Георги Близнашки: Протестите ще продължат и догодина

Политиците ще опитат да ги използват, смята той
Обновена: 31 дек 2013 15:39 | 31 дек 2013 11:02,
83
Георги Близнашки: Протестите ще продължат и догодина
Снимка: Bulgaria On Air

2013 за България е годината на големия протест, коментира в ефира на Bulgaria On Air преподавателят по конституционно право Георги Близнашки. Той допълни, че протестите започнаха още през февруари, когато мотивът беше социален. В средата на годината общественото недоволство спонтанно избухна отново, този път с морален мотив, подчерта Близнашки.

„Този протест не е прекъсвал нито за миг. Създава се впечатление, че затихва, но политиците постоянно дават повод  да продължи”, коментира професорът.

По думите му силата на протеста срещу кабинета на Пламен Орешарски е във фокуса на искането за оставка. Той подчерта още, че всеки, който има политически амбиции ще се опита да използва общественото недоволство.

Положителната страна на протеста според него е формирането на „една алтернативна публичност”, която достига една критична маса.

Близнашки коментира още, че промените са неизбежни и колкото по-дълго продължат протестите, толкова по-фундаментални ще са те.

„Не става дума за смяна на партии. Ще има смяна на политическия елит. Не може да продължава, както досега, олигархията да управлява обществено-политическия живот”, заяви преподавателят по конституционно право и бивш депутат от „Коалиция за България”.

Той не изключи възможността за предсрочни избори преди май следващата година.

„Когато хората установят, че тези намаления на тока са измама, недоволството им ще се влее в един нов мощен поток”, коментира Близнашки.

Той подчерта, че „главният източник на омраза е бившата Комунистическа партия, която не успя да се преформулира”. По думите му промените ще настъпят с оставката на Сергей Станишев и кръга около него. Процесът ще продължи със серия от реформи.

„Една конституционна реформа е неизбежна. Публичната реформа също е много важна. Необходимо е да се формулират много ясни критерии за оценка на дейността в публичната сфера”, коментира още Близнашки. Според него целият този процес ще продължи 7-8 години, но е важно да започне. – „Ние трябва да преоткрием себе си. Много лесно у нас се прокарват идеи, които прокарват чужди геополитически интереси”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
4
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Не съм фен нито на ГЕРБ нито на БСП.Ще гласувам за тази партия дето обещае да обяви БСП за незаконна партия и да я разпусне.Защото в повечето правителства от 24 години насам БСП е участвала,била е на власт и виждам докъде стигнахме-до дъното!
66
1
 
1
 
! Отговори
ТИКВУН преди 10 години
До trifon.dinevТакива хора търсим за нашата партия ГЕРБ, всеотдайни . Майка си и баща си, ще направиш на КАЙМА, за да нахраниш туристите от Англия и Германия .Двете си дъщери, ще ожениш за черни африканци, за да спасиш българския род, да имаш качествени, от добрия Материал, наследници .Важното е да са доволни чужденците, ще те тупат по-рамото и ще се смеят, както се тупа по гърба бъхливо помиярче .ИДВАТ ИЗБОРИ, МАСОВО ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ГЕРБ .Той ще оправи всички българи .УРА. НАПРЕД .
65
1
 
2
 
! Отговори
Асанж преди 10 години
Близнашки е типичен образ на комунист. Някога наричахме комунистите нагаждачи. Близнашки стана върл антикомунист, когато отказаха да издигнат кандидатурата му за президент. За сведение, които могат да се проверят в агенция "Архиви" до 9.9.1944 г. комунисти са били 12 500 души. В края на 1944 г. те са били 255 000, а през 1965 г. 550 384 души. Към днешна дата не знам. Комунистите са много, когато са на власт. Справка ГЕРБ.
64
2
 
0
 
! Отговори
trifon.dinev преди 10 години
До АнонименАз от много години искам да се съюзим с китайците и да вземаме пример от ВЕЛИКАТА КИТАЙСКА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ, НО НЕ МЕ ЧУВАТ!!!КАКВО ДА ПРАВЯ МИ КАЖИ АНИНИМКО? ЧЕСТНО ЛИ Е ТАКА?
63
3
 
1
 
! Отговори
trifon.dinev преди 10 години
До ТИКВУНТиквунчо, а с увеличение на пенсиите с 3% пенсионерите ще цъфнат и вържат!Но ти си също от крадливите ***, не от тия с идеите, дето вашата партия уби или сложи в 9-та глуха и затова приказваш така.А болниците затворени или не, все тая, защото пенсионер със 150 лв пенсия не може да си позволи този лукс !Пък и 100 000 да са, само да са качествени и да няма от тези, атеистите, след 20 год ще сме сред първите в Европа!!!
62
3
 
6
 
! Отговори
ТИКВУН преди 10 години
ПРОТЕСТИ ДО ДУПКА .Искаме Бойко, беше вкарал всичката престъпност в затвора .Всички РАНОБУДНИ студенти имаха работа, момичетата проституираха, момчетата продаваха наркотици .Имаше ред и спокойствие .САМО ГЕРБ, те ще завършат славното дело на Адолф Хитлер, изтрепване на бедните и болните .Докато не станем 100 000 души, няма да спрем асфалтирането .Ще затворим всички болници, ненужен разход от бюджета, ще има повече за асфалт .Богатите българи, ще се лекуваме в Турция .УРА, НАПРЕД .....
61
2
 
3
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
Приятели,Знаете закона на Паркинсон, който Близнашки не знае..., но знае, че за това са дадени пари...:- "Работата (протестите) се разраства дотогава, докато се усвоят напълно определените за целта време и пари...!"Ех... Близнашки... и ние сме попрочели някоя и друга книжка....
60
4
 
3
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
ХА-ХА-ХА...- Този Близнашки НЕ БЕШЕ ЛИ ЕДИН ОТ 30-те "РАНОБУДНИ ТАЛИБАНИ" (заедно с Дайнов и Е.Михайлов)..., който саботира лекцията свой колега, също преподавател по конституционно право..."- Да питат него по казуса "Пеевски" или дали да има протести на талибани, срещу законно избран Пралбамент и работещо за народа си Правителство, е все едно да питате вълка дали изяжда законно агнетата...!!!- НЕ СТАВАЙТЕ СМЕШНИ...!!!.
59
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Истината е,че ОЛИГАРСКИ е един семпъл, евтин премиер(***) на конци обслужващ мафията, който ще ни излезе мнооого скъпо...
58
1
 
6
 
! Отговори
О С Т А В К А ! преди 10 години
Обущарски и ши*аното му мафиотско правителст да се махат от властта немендленно...Червени миризливи,некадърни и крадливи "бивши"*** и настоящи социалистически ***!
57
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АниАНИ , ОТДАВНА СЪМ ГО МИСЛИЛ ТОВА ..СПОДЕЛЯЛ СЪМ ГО И В БЛОГА СИ..ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ
56
8
 
4
 
! Отговори
ОБЕКТИВЕН 100%--- преди 10 години
Като проф.БЛИЗНАШКИ СА ИСТИНСКИ БЪЛГАРИ И ХРИСТО МУТАФЧИЙСКИ , АНИ ЦОЛОВА И ВИКТОР НИКОЛАЕВ , ТЕДИ МОСКОВ , БОЙКО БОРИСОВ , ЛИЛИ ПАВЛОВА , ФАНДЪКОВА , КРИСТАЛИНА , ПЛЕВНЕЛИЕВ , СТЕФАН ЦАНЕВ --ПРИКАЗНИ ХОРА , САМОРОДНО ЗЛАТО...ИСТИНСКИ БЪЛГАРИ СА И ТРИМА С ИМЕТО КАЛИН-ТЕРЗИЙСКИ , ГЕОРГИЕВ , ЯНАКИЕВ.....АНИ САЛИЧ СЪЩО Е ДОБЪР ЧОВЕК..ЕВГЕНИ МИХАЙЛОВ СЪЩО-НЯКОИ ОТ РАНОБУДНИТЕ , ОТ ПРЕПОДАВАТЕЛИТЕ.. НО СРЕЩУ СЕБЕ СИ И СРЕЩУ НАС ИМА ЕДНА СЪВРЕМЕННА ИНКВИЗИЦИЯ --НЕ ГИ ИЗБРОЯВАМ
55
9
 
7
 
! Отговори
ОБЕКТИВЕН 100% преди 10 години
ПРОФ. БЛИЗНАШКИ Е ТОЧЕН И ОТГОВОРЕН ЧОВЕК , ИСТИНСКИ БЪЛГАРИН
54
6
 
7
 
! Отговори
Гражданин преди 10 години
Близнашки - П Е Р Е К Е Н Д Е
53
4
 
6
 
! Отговори
Цветан П преди 10 години
Оставка за всички форумни ***-червени, сини, жълти, кафяви, комунисти и антикомунисти. Зомбирането е тотално и в напреднал стадии. Честита нова година на нормалните хора.
52
2
 
11
 
! Отговори
Ани преди 10 години
Основната цел на СерГей е да нанесе максимална щета на България и Българския народ. Трябва да му бъде отнето Българското гражданство за уронване престижа на Българския народ пред международната общественост. Това трябва да започне от БСП. Те може да са мутри, но все пак живеят в България и също имат семейства.
51
8
 
13
 
! Отговори
OLE преди 10 години
ОСТАВКА НА НЕКАДЪРНОТО МАФИОТСКО ПРАВИТЕЛСТВО!ЧЕРВЕНИ ***! АНАТЕМА ВИ!БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГГАРИЯ ОТ ЧЕРВЕНАТА ЧУМА!АМИН!
50
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бившите комунисти,прекръстили се на социалисти - показаха какво могат: могат да въртят далавери с обръчите си от фирми. Показаха, че са безскрупулни, че ако трябва и с дявола ще се съюзят, но ще извадят и оползотворят целия келепир от властчицата. Показаха, че са най-нагли ***, че не се свенят да лъжат най-безобразно не само нас, но и европейските институции. Показаха, че са така дълбоко свързани с организираната престъпност, че нямат никакво намерение да се борят с нея. Показаха, че не им пука за нищо, освен за техните финансови партийни интереси. Показаха, че са готови ако ще всичко д
49
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Наследниците на диктатора-селянин Живков бленуват комини и газопроводи, милиарди заеми, държавно дирижирани "приоритети", в които да загробват парите ни, милиарди кражби от управлението на тези проекти...
48
7
 
6
 
! Отговори
ДА преди 10 години
ОРЕШАРСКИ ЩЕ ПАДНЕ,АКО ОЛИГАРСИТЕ В БСП,НАПРАВЯТ ТОВА КОЕТО НАПРАВИХА С ВИДЕНОВ И СЕ НАМЕРИ ЕДИН НОВ ДОБРЕВ.....ПЪРВАНОВ Е БИТА КАРТА..А *** ЩЕ ГО ДУХАТ И ТАЗИ ГОДИНА....НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ--ВЕСЕЛ ПРАЗНИК...