Мним полицай измъкнал затворниците бегълци

Постовият не проверил кола със синя лампа
Обновена: 10 май 2014 11:50 | 10 май 2014 11:27,
52
Мним полицай измъкнал затворниците бегълци
Колаж: Dnes.bg

Мним полицай успял да изкара двамата затворници с кола със синя лампа от столичния затвор. Това сочи проверката на Министерството на правосъдието, направена по повод на успешното бягство на Хосе Мартинез и Николай Николов, предаде БТА.

Николай Кръстев Николов-Шатката и Хосе Луис Гевара Мартинез, гватемалски гражданин, избягаха от Софийския затвор на 30 април вечерта. Българинът е с 20-годишна присъда за убийство, а гватемалският гражданин е подсъдим за грабеж. Няколко дни по-късно затворник избяга от общежитие от открит тип към затвора в Бургас.

В деня на бягството на Шатката и гватемалеца, около 17.00 часа, автомобил със синя лампа и затъмнени стъкла бил допуснат през транспортния вход в двора на затвора. Колата била управлявана от мъж, облечен с полицейска униформа. Постовият не проверил кой е в автомобила и го допуснал вътре.

Заниженият контрол се дължал на силния дъжд, който валял в момента, коментира заместник-министърът на правосъдието Илия Ангелов.

Близо 20 минути по-късно автомобилът със синята лампа напуснал двора на затвора, отново без да бъде проверен. През цялото време колата била в зона, в която няма осигурено видеонаблюдение.

Проверка установила, че такъв автомобил не съществува в автопарка на МВР.

Още по темата
Проверката за бягството установила още, че Хосе Мартинез успял от котелното помещение на затвора да пробие стена, след това да избие друга решетка и да се окаже в двора на следствения арест, където е работил Николай Николов.

По думите на Илия Ангелов уволнени ще бъдат постовият от Софийския затвор, който не е проверил автомобила със синята лампа, и надзирателят от затворническото общежитие в Бургас, откъдето също избяга лишен от свобода.

Иван Гюров-Шливата пък успял да избяга от бургаското общежитие, като дори не се е задействала алармена система.

Ще има още 11 наказани. Сред тях са началникът на столичния затвор, заместник-директорът му по надзора, началникът на сектор "Сигурност".

Освен тримата, още един е успял да избяга от затворите тази година. Над 70 души са успели да преодолеят мерките за сигурност в последните 5 години. Шестима от тях все още не са открити. Мартинес, Николов и Гюров са сред тях.

Илия Ангелов каза, че е "железен" и няма да отстъпи пред решението надзирателите вече да работят на 12 часови смени.

Това е само една от мерките, които ще бъдат взети. Подновяват се разговорите за нов затвор в София, ще бъдат пренасочвани  надзиратели от арести, които не са функционални. Попитан дали не се притеснява от нови протести на надзирателите, Ангелов коментира само с думите: "Ако не ги е срам да протестират".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не е зле проверяващите да имат предвид,че освен служители на МВР,в коли със сини буркани се возят и прокурори и служители от министерството на правосъдието.Да не стане след време,че мнимият полицай е бил истински служител от споменатите ведомства.
41
1
 
2
 
! Отговори
КГБ преди 10 години
някои министри трябва да се уволнят и вси4ки останали под тях а тези олигофрен4ета кадет не си гледат работата а влизат с врЪзки и знаят 4е тази работа не е за тях в затвора много 6матки влязоха в системата на мвр и съдебната власт пълни *** има и кадарни момо4ета но те са единици но евала на тях които работят не за пари а за 4ЕСТА НА ПАГОНА
40
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Заниженият контрол се дължал на силния дъжд...", добре че не е валяла сняг, щеше да дойде автобус и да откара целия затвор.Ей тия имат няй големия бюджет в републиката и най-високите заплати сред служителите.+ рекета , разбира се.
39
0
 
6
 
! Отговори
Карам на къси преди 10 години
А бе то сигурно е имало вънка и регулировчик,че да осигури свободен път на бегълците...В тази разградена държава всичко е възможно.
38
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Проверяващите не могат да проверяват при дъжд, изтребителите ни не могат да летят при облаци... винаги нещо пречи
37
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мисля, че уволненията трябва да започнат от постовия, през надзирателите, през министерство на правосъдието, министъра и целия министерски съвет, заедно с министър-председателя!
36
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Постовият не проверил кой е в автомобила и го допуснал вътре.....Заниженият контрол се дължал на силния дъжд, който валял в момента, коментира заместник-министърът на правосъдието Илия Ангелов. Какво ще стане, като вали сняг незнам, трябва да махнат постовия тогава. Що за оправдание от зам. министър....Мои близък беше постаови във важна дър. структура, като тръгнеше да проверява и да иска документи, му се обаждаха и го питаха какво прави и да пуска, защото това било еди кой си....
35
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Началниците са некадърни *** и сега някъв полицай ви бил виновен..... пълен цирк. оставка.
34
0
 
15
 
! Отговори
lol преди 10 години
Гледали са `Ало `Ало
33
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бойко Борисов беше в колата с залепен буркан на главата от сини сливи!Бандитите се събират преди избори...с буркани и кебапчета!За надзирателите буркани за затворниците кебапче...
32
1
 
18
 
! Отговори
а преди 10 години
А той може полицая да е истински , това че номера не е на полицейска кола , не означава ,че полицията не е помогнала
31
0
 
14
 
! Отговори
В. Василев преди 10 години
Версии, версии всякакви! Или както казваше Татяна Дончева: Дедин Светлю толкова си може!
30
0
 
32
 
! Отговори
уплашен преди 10 години
Честито 70 години комунизъм в БГ!
29
0
 
14
 
! Отговори
BG sistema преди 10 години
Kogato zaplatata e darjavna i redovna, rabotata ne e zadaljitelna.
28
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
буахахахахахахахахаха.смешна и жалка държава!
27
4
 
22
 
! Отговори
Шатката и Гватемалец преди 10 години
Специални поздрави от Карибите за Расим Ага Плевналият.
26
0
 
27
 
! Отговори
Х преди 10 години
ХА,ХА всичко е предварително планирано!Заявка за силен дъжд,разбиване на две стени и кола със синя лампа-Пълни глупости,остава само някой да повярва.Това изглежда измислено от интелект като Лазаров.
25
0
 
21
 
! Отговори
Лелеее преди 10 години
А аз за неправилно престрояване на кръстовище си отнесох 20 лв глоба
24
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
1.Ако вали силен дъжд няма проверка защото постовия ще се намокри и може да настине!2.Ако има силен вятър няма проверка защото постовия няма да вижда от пръхоляците и от летящите обекти-мръсотии!3.Ако има силно слънце няма проверка защото постовия ще се заслепи от жаркото слънце, пък може и тен да хване ако си покаже главата от караулката!4.Ако има огън- пожар няма проверка защото постовия вече ще е напуснал работното си място!5.Ако ако ако, работата е *** от където и да я погледнеш!
23
2
 
22
 
! Отговори
ф-1 преди 10 години
Ако имаме правосъдие, сега виновниците да заемат местата на избягалите в килиите!В противен случай и следователи и съдии са в комбина с милиционерите.