Лекарите излизат на протест, ако не се актуализира бюджетът на НЗОК

Медиците поставиха срок на управляващите до края на месеца
Обновена: 10 май 2014 14:53 | 10 май 2014 14:38,
16
Лекарите излизат на протест, ако не се актуализира бюджетът на НЗОК
Снимка: Булфото, архив

Лекарите излизат на национален протест, ако не бъде актуализиран бюджетът на Националната здравноосигурителна каса.

Около това решение се обединиха днес участниците в извънредния събор на Българския лекарски съюз /БЛС/, който се провежда край Варна.

Медиците приеха декларация, в която са посочени всички техни искания за промени, които да доведат до подобряване качеството в системата на здравеопазването.

Срокът за актуализация на бюджета на НЗОК, който лекарите поставят на управляващите, е до края на месеца. В противен случай на 30 май те ще излязат на национален протест, на който ще поискат оставките на ръководствата на министерството на здравеопазването и на НЗОК.

Още по темата
Пред делегатите на събора днес председателят на БЛС Цветан Райчинов посочи, че протестът на лекарите ще бъде подкрепен от пациентските организации, а съюзът ще търси партньор и в лицето на синдикатите.

Д-р Димитър Петров, бивш ръководител на здравната каса и настоящ съветник на съсловната организация, каза, че в момента дефицитът в бюджета на НЗОК е между 400 и 450 милиона лева, като не е изключено сумата да стигне 500 милиона лева до края на годината и ако не се вземат адекватни мерки, здравната система ще колабира.

С приетата днес декларация ръководството на съсловната организация бе задължено да оттегли подписите и подкрепата си за Националния рамков договор за тази година.

Освен това то трябва да настоява пред кабинета да бъде отменено 94-то Постановление  на Министерския съвет, което въвежда лимитиране на дейността на болниците.

Делегатите на събора потвърдиха, че ще се включат в общоевропейската протестна акция на 15 май, за да подкрепят колегите си от целия ЕС в исканията им за качествено здравеопазване, прекратяване на корупцията и достойно заплащане на труда на лекаря.

Протестът на българските медици ще бъде в рамките на един час, предаде БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: НЗОКлекарипротести
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
sasha.koen.9 преди 10 години
Трабва да се "актуализира" заплащането на българите преди всичко останало. ( Просто погледни: iconomicabg.blogspot/p/blog-page_2.html )
15
5
 
0
 
! Отговори
Eмо начолаков преди 10 години
всеки лекар с един договор с касата,здравна карта ,която да казе за всеки град по колко болници има нужда,останалото аут.Всички *** здравно осигурени-другите мрътви!това е!
14
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
затова трябва да се премахне нзок и на нейно място да се създадат областни здравни каси с общинско и частно партньорство и управлявани от лекари и всяка от тях да си определя бюджета сама .
13
4
 
3
 
! Отговори
МЕД. СЕСТРА преди 10 години
ДО ВЪЗМУТЕНИЯТ ОТ 7.ГОСПОДИНЕ! ТАЗИ ХУБАВА ЗАПЛАТА, ЧЕ И ПОВЕЧЕ ОТ ТОВА Я ПОЛУЧАВАТ ЛЕКАРИ ОТ ЧАСТНИТЕ ЗДРАВНИ ЗАВЕДЕНИЯ, НО НЕ И В ДЪРЖАВНИТЕ.ПОЗВОЛИ МИ ДА ЗНАЯ ПОВЕЧЕ ОТ ТЕБ ТОВА. ПРЕТЕНДИРАМ. ЕДИН ЗАВ. ОТДЕЛЕНИЕ ПОЛУЧАВА 1000 ЛВ. В ДЪРЖАВНО ЗДРАВНО ЗАВЕДЕНИЕ, А СЕСТРИТЕ ЗНАЕТЕ ЛИ КОЛКО?!.......ЗАТОВА ПРЕДЛАГАМ -"ЩОМ КАТО ЗАВЕДЕНИЕТО Е ЧАСТНО ДА НЕ СЕ СКЛЮЧВАТ ДОГОВОРИ СЪС ЗДРАВНАТА КАСА." ТЕ СИ ИЗКАРВАТ ДОСТАТЪЧНО , ЧЕ И ОТГОРЕ.НЕ СРАВНЯВАЙТЕ ЗДРАВНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ, А ИМА И СПЕЦИАЛИЗИРАНИ.
12
3
 
9
 
! Отговори
Петър Калчев преди 10 години
Отивам да ми направят изследване на дебелото черво .2 Часа при личния доктор за направление, 4 часа при доктора да ми даде час след един месец .Изследването го правят за 30 минути с камера и довиждане .Техника на 40 години .Гледам, че са ми направили тест кръв, урина, рентген, преливане глюкоза, антибиотици, ехограф и съм лежал 5 дена и са ме хранили .А аз не съм забелязал тези процедури .Но пък не можах да си намеря място за паркиране пред болницата, пълно с нови коли, като на изложение .
11
2
 
4
 
! Отговори
Тман преди 10 години
не ми е ясно как може да сложат лимит примерно от 200 болни от бронхопневмония, ами ако аз съм 201 какво трябва а направя ?
10
6
 
4
 
! Отговори
инфианец преди 10 години
Аз ще гласувам за моя Бойко Борисов .Оня ден каза, че не му се стояло в залата на парламента и предпочитал коридора .Ценен кадър и докторите ще оправи, ще затвори болниците и ще праща болните в Гърция със военни самолети за сметка на здравната каса .Всички ще са доволни, докторите ще заминат в Германия и там ще мият чинии, болните ще се лекуват в Гърция и военните ще правят тренировки със самолетите .Умен съм, като ГЕРБ-аджия .
9
5
 
7
 
! Отговори
психолог преди 10 години
Вярно е , че в този сайт тролят основно слугите на мутреса Моника, ама малко по спокойно. Те като чуят името на Б.Борисов, Ц.Цветанов и ГЕРБ и вече са с пяна на устата. Така никой няма да ви повярва. Вярвате си само вие в Позитановсия клозет, че ви мирише на парфюм. Айде малко по скромно, хората не ядат доматите с колците.
8
4
 
7
 
! Отговори
историк преди 10 години
Другарки и другари привърженици на комунизъм-созиализъм-БКП-БСП , ще ви задам един лесен въпрос. Щом като толкова ви харесва времето преди 1989 г. , защо не направихте партизански отряди и с оръжие да защитавате социализма както сега правят в Украйна. Защото се искат топки, а вие нямате . Предпочитате да стоите при полите на жените си и да псувате, ето това сте т. н. социалисти. Така беше и през 1944 г. . Дойдоха Руснаците и бяхте първи с погачата и солта да ги посрещате. След това обаче мандраджиите бяха много смели когато убиваха невинни Българи и ги затваряха по лагери. Това е истината.
7
7
 
10
 
! Отговори
Възмутен преди 10 години
Я им публикувайте заплатите на тези лекари, за да разберем за какво протестират. Не стига, че държавата инвестира десетки хиляди в образованието им, не стига, че след това не ги обвързва с никакви договори докато не си го заработят, не стига, че получават средно по 3000 лева официално, ами и стачкуват. Да отиват на запад и да не се връщат. Алчни наглеци!
6
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бялата мафия пак се размърда
5
9
 
9
 
! Отговори
ДИДО преди 10 години
До политолог"че на този етап единствено ГЕРБ и Б. Борисов могат да изведат България от блатото " Братле ти си ЛУД.Партия с мафиоти и бивши ченгета и един пожарникар-пазач ще се опитват да управляват България .Останали нормален, който ще гласува отново за тези комедианти ?
4
7
 
8
 
! Отговори
политолог преди 10 години
Колкото повече време управляват тройната мафия БСП-ДПС-Атака-ДС , толкова повече мислещите българи виждат , че на този етап единствено ГЕРБ и Б. Борисов могат да изведат България от блатото , в което ни набутаха тройната коалиция. В най скоро време ще се повиши драстично тока , горивата , а от там и всички хранителни продукти. Не случайно Станишев , Сидеров и Бареков се писаха водачи на Евролистите. След изборите ще избягат в Брюксел уж да променят Европейската политика, а ние ще подсмърчаме .
3
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Те и лекарите не са стока, ама да вземат да видят, какво става в здравната каса, че има хиляди хора, работещи там, а после няма пари за болниците.В Стара Загора се увеличаха за няколко години поне двойно.
2
2
 
17
 
! Отговори
Димчо преди 10 години
Актуализация на бюджета, но да се назначи по един контрольор от здравната каса във всяка болница.Така ще се избегне надписването на процедури и на практика незаконното източване на касата, което е кражба на наши пари .Като погледнете една операция, колко надписани процедури има и разбирате защо хирурзите карат нови коли по 100 000 лв.
1
1
 
15
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
Всичките тези искания водят към тегленето на нов заем!Защото пари отдавна няма! Защото цяла година само актуализираме с нови и нови заеми!Защото търсим кой ни е виновен за източването на касата, но не търсим как и КОЙ да я пълни тази касичка! Защото лекуваме БЕЗПЛАТНО и сме СОЦИАЛНИ!Защото и един ***-бъдещ политик обещава да лекува БЕЗПЛАТНО! Но как и кой ще плати ?