11 българки се разболяват от рак на гърдата всеки ден

Три от тях нямат шанс заради късно поставена диагноза
15
11 българки се разболяват от рак на гърдата всеки ден
От няколко години се организират кампании за превенция на рака на гърдата. Снимка: Булфото, архив

Всеки ден средно 11 българки заболяват от рак на гърдата, като три от тях нямат шанс, каза проф. Иван Гавраилов от специализираната онкоболница в София. Той участва в четвъртата национална конференция МОРЕ 2013 - Мултидисциплинарни Онкологични Разговори и Екстракти, която започна днес край Варна, съобщи БТА.

В националния регистър в момента има вписани 47 хиляди пациентки с това заболяване, допълни Гавраилов.

По думите му ежегодно се откриват по около 4 хиляди нови случая на рак на гърдата, като тенденцията е те да нарастват.

През 2011 година са били открити 3 885 пациентки с такова заболяване, а прогнозите за 2014 година са броят им да бъде 4 011, допълни Гавраилов.

По думите му друг голям проблем е, че една четвърт от жените търсят лекарите в късен стадий на болестта, когато не може да им се помогне.

Гавраилов допълни, че най-висока е заболеваемостта в големите градове в страната, а регионите с най-голяма смъртност са Перник и Велико Търново.

Националният консултант по медицинска онкология проф. Галина Куртева посочи, че жените с рак на гърдата в никакъв случай не трябва да се приемат като обречени.

На въпрос за недостига на медикаменти проф. Куртева каза, че лекарите ще настояват за 2014 година средствата за онкологията да се увеличат поне с 10 процента. По думите й това ще даде възможност медиците да ползват новите технологии, с които разполагат болниците и да изписват по-модерни лекарства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
7
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Затова ли пуснахте реклама за милиони ,за да кажете после на хората ,че няма пари за лекарства.
10
1
 
7
 
! Отговори
БРАННИК преди 10 години
Кураж!
9
9
 
5
 
! Отговори
муспи преди 10 години
Единствиният изход от геноцида е да се убиват евреи. Ако почнем да убиваме еврейски деца както се връщат от йешивата, това вече ще е прерастване на геноцида във война, в която ние побеждаваме. После, убиването на евреи е здравословно защото предпазва от рак.
8
2
 
22
 
! Отговори
TS преди 10 години
matao е прав(а). Всеки ден в тялото на човек се образуват средно около 200 клетки с увредено ДНК. Това е напълно нормален процес и е работа на имунната система да се справи с тези дефектни клетки. Лошото става, когато имунната ни система е блокирана от стрес и други фактори. Лечението е ПЪЛЕН НЕПУКИЗЪМ И ***.Й.Н.АТА МУ НА ВСИЧКО.
7
3
 
14
 
! Отговори
matao преди 10 години
До Анонименмасовият геноцид е в психиката ни - там е отровата, която "поглъщаме" всеки ден. И няма такова нещо като канцерогенни вируси!!!
6
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ракът не е болест на психиката!!! Той се образува от канцерогенни вируси и храни и напитки съдържащи канцерогенни вещества! Всеки ден българите вече 8 години са пръскани с кемтрейлс от самолети! Българските жени и майки трябва да знаят, че в него има такива вируси и те ги дишат всеки божи ден и са "заобградени" от ефир с всевъзможни отрови! Мъжете и децата им също! Това е масов геноцид над всички ни и той се допуска въпреки записаното в неспазваната ни Конституция!
5
5
 
20
 
! Отговори
matao преди 10 години
До АнонименРакът не предполага ваксина, нито медикаментозно лечение. Ракът е болест на психиката...и по-конкретно (освен случаи на облъчване, които са редки), това е в следствие на неизказано недоволство, прекомерна жертвоготовност, потискане на своите желания в името на това на всяка цена да се угоди на другия... и т.н. потискане на самия себе си. Ракът се лекува ментално, не мекаментозно.
4
2
 
9
 
! Отговори
Debora1 преди 10 години
Някой замислил ли се е дали няма, и ако има, каква е връзката между сутиена и рака на гърдата ?
3
2
 
26
 
! Отговори
Debora1 преди 10 години
Защо всички жени от рискови групи и въраст не се задължават през 2-3 години да минават профилактичен преглед мимография ? От чисто финасова гледна точка задължителната профилактика излиза много по-евтина на касата от самото лечение в късен стадий който за жалост често липсва добър краен резултат
2
1
 
37
 
! Отговори
унищожение преди 10 години
47000 българки болни само от рак на гърдата - това е истинска национална катастрофа !
1
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Някоя ваксина да предложите?Не? По-изгодно е да няма такава!