Съкращенията на чиновници пестят 200 хил. лв. за здраве

Ще се увеличат заплатите в Спешна помощ, обеща Таня Андреева
Обновена: 22 авг 2013 09:46 | 22 авг 2013 09:42, Камелия Цветанова
75
Съкращенията на чиновници пестят 200 хил. лв. за здраве
Министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева. Снимка: Булфото, архив

Министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева категорично отрече за пореден път, че ще има съкращения на лекари.

Вчера от КНСБ алармираха, че Министерството на здравеопазването готви съкращения в държавните болници. Синдикатите и Лекарският съюз обявиха, че здравното ведомство е изпратило писмо, с което приканва директорите на кръвните центрове, спешната помощ и психиатричните болници в страната да оптимизират структурите си.

Андреева днес обясни, че в писмото, което са получили директорите на болници, е допусната техническа грешка и че не става въпрос за лекари, а само за администрация.

Още по темата

„В системата има над 700 незаети места и директорите могат да предложат те да бъдат съкратени, въпросът е да се оптимизира щатът, защото в последните години администрацията е много раздута, която я прави тромава“, каза тя по ТВ7.
 
Като пример здравният министър посочи Съвета по цени и реимбурсация, който е бил дирекция в министерството с наети 10 човека, а сега е с 45.

Андреева призна, че вече е направила съкращения и в министерството, защото „там една преписка се движи по две седмици между дирекциите, докато стигне до министъра или заместниците му“.

„За неща, които могат да се решат с един телефонен разговор, с дни се пишат доклади“, коментира тя.

По думите й от съкращението на администрацията икономията на година ще е около 200 хиляди лева и тези пари ще бъдат пренасочени към истинското здравеопазване.

Освен това тя обеща, че от следващата година с 10 процента ще бъдат вдигнати заплатите на работещите в Спешна помощ, както и че ще бъде купена нова техника.

Тя подчерта, че вдигането на заплатите и въвеждането на нови мерки в спешната помощ, сред които и мотивирането на специалисти да работят в тази област, са приоритет на екипа на министерството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
1
 
! Отговори
грешна преди 10 години
всички в софия говорите от името на българия, а какво става в България съвсем не ви интересува. Нали София е българия. В пловдив също имаме проблеми. Старият изпълнителен директор на умбал св георги проф.Джамбазов известен с прависта Мавров като Пловдивските Братя Галеви си уредиха новият мандат с новата министерка АГ като са обещали брачмното и съжителство с мъж и УНГ да бъде произведен за доцент в Пловдив срещу нов мандат. В София това минава ли.
63
0
 
5
 
! Отговори
аз преди 10 години
нагледали сме се на празни обещания от комунисти
62
2
 
5
 
! Отговори
амбри преди 10 години
ха дано де. стига са се мотали там в окръжна болница разни касиерки,трз-та, измислен мартениг и менджмънт и т.н и т.н
61
0
 
10
 
! Отговори
megi 55 преди 10 години
Много ви бива в обещанията и до там!Излизате с официално съобщение,пробвате как ще се реагира на ситуацията и ако няма силна реакция минава на вашата,ако се реагира светкавично се оказва,че има техническа грешка.Аман от вашите грешки! Всички вие сте една голяма грешка и затова се махнете!!!
60
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
МИ ТО НЯМА И ЕДИН АПАРТАМЕНТ БЕ.
59
0
 
9
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 10 години
Явно искат да разкарат някакви герберски кадри и го пробутват като реформа. Освен това нелицеприятницата от снимката пропагндира, че съкрещенията щели да бъдат 10%. 200 хилки спестени годишно означава около 17000 лв. спестени месечно или 10 души със заплата от 1700 лева - това е свършила - направо като един Солон ще я запомнят поколенията.
58
0
 
7
 
! Отговори
Stealth преди 10 години
Дори да вземат по 500 лв. без никакви бонуси - това са 6000 лв. годишно за 1 чиновник. Което означава, че като разделим 200000 на 6000 - получаваме <35 човека съкратени и то за цялото министерство! Това са направо ГРАНДИОЗНИ съкращения от 0,02%, като се има предвид, че държавната администрация за последните четири години се е увеличила с над 10 000 души и клони към 150000 души. Съвета по цени и реимбурсация бил с 10 човека, а сега е с 45, само там ли ще са тия невиждани съкращения?! Палячовци.
57
0
 
9
 
! Отговори
Иван преди 10 години
Това никъде го няма по света - да съкратиш персонал за да купиш техника и да вдигнеш заплати.и без това в едно отделение има 2-3 санитарки - сега ще остане една и за радост на пациентите докторите ще вземат с по 30 лв отгоре.А мръсотията?Много е лошо да сложат доктор за здравен министър - на поста трябва да е човек мениджър.Не може да си израждал бебета и изведнъж да менажираш такава сериозна институция.След Андреева и господ да слезе няма да оправи здравеопазването - то и без това е на дъното
56
0
 
10
 
! Отговори
azm преди 10 години
Винаги като ходя на лекар или зъболекар си плащам без коментар тлъстите суми които ми обявяват, а насреща дори и разписка не получавам! Зъболекарите ако не си докарат над 6000 лева на месец, оревават целия свят! Дали плащат дължимите суми за осигуровки и данъци??? Колко пари не влизат в бюджета заради тези кожодери? Цените са им почти като на запад, и изобщо не им пука че обикновените хора едва свързват двата края.
55
0
 
5
 
! Отговори
.... преди 10 години
Издръжката на една малка болница в малък областен град, като Силистра например за ЕДНА СЕДМИЦА е сумата, с която тази пропагандира....Евтини соц сценки :)
54
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Скъперническа работа - скъпи на триците, евтини на брашното.
53
0
 
8
 
! Отговори
Хехо преди 10 години
200 000 лв. икономия от заплати на година? Това колко човека са? Да сложим средна заплата 650 лв. на човек - 7800 лв. на година + бонуси, да закръглим на 10 000 лв. (предполагам дори, че заплатите са около хилядарка). 200 000 делено на 10 000 лв. = 20 съкратени човека. Това според министърката реформа ли е?
52
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На това се казва намаляване на безработицата!
51
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Уволненията ще влошат контрола и отчетността върху разходите и парите и накрая ще се увеличат източването и кражбите на лекарите.
50
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
PENSIONERITE vyn ot MVR i MO , daite pyt na mladite.
49
0
 
7
 
! Отговори
--- преди 10 години
Каква значи борд на директорите по болниците- другари с огромни заплати или ....
48
1
 
10
 
! Отговори
Румен преди 10 години
Е то да е само администрацията да не работи , живея до 26 ДКЦ в Люлин, лекари и сестри са през 15 минути навън за по цигарка.
47
0
 
10
 
! Отговори
666 преди 10 години
От това което виждам и чувам стигам до един единствен извод. Държавата си разпродава активите,печелившите от тях Енерго източници,Води водни ресурси ,полезни изкопаеми телекомуникации,транспорт се приватизират за жълти стотинки. Държавата се закрива и се отива към Феодално общинен строи. Малка група хора ще експлоатират друга малка група хора,а останалата част ще станат неграмотни едвам преживяващи без здравеопазване и на произвола на съдбата. Честито Българи ,отгледахте си Феодали.
46
1
 
11
 
! Отговори
123 преди 10 години
До ДИДИВсички го приветстваме, само че трябва да се случи в министерства, агенции и т.н държавни структури, където са държавните служители, които взимат големите бонуси. А колкото до администрацията в болниците, ами тя е от 5 до 7 % от общия числен състав.
45
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В една държавна болница,обслужваща около 250-300 000 население работят около 1300 човека.От тях в администрацията около 150-160-вкл. портиери,техници,готвачи,шофьори,счетоводители,ТРЗ-та,директори и зам директори. 10% съкращения-15човека. По 500 лв.средна заплата-икономии за 7500 лв.Нап.има лекарства по 10,15,20,че и повече хиляди лева,които се изписват и плащат без никой да може да каже трябва или не и да следи пътя им до пациентите.Усеща ли министъра,къде е ключа за бараката,а не тези 10%!