Кредитният ни рейтинг – от стабилен на отрицателен

S&P изтъква слаби перспективи пред растежа и политическата обстановка
Обновена: 13 дек 2013 14:08 | 13 дек 2013 12:43, Веселина Йорданова
68
Кредитният ни рейтинг – от стабилен на отрицателен
Снимка: архив, Ройтерс

Международната агенция Standard&Poor's (S&P) потвърди кредитния рейтинг на България в дългосрочна чуждестранна и местна валута на 'BBB/А-2' и ревизира перспективата от стабилна на отрицателна. Запазването на кредитния рейтинг отразява стабилната фискална позиция на страната, съобщиха от Министерството на финансите.

Анализаторите от Standard&Poor's посочват като основен фактор за промяната на перспективата от стабилна на отрицателна „слабите перспективи пред растежа, в резултат от слабото вътрешно търсене, както и нестабилната политическа обстановка, които биха могли да препятстват осъществяването на необходимите структурни реформи".

Вътрешното търсене се определя от анализаторите като слабо поради ниския растеж на кредитите, ограничената инвестиционна активност и високата безработица в страната, в частност високия дял на дълготрайно безработните.

Министерството на финансите споделя оценката за влошената бизнес среда и потиснатия растеж през периода 2010-2012, но не може да се съгласи с предположенията на експертите от S&P за перспективите пред растежа, посочват от ведомството. От МФ изтъкват отбелязания през третото тримесечие реален растеж на БВП от 1,5% на годишна база.

Министерството на финансите счита, че основните опасения на Standard&Poor's са повлияни от нестабилната политическа ситуация в страната през отминаващата година. Агенцията оценява политическото развитие през 2013 г. като предизвикателство, отчитайки наличието на политическо напрежение в страната, както и необходимостта от засилване на дейността на институциите в областта на съдебната система и обществените поръчки, което всъщност съвпада с приоритетите на правителството, посочват от ведомството на Петър Чобанов.

Промяната в перспективата показва, че създаването на политическа нестабилност и незачитането на легитимни резултати от демократичния процес се отразява на оценките за страната, изтъкват още от финансовото министерство. В доклада на S&P се отбелязва, че подобряването на политическия климат в страната би засилило действието на институциите и би повишило перспективите за растеж на българската икономика, което от своя страна ще повлияе благоприятно върху кредитния рейтинг на страната.

„Предприетите още в първите месеци от мандата на правителството стабилизационни мерки са насочени към възвръщане на ролята на правителството като надежден бизнес партньор, извеждане на икономиката на страната по пътя на устойчив растеж и подобряване на бизнес средата, насърчаване на инвестициите и заетостта и осигуряване на нужната социална закрила за уязвимите слоеве на обществото“, коментира министърът на финансите Петър Чобанов.

„Вече са факт редица мерки за намаляване на административната тежест за бизнеса и насърчаване на икономическия растеж, след продължителен период на потискане на инвестиционната активност, чието приложение ще облекчи значително работата на бизнеса и ще подобри достъпа до публични услуги", изтъква финансист номер 1.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
0
 
! Отговори
void преди 10 години
Гениално! От S&P ни дават негативна перспектива поради нестабилната политическа обстановка, т.е. фактът че вече 6 месеца народът иска оставката на режима на Пламен Орешарски, но в перспектива управляващите нямат намерение да я дадат, колкото и да траят протестите. Ведомството на Чобанов обаче ни разтълкува тази информация като "незачитането на легитимни резултати от демократичния процес се отразява на оценките за страната", т.е. хората протестират и затова ни пада рейтинга. Добре дошли в НРБ.
59
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Проблема на S&P бил, че имаме дълготрайно безработни и не теглели кредити. Тоест, че имаме ***, на които банките просто отказват да дават заеми. Интересна логика :)
58
1
 
2
 
! Отговори
П.Петров преди 10 години
До Анонимен 60, а ти не видя ли, че това го казва Чобанов, а не S&P? S&P за догодина понижават показателите, а не за тази година, нито за миналата. За разлика от Чобанов и Орешарски S&P правят анализ, а не гледат на боб и не раздават обещания с щедри "ЩЕ-та", по тази причина инвеститорите вярват на S&P, а не на Орешарски и Чобанова! На комунистите им вярват само изключително простите хора, дето 70 години настъпват една и съща мотика и не могат да разберат защо са все бедни и прости.
57
0
 
2
 
! Отговори
ACA преди 10 години
Тия ряпа да ядат. Аз през лятото на 1996 като купя един камион тоалетна хартия за 64 лева и после я продадох за 128 лева и така спечелих двойно. Е като се коригира с инфлацията малко позагубих в долари, но ние да не сме Хамериканци. Жан беше казал че ще направи долар-левче, ама не му дадоха . . .
56
1
 
1
 
! Отговори
Kotarak преди 10 години
Razlikata mejdu gerberite i kotkite e ce kotkite lijat samo sobstvenite si zadnici
55
2
 
8
 
! Отговори
hdUSHdwg5235erd преди 10 години
А сега всички скандирайте: атака, бсп, дпс.Хахахах, все ми е тая вече, протестирах, а сега ще бягам докато е време.
54
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
оценката е за влошената бизнес среда и потиснатия растеж през периода 2010-2012това гербер не чете, чете Винету
53
2
 
7
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 10 години
НИКОЙ НЯМА ДА ИЗЛЕЗЕ ПРЕД ХОРАТА ДА КАЖЕ ИСТИНАТА ИМАМЕ ИКОНОМИЧЕСКА,ПОЛИТИЧЕСКА И СЕГА ВЕЧЕ И СОЦИАЛНА КРИЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО Е ПРЕД КОЛАПС НА СИСТЕМАТА КРАДЕНА ТОЛКОВА ВРЕМЕ ИНСТИТУЦИЙ КАТО НОИ , И НАП АКУМУЛИРАТ САМО РАЗХОДИ ОТ НЕКАДЪРНОСТ НА ХОРАТА РАБОТЕЩИ В ТЯХ НЯМА ОПРАВИЯ В ТАЯ ДЪРЖАВА КАКВО СЕ ДЖАФКАТ ТИЯ В ПАРЛАМЕНТА РЕЙТИНГА ИМ Е -100 НА ДЪНОТО СА НИСЪК МОРАЛ КЛАТИ ДЪРЖАВАТА ЖАЛКО И ГОРКО НИ,ПЕРЕСПЕКТИВИТЕ НИКАК НЕ СА ДОБРИ КОРУПЦИЯ И ПРЕСТЪПНОСТ НАВСЯКЪДЕ
52
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Клановете се топят помежду си, крадците започнаха да изпълзяват един подир друг да обявяват победа над Протеста, международните резултати на страната ни са катастрофални. Нещо ме кара да си мисля, че месец след края на празничната еуфория и празната фамилна хазна на всеки, който не е в парламента ще дойде изтрезняването на терористите, които отвлякоха България. Не се поучиха от умните и красивите, вероятно сега ще учат уроци от недъгавите и гладните. Пируват като смъртници... за последно.
51
2
 
8
 
! Отговори
ии преди 10 години
Стабилни-лабилни познали са тренда. Дълг на България:януари 2013 -> 15.1 Милиарда еврооктомври 2013 -> 16.7 Милиарда евро(като тук не говорим за наличните парички) За справка вижте месечния бюлетин на министерството на финансите.
50
2
 
11
 
! Отговори
Един българин преди 10 години
Ама как така бе, нали имаме най-стабилното и добре работещо правителство, според неговата собствена самооценка ?!
49
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тези не са чели опорните точки на М С
48
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е то остана и евреите от Standard&Poor's да кажат друго, нали не става на тяхната и сега чак газ пикаят :)
47
0
 
25
 
! Отговори
Алекс преди 10 години
Хахаха, тая статия се обобщава с лозунга "Нашите болни, най-здравите болни на света!" :)
46
7
 
4
 
! Отговори
Nikola Nikolov преди 10 години
IMF, World Bank, vsi4ki "rating agenturi" sa instrument na USreal da smajat Evropa i Rusia, posle i ostanalite . Koi sa S&P che da im obrashtame vnimanie ?
45
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 13Търси се чичо на Волен , за да го обесят, както в Северна Корея!
44
16
 
6
 
! Отговори
цц преди 10 години
Костов възстанови държавата - ндсв, бсп, герб/бкп/ я съсипаха. Факт!
43
23
 
5
 
! Отговори
яя преди 10 години
абе тука пак се размириса-май пак само гербави повръщни се намират,айде да ходят да лижат боковия ***,че пак се оака
42
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До TPE3BEHИзобщо няма значение за кого се гласува. Някакви организирани групи се борят със всякакви средства, кой да вземе властта и да изпрати ДАНС на другите. Неглсуването спестява пари на бюджета. С 15 кинта за всеки глас и до Варадеро се стига.
41
2
 
32
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 10 години
Тия приказки за светлото бъдеще вървят само пред *** ви избиратели бе ***! Чуждите агенции много добре ни виждат какво представляваме, стига сте ни облъчвали с пропагандата си! Тия некадърници управляващите уверено ни превръщат в новата Куба на Европа! Отритнати от всички! ДЕМАГОЗИ НАГЛИ! ОСТАВКА!!!