Проверяват има ли далавера с български паспорти за косовари

Правосъдното министерство рови в документите на 2 000 чужденци
Обновена: 29 окт 2013 07:10 | 29 окт 2013 07:09, Красимир Ангелов
29
Проверяват има ли далавера с български паспорти за косовари
Снимка: Булфото

Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) отказва да предостави на Министерството на правосъдието близо 2000 преписки на чужденци, кандидати за българско гражданство, на които е издала удостоверения за български произход, съобщава “Труд”. С въпросните бележки чужденците трябва да получават гражданство по облекчена процедура.

Ведомството на Зинаида Златанова обаче е поискало доказателствата за произход, които се съдържат в преписките. Причината е, че има случаи на стотици косовари, които кандидатстват, а не знаят и дума от езика ни, нямат и нищо българско в имената си. Подозренията са, че вероятно са си платили, за да бъдат уредени с български паспорт, който им отваря границите на Европейския съюз, твърди вестника.

Преди време DW съобщи, че цената за удостоверението за произход, издавано от ДАБЧ, струва 1000 евро. По-късно подалият оставка шеф на агенцията Росен Иванов отрече тази информация.

Към момента и.д. председател на ДАБЧ Йордан Янев отказва да даде преписките на Министерството на правосъдието с аргумента, че те са лични и дори чувствителни данни, които не могат да се предоставят на трети лица.

Комисията за защита на лични данни обаче реши, че информацията трябва да бъде предоставена на правосъдното министерство, за да бъде сигурно ведомството, че наистина предлага за гражданство по натурализация хора от български произход.

За да докаже принадлежност, кандидатът за роден паспорт трябва да има акт за раждане или кръщелно, в което е записано, че е българин, или да докаже, че има роднини с наши корени.

Ако проверката установи, че ДАБЧ е издавала удостоверения за български произход без доказателства, най-вероятно ще бъде сезирана и прокуратурата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това само у нас го има- министърът да е безгласна буква и никакъв авторитет. Къде го има министър да иска инфо за престъпление и някакъв мижав чиновник,назначен от министър да му я отказва? А съдът , който обяви заповедите на министър на благоустройството за невалидни,само да даде разрешение на мутрите а си строят?
21
0
 
4
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
До ХъшаПрава съм и не само това.Изгонихме нашите сънародници и много от тях никога няма да се върнат тук.А сега раздаваме паспорти на какви ли не.Така както приемаха месеци наред бежанците без да знаят какви са,представяйки ни ги за сирийци,а се оказаха около половината ,че не са.Такива ли ще са българите,българин не се става ,българин се ражда.И това е цяла система от качества,от народопсихология,от пазители на обичаи и традиции,на език и култура.Младото поколение вече размива ценности.
20
0
 
2
 
! Отговори
до Хъша преди 10 години
Що за глупост-ни турски, ни български,с една дума чужденци? Откога турският не се счита за чужд език?
19
5
 
2
 
! Отговори
Митака преди 10 години
Българин не е етнически произход, а вулгарена *** на човешкият род. Тоест ,всеки вулгар където и да се намира малко или повече е българин. Между косоварите има голями вулгари или чисти българи
18
0
 
6
 
! Отговори
Бил в Косово преди 10 години
Ако знаете какви симпатични и добри хорица са Българите в Косово. Живеят на 2000 м надморска височина (тук са ги изтласкали шиптърите) и се радват като деца като видят човек от България.
17
0
 
7
 
! Отговори
dimitarbt преди 10 години
Мисулмано мангасарки интернационал. Колкото един *** от Сирия ще стане Българин толкова и Косовски ***.
16
0
 
9
 
! Отговори
Хъша преди 10 години
До Рали 1Ти си май най прав! Абсолютно съм съгласен със теб. Най се дразня като вида *** парпснисащи на нито турски нито български, с една дума иж Чужденци- а като влезнат в София на аерогара за проверка на паспорти и лични карти, веднага показват БГ лична карта. Питам ги защо не покажат полумесеца, изслушват се като спукани *** и клатят кривите глави. Смешното е че истински турчин неможе да ги разбере какво приказват - с една дума помия
15
0
 
13
 
! Отговори
Къш преди 10 години
Така много на брой албанци взеха гражданство без да знаят дума български. Сетили се те да проверяват?! Даже ги регистрират и на адреси, които не може да са постоянни като Студентски град. Даже не си и плащаха под масата. Просто ние сме си родоотстъпници....
14
0
 
13
 
! Отговори
чи кък преди 10 години
То ако няма далавера в Бг никой не си мърда пръста.
13
0
 
14
 
! Отговори
Sadim Ademovich преди 10 години
Абе Бай гану този БИЗНЕС го има от доста време , просто никой не обръща внимание на това , ни най малко пак България
12
1
 
25
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
Г-жо Златанова ами то и на нашата територия живеят хора ,които тук са родени,но не знаят български и нямат нищо общо имената им с български.Но имат български паспорт,получават помощи,разнасят негативна слава на страната ни и определят бъдещето ни на всички избори.
11
0
 
3
 
! Отговори
BUSSINES преди 10 години
za da namerqt ne6to treva vsi4ki Sarbi edin po edin , kak 6te stane tova? palen *** , koi Sarbin 6te si varne balgarskiq pasport , 4oveka e platil za nego 1500 evro
10
0
 
15
 
! Отговори
FBI преди 10 години
Сърби от доста години насам са c БГ лични карти в Германия , сетили се те да проверяват , хората буквалнo си накупиха БГ лични карти за по 2000 евро
9
0
 
12
 
! Отговори
Н. Генов преди 10 години
До БРАННИКЗа съжаление не са смешници. Нещо много, много по-лошо са тези хора! Сигурен съм обаче, че наказанията предвидени от закона за подобно нещо са наистина смешни :(
8
0
 
27
 
! Отговори
Жоро преди 10 години
Сутрин като отивам на работа поне един път в седмицата около едно известно кафе на ул. Бенковска срещу Народния Театър виждам едни и същи мини ванове с Кюстендилка регистрация а преди бяха с Македонска и едни хора който под строй попълват документи и разменят пари,заслушах се и чух Албанска реч и тези искат Българско гражданство,корупцията е огромна...........
7
0
 
13
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 10 години
Нека да разгледат и многото украинци и молдовци,които минават за бесарабски българи.Винаги е имало далавера и от нея се хапало от която и да е политическа власт на мода.Разгледайте добре и на мнимите измислени неблагодарни македонци..
6
0
 
9
 
! Отговори
БРАННИК преди 10 години
Има далавера, но жалкото, е че не дават на българи, а на когото си плаща. Смешници!
5
0
 
13
 
! Отговори
не се сещат? преди 10 години
Много е лесно да се провери и без проверка на издадените паспорти.Просто проверка на имотното състояние на наглите чиновници в агенцията и близките им роднини.Веднага ще се установи , че са пестили много от "закуски". Ама как да стане след като тези които ще ги проверяват и съдят са същите?
4
8
 
20
 
! Отговори
ЖИВЕЕЩ В БЪЛГАРИЯ преди 10 години
Предлагам всеки човек, за да има българско гражданство всеки месец да харчи минимум две минимални работни заплати в България за стоки БЪЛГАРСКО ПРОИЗВОДСТВО, т.е. стоки произведени от минимум 95% български суровини / не услуги/ и да има минимум 30 дни престой в България в рамките на годината. Тогава ще видим колко българи родолюбци ще има и колко българи изменици- предатели. Всички живеещи извън страната българи за постоянно са изменници и предатели, ЧАКАТ ДА СЕ ОПРАВЯТ НЕЩАТА И ДА СЕ ВЪРНАТ.
3
16
 
20
 
! Отговори
Ghero преди 10 години
Герберите просто са използвали всяко прозорче за далавера! Продавали са бг гражданство на всякаква балканска ***.