар. типови документации ще улесни възложителя. Те са способ за избягване на ограничителните и дискриминационни условия за някои фирми“, смята Попова.

Според нея не е необходимо създаването на нов Закон за обществените поръчки, а да се помисли за промени, чрез които настоящият би действал по-добре.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Има фирми ,които друго освен държавни поръчки не правят.
12
0
 
2
 
! Отговори
M преди 10 години
Как може една малка фирма която е участвала в търг за 1600лв да обжалва видимо нарушена процедура, като такстата която трябва да плати е мисля че най-ниската беше 600 или 800лв.Това са пълни глупости, да се направи като процент от стойността на поръчката.Ами няма да се обжалват доста нагласени за някой процедури.
11
0
 
3
 
! Отговори
Стоп преди 10 години
ИЗНЕНАДАААА!Само толкова ли можахте?В закона има толкова много предвидени санкции, и то от 2 и 5 хиляди нагоре, че......И на кого са наложени санкции?- на тези, които се мъчат да приложат закона, или на тези, които изобщо не го прилагат, независимо, че са в списъка.И кой следи и контролира?
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ми айде пандела де....
9
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По-добре да ги няма тези мушмороци КЗК.Издръжката и заплатите им сигурно са в пъти по-големи от тези "огромни" глоби
8
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тази да ходи на Лъвов мост вечер и да не се занимава с неща които не разбира.
7
2
 
2
 
! Отговори
bub преди 10 години
е, па те много бе! богати смееее!
6
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тези трябва всички да ги уволнят! За разни мизерни нарушения налагат глоби в хиляди на дребни търговци, а за нарушения за милиони са събрали 130000. Колко са им заплатите на тези хрантутници. За това всичко е монополи в България.
5
3
 
2
 
! Отговори
Проблеми бол 2 преди 10 години
- нито глобите са дименсионирани, за да се " усещат " - статична сума влияе много по-малко като наказание вместо глоба в процент от капитал, оборот (деклариран) и т.н.Продължавайте да симулирате дейност, КЗК, надявам се да всеки да си го получи заслуженото ( и добро и лошо - не се заканвам).
4
2
 
4
 
! Отговори
Проблеми бол 1 преди 10 години
130 000 са нищожно количество с оглед на състоянието на продуктите и услугите, които се предлагат на пазара ни.Всеки знае кога/как и къде ще има проверки.Всички се познават и "уважават" - услуга за услуга е мотото.Ако пък някой се престраши да подаде жалба - никъде не се вижда статута й, или въобще не се работи по нея (само ако е срещу човек без "връзки").Глобите са меко казано неефективни:- нито има публичен регистър на срама където са упоменати нарушителите и какъв е проблема
3
7
 
2
 
! Отговори
vals'odar преди 10 години
*** журналисти явно са умножавали по десет!Едни от най-големите гаранционни срокове се предлагат в строителството и са стигали до 500 г. или 1200 г., каза още тя.
2
2
 
8
 
! Отговори
Сара преди 10 години
" Грешките " са единствено и само заради удобно тълкуване на разпоредбите, в Закона за обществените поръчки.Закон който търпи тълкуване за мен не е закон, защото тълкуването винаги има минимум 2 страни. Също както Законите на Корана и Бблиите. Те са прекрасни четива но започнем ли да ги тълкуваме, с право ще убиваме. Законите в България нито са точни нито са ясни. Написаното между редоветет винаги позволява удобно тълкуване.Всеки да знае - ЗА ГРЕШКИТЕ СЕ ПЛАЩА.
1
3
 
20
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 10 години
КАТО ЗАПЛАТИ СА ВЗЕЛИ....ДЕСЕТ ПЪТИ ПОВЕЧЕ......