КЗК уличи "Топлофикация-София" в нова злоупотреба

Сигналът е подаден от Върховната административна прокуратура
Обновена: 17 фев 2014 14:17 | 17 фев 2014 14:13,
14
КЗК уличи "Топлофикация-София" в нова злоупотреба
Снимка: БТА

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обвини "Топлофикация-София" в злоупотреба с господстващо положение, съобщи БТА.

Злоупотребата може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията на пазара на услугата дялово разпределение на топлинна енергия в сгради - етажна собственост в София и да засегне интересите на потребителите, посочват от КЗК.

Производството на комисията е образувано след получен сигнал от Върховна административна прокуратура. В него са посочени аргументи за евентуално извършено нарушение на разпоредбите на Закона за защита на конкуренцията от страна на топлопреносното дружество и дружествата за дялово разпределение на топлинна енергия. В сигнала се предлага КЗК да образува производство, в рамките на което да проучи поведението на предприятията при формиране на цените на услугата дялово разпределение на топлинна енергия в етажна собственост.

В хода на производството регулаторът е извършил проверка в офисите "Топлофикация-София" и на топлинните счетоводители "Иста България" и "Техем Сървисис".

След анализ от КЗК твърдят, че едностранното определяне на еднакви цени за всички фирми за дялово разпределение от страна на "Топлофикация-София" води до премахване на ценовата конкуренция и засяга благосъстоянието на потребителите. Това води до по-ниско качество на услугата и лишава абонатите от възможността да изберат онзи доставчик на услугата, който би им предложил по-благоприятна цена. 

Според КЗК "Топлофикация-София" налага необосновани цени на дружествата за дялово разпределение на топлинна енергия, в резултат на което същите са поставени в неравностойно положение по отношение на техните разходи и начисляването на различна норма на възвращаемост.

В срок от 30 дни "Топлофикация" има право да представи писмени възражения по предявените твърдения, право на достъп до материалите по преписката и да поиска да бъде изслушана в открито заседание на КЗК.

Не за първи път комисията открива доказателства за господстващо положение на „Топлофикация – София“. През февруари 2013 година регулаторът наложи наказание на дружеството в размер на 338 хил. лева след разследване по сигнал на фирмата „ПМУ Инженеринг“.

„Топлофикация – София“ тогава обжалва наложената санкция.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: Топлофикация СофияКЗК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Докато не се приеме със закон всички щрангове да бъдат хоризонтални и всеки да има индивидоален топломер, а не мизерни уреди за топлинно счетоводстово няма да се оправим. Инвестицията трябва да се финансира по някоя от великите европейски програми.
11
0
 
2
 
! Отговори
до 9 преди 10 години
Оставия чистаката колко пари дават под масата на тези които им позволяват и ги защитават да вършат това милиони и всичко това е от джоба на обикновения потребител(човек).
10
1
 
7
 
! Отговори
ЛОРА преди 10 години
ЗА М.12/13 МИ ДОЙДЕ СМЕТКА 192 ЛВ. ПРИ РАБОТЕЩИ 3 РАДИАТОРА НА 3. ЧАКАМ С НЕТЪРПЕНИЕ СМЕТКАТА ЗА М.01 ПРЕЗ КОЙТО 2 ОТ РАДИАТОРИТЕ ГИ СПИРАХМЕ, ЧЕ БЕШЕ ТОПЛО И СЛЪНЧЕВО, А НИЕ СМЕ ЮЖЕН АПАРТАМЕНТ. ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА М.02...НЕОБИЧАЙНО ТОПЛИЯ С ТЕМПЕРАТУРНИ РЕКОРДИ ПРЕЗ КОЙТО МЕСЕЦ И ТРИТЕ РАДИАТОРА СА НА НУЛА, НО ТОПЛИФИКАЦИЯ СЪМ СИГУРНА ЩЕ НИ УБЕЖДАВА КОЛКО Е СРЕДНОДНЕВНАТА ТЕМПЕРАТУРА И КАК НА БАЗА МИНАЛИЯ СЕЗОН Е НОРМАЛНО ДА ПЛАЩАМЕ ВИСОКИТЕ ИМ СМЕТКИ !!! ЗА КАКВО СА ТИЯ ТОПЛОМЕРИ НЕ МИ Е ЯСНО !!
9
1
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
338 хил.лева е бълха за Топлофикация.За един месец ще го избием от абонатите.Все пак февруари не е чак толкова топъл месец в ....САЩ,нали???
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В ТОПЛАТА ФИКАЦИЯ ЧИСТАЧКАТА ВЗИМА 1 500 ЛВ. МОЖЕ ДА СИ ПРЕДСТАВИТЕ КАКВИ СА ИМ ЗАПЛАТИТЕ НА АДМИНИСТРАЦИЯТА И НА БАРОВЦИТЕ. А ВИЕ ЛАПАЙТЕ МУХИТЕ И ГЛЕДАЙТЕ УМНО.
7
0
 
6
 
! Отговори
Стефка преди 10 години
Топлофикация София са откровени мошенници.Може да не искаш да имаш нищо общо с тях но важното е,че винаги искат да им плащаш независимо какви услуги ползваш.Как при температурите тази зима, и при радиатор работещ на две сметката на апартамент 70кв. е 190лв?????????ЕНИГМА?!
6
0
 
6
 
! Отговори
Stanishev преди 10 години
Абе защо мислите, че топлофикация някой ще я бутне.!! Станишев още налива пари в нея .. нищо че дружеството работи на загуба и , че на всички насилствено задържани абонатати им е дошло до гуша да бъдат крепостни селяни... и да наливат всичките си пари в услуга която не получават..
5
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
открихте топлата вода
4
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Станишев да се оправя със топлофикация нали затова го избрахме ,да ни защитава
3
1
 
38
 
! Отговори
ТЕЦ - $офия преди 10 години
Уважаеми абонати, по наши данни настоящата зима е най-студената и тежка от 12 години насам. Доказателство за това ще откриете в изравнителните сметки, които ще получите в средата на лятото. За да не се налага да притеснявате екипите на СМП, по същото време ще спрем топлоподаването и ще ви осигурим възможно най-студена вода. Благодарим, че сте наши клиенти.
2
0
 
43
 
! Отговори
izo преди 10 години
за това ли се плаща на тази комисия, за да открие, че топлофикация София има господстващо положение
1
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Топлофикация е най-рекетьорската фирма с най-златните тръби.