10 светещи табла ще помагат на корабите по Дунава

Обмисля се създаване на Речен клъстер в Русе
24 окт 2013 18:30, Анисия Иванова
0
10 светещи табла ще помагат на корабите по Дунава
Архив: Булфото

Обмисля се създаването на Речен клъстер в Русе, каза директорът на Агенцията за поддържане и проучване на река Дунав (АППД) Георги Георгиев, който участва във форум на тема "Дни на Морски клъстер България 2013" в крайдунавския град.

Клъстерът може да обедини фирми, чиято дейност е свързана с река Дунав, като в него да влязат Пристанищна и Морска администрации, както и АППД, коментира Георгиев. Целта е да се обединят усилията на всички негови членове, които ще могат по-лесно да се рекламират, да намират пазари и да кандидатстват по европейски проекти.

Друга новост е изграждането на информационната речна система, която трябва да е готова догодина. Тя ще предоставя онлайн информация за състоянието на корабоплаването.

Предвижда се в българския участък на реката да бъдат изградени 10 автоматични хидрометеорологични системи. Това са светещи табла, които ще дават денонощна информация на корабоплавателите. Те трябва да заработят до средата на декември тази година.

Георгиев съобщи още, че до 3 седмици ще бъде взето решение кой ще бъде доставчикът на нефтосъбирача, за който Агенцията кандидатства по ОП „Околна среда”. Подадени са 3 оферти и трите са равностойни, в момента комисия преглежда тръжната документация, съобщи директорът на АППД, като срокът за доставка е краят на следващата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: пристанищедунавРусе
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари