Окончателно - Варненският митрополит става ясен утре

Епископите Йоан и Серафим са претендентите за наследници на Кирил
21 дек 2013 12:51, Александър Попов
8
Окончателно - Варненският митрополит става ясен утре
Патриархът ще обяви новия Варненски митрополит. Снимка: Булфото

Каноничен избор за нов Варненски и Великопреславски митрополит ще има утре в Синодалната палата в София, съобщиха от Светия синод.

На заседание на синода днес бе изслушан докладът на Доростолския митрополит Амвросий, който е временен наместник на варненския епархийски престол след смъртта на дядо Кирил. Била е разгледана и цялата документация от епархийския избор от 15 декември във Варна с приложените протоколи и изборни книжа. Заключението е, че изборът е преминал съгласно разпоредбите на Устава на БПЦ и каноните на Църквата.

Още по темата

Постъпили жалби и възражения от епархийския избор от 15 декември във Варна няма. Тогава Знеполският епископ Йоан получи 22 гласа, а Мелнишкият епископ Серафим - 19.

Утре в синодалния параклис "Св. цар Борис-Михаил Покръстител" ще се извърши каноничният избор за Варненски и Великопреславски митрополит. За него литургията ще започне около 9:00 часа, а самият избор - около 10:30-10:45 часа.
 
Преди избора патриарх Неофит ще се обърне с няколко думи към митрополитите. Към 11:30 ч. Неофит ще оповести резултата от избора. В приемния салон на Синодалната палата патриархът ще обяви името на новоизбрания митрополит на Варна и с кратко слово ще го приветства с новото му служение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
0
 
! Отговори
varnenec преди 10 години
Знеполски епископ Йоан 44 год. = роден в Ямбол. = завършва музикално училище. = в 2007 г. хиротонисан за Знеполски епископ и назначен за викарий на патриарха. = ИЗПАДА В СТРАННИ ПСИХИЧЕСКИ СЪСТОЧНИЯ. = доста умело и в
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Епископ Йоан е достоен монах, духовно чедо на починалия преди 2 години архимандрит Назарий, игумен на Кокалянския манастир. Това беше истински Божий човек, достолепен, прозорлив, мъдър. При него идваха за изповед архиереи от целия православен свят. Остави ни много добре подготвени, добри монаси, един от които е сегашният Знеполски епископ Йоан.
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Варненският митрополит е ясен от една седмица насам - епископ Йоан. А първите трима *** под мен да вземат да се скрият някъде, да не се излагат.
3
3
 
0
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
Религиите не са истина ,но "образ и подобие" на Христовата Божия истина.Те са нечистисти идолопоклонически бесовски духове.Разпадат се и лукавия ще отиде в "тъмницата" а миризливите попове все повече ще се опитват да въвличат хванатите се в примките им да воюват за Сатана,представяъки попщините за християнство.Най-опсното оръжие на "антихриста"-лукавия е изкривеното Божие слово,като използва логото:'религиите в услуга на обществото".Но така или иначе дяволът е обречен.А миризливците все повече ще се Развоняват.
2
1
 
0
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
Sataninskoto carstvo na "zvyara shte potamnee".Carstvoto na religiite i na kadravite popove i "zlatnite kutiyki".Oshte malko !
1
5
 
2
 
! Отговори
да преди 10 години
Религиите са суеверия. Психологически залъгалки за немислещи индивиди. Експлоатиращи хорските слабости, страхове, необразованост и склонност към предразсъдъци.