Акцията на студентите е политическа, заяви Токушев

"Депутатите си "измиха ръцете" по казуса "Пеевски"
Обновена: 10 фев 2014 10:13 | 26 окт 2013 12:03, Александър Попов
151
Акцията на студентите е политическа, заяви Токушев
Проф. Токушев не успя да проведе лекция пред студентите заради окупацията. Снимка: Булфото

Окупацията на Софийския университет "Св. Климент Охридски" е политически акт и аз няма как да го коментирам. Това каза председателят на Конституционния съд проф. Димитър Токушев по телефона в предаването "Тази събота".

Както е известно, вече трети ден Алма Матер е окупирана от "Ранобудните студенти", които искат оставката на кабинета "Орешарски" и разпускане на Народното събрание. Поводът за акцията е решението на съда по казуса "Пеевски".

"Народното събрание потърси комфорта си и прехвърли към Конституционния съд да реши казуса с депутатските права на Делян Пеевски от ДПС след отмяната решението му да застане на шефския пост в ДАНС. По този начин депутатите си "измиха ръцете". 7 години съм в КС и по нито един казус политическа личност или организация не е правила опит да ми въздейства. Но през последните дни КС се намира под натиск и най-вече председателят му", заяви още Токушев.

Още по темата

На въпрос какво би отговорил на студентите, той отвърна, че няма какво, тъй като казусът "Пеевски" е решен и оповестен на сайта на КС.

Преподавателят по конституционно право в СУ Георги Близнашки подкреп и акцията на студентите, според него така се реагира на несправедливостите. "Виждате какви абсурдни решения се взимат в НС, имаме кичозна коалиция и едно квази-експертно правителство, което дори беше бламирано с мораториума върху земята", каза в студиото на bTV той.

Политологът Мария Пиргова се обяви против окупацията, защото политическото следствие на подаването на оставка на кабинета на Пламен Орешарски е лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов да бъде назначен като служебен премиер от президента. Той обаче щял да отложи изборите заради бежанската вълна, ще започнат репресии, прогнозира още Пиргова. По повод блокадата на СУ политологът коментира, че затворените с вериги врати я обиждат и това е ужасен символ.

Студентите заявиха готовността си за пълна окупация на Софийския университет до оставката на правителството. Късно снощи те разпространиха декларация, в която освен оставка искат разпускане на парламента и нови избори.

Днес се провеждат изпити, като всички, които се явят ще бъдат допуснати до залите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
1
 
1
 
! Отговори
хах преди 10 години
Голям смех. Кво правите още в този цирк бг бре... Драдскате по форумите, протестирате..... Безделници! Я бегом в чужбина да бачкате и да си оправите живота.
110
2
 
5
 
! Отговори
Possibly преди 10 години
С мирни протести няма нищо да стане. Трябва груба чистка на всички управляващи, на трите власти и прочие. Да се измие цялата ***, и тогава да съградим нещо ново. Това ни трябва. И стига сте се разделяли фалшиво на тиквеници, комунисти и прочие. ХОРА сме! Но това, което имаме в момента не е управление, това е подигравка.
109
4
 
8
 
! Отговори
ТрафоПОСТ преди 10 години
Естествено, че е политическа бе, червен ***, както е политическо и решението Ви да върнете Пеевски в парламента, както е политическо и узурпирането на властта от 3 партии не спечелили изборите.
108
7
 
7
 
! Отговори
Акъл море преди 10 години
Благодаря на съдбата,че съм се образовал в истински учебни заведения и съм получил истинско образование!Голямо наказание е да си студент сега и да имаш амбиции да растеш професионално.Нито система има свястна,нито преподаватели,нито студенти като хората.***! Отврат! Слуги на ЗЛОТО! Не виждате ли,че България се задъхва.Колко още може да понесе?Какво ви пречи Пеевски на вас?Пеевски не е проблем за България.Проблемът е,че НИКОЙ не зачита НИЩО!РАЗРУШИТЕЛИ!
107
8
 
12
 
! Отговори
MOLI преди 10 години
НАПРЕД МЛАДИ ХОРА.ОБЩЕСТВОТО Е С ВАС.САМО ВИЕ МОЖЕТЕ ТОВА ,КОЕТО НИЕ ЦЯЛО ЛЯТО НЕ УСПЯХМЕ ДА НАПРАВИМ.А НА КОМУНИСТИТЕ ИСКАМ ДА КАЖА:ДОЛУ РЪЦЕТЕ ОТ СТУДЕНТИТЕ !!!!!
106
12
 
9
 
! Отговори
Мильо ВИПОНДов преди 10 години
Тези "умни" студенти - защо пропускат че половината съдии в КС са ГЕРБаджииски назначения? И че 2ма от ГЕРБаджите - също гласуваха "ЗА" - пеевски да остане депутат. Впрочем тези неграмотници - какво си мислят че ще стане ако Пеевски не е депутат ?Че в НС ще останат 239 ли? Боже опази - на негово място ще влезе следващия в листата на ДПС за района от който е избран.
105
3
 
5
 
! Отговори
мъка... преди 10 години
До 49269Аз пък съжЕлявам за университет, който е приел за студент човек, който не знае български и пише кАде, ама кой ли ме пита...
104
17
 
12
 
! Отговори
Хасму преди 10 години
До РадостАми протестирайте си 1130 дни. Но, 10-на хиляди души *** да рекетират цяла България, няма да стане!
103
18
 
8
 
! Отговори
Хасму преди 10 години
Поредното инспирирано и платено от ГРОБ мероприятие. Пеевски...Орешарски.., какво общо има КС с правителството?! Или по плоския сценарий - съдиите от квотата на герб връщат Пеевски в НС за да ескалира напрежението?! Тъпо, тъпо, ама спонсорите се дръпнаха и на Бати му свиди да плаща на повече от 100 души студенти.
102
7
 
13
 
! Отговори
Радост преди 10 години
И мен уважаема госпожо Пиргова, ме обижда, че никой не обръща никакво внимание на протести повече от 130 дни! Това са фактите. Хората се събудиха след десетилетия червена летаргия. Бях се притеснила, че през лятото някак студентите останаха на страна.
101
14
 
10
 
! Отговори
Ал преди 10 години
Вън фашистите-студенти от светинята!
100
6
 
25
 
! Отговори
виж преди 10 години
Господине ,да не би вашето решение не е политически? Избирането ви за КС също е политически. Сега какво стана?
99
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
проф. Димитър Токушев студентите маи ти бъркат в ***
98
13
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Долни комунисти! Унищожихте ни, ***.ата ви...
97
2
 
17
 
! Отговори
Дядо Мраз преди 10 години
До anonim 1000 "Учи ,мамо за да не работиш" имаше друго значение, а то е УЧИ ,ЗА ДА НЕ РАБОТИШ ТЕЖЪК ФИЗИЧЕСКИ ТРУД . ДА РАБОТИШ ИНТЕЛИГЕНТНА РАБОТА.и учениците имаха стимул за учене и за висше образование и на практика имаха по - лека работа от бачкаторите , без образование. Не заблуждавайте тези , които не са живели при социализма.
96
3
 
5
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
111 не съм от вчера а от 50 години половината преди 10/11 полвината след 10/11 и знам много добре какво говоря,а това че си нямаш хал хабер от икономика си е твой проблем .Апропо би трябвало да му благодариш и че не допусна албанската бежанска вълна да достигне и до нас . А "турско робство" никога не е имало , робите нямат имущество камо ли оръжие .Не е имало българска държавност онези 500 години . Ти ако се чувстваш потомък на роби си е твой проблем , аз не се чувствам такъв.
95
12
 
14
 
! Отговори
ПЕТЪР преди 10 години
Имам чувството че се организират спец команди които все още са кротки.ТЕЗИ окупатори не си задаватвъпроса,че нарушават моите права,
94
2
 
4
 
! Отговори
Иво преди 10 години
До Одисей 1Ти в България май си дошъл вчера ? Косе развиваше по инерция - уницщожаване на промишленост и селско стопанство или чрез ,,реформи'' унищожаване на здравеопазване и обучение ? Все пак да му благодарим и за премахване на ,,турско робство'' и замяната с ,,османско присъствие'' .
93
16
 
15
 
! Отговори
de gol преди 10 години
Студентите ако са за морала ,първо да питат, Кой назначи мутрата Борисов за гл. секретар на МВР през 2002?
92
15
 
25
 
! Отговори
Иван Иванов преди 10 години
БРАВО.Едно голямо БЛАГОДАРЯ на всички студенти застанали зад каузата.Всичко това идва в момент когато бяхме загубили вяра.Тъй като единственита институция която мжеше да организира свалянето на комунистическата мафия -синдикатите-им се наведе по навик........Сега уважаеми студенти ще ви обвинят в нарушаване на десетте божи заповеди всякакви псевдо социолози и политолози (отгледани с червената идея), но отстоявайте докрай.

Спонсорирани публикации