Промяна при финансирането на болниците иска Андреева

Пациентите ще бъдат лекувани и за придружаващи заболявания
Обновена: 16 май 2014 14:15 | 16 май 2014 12:18,
22
Промяна при финансирането на болниците иска Андреева
Министърът на здравеопазването Таня Андреева. Снимка: БТА

Предстои нова промяна в модела на финансиране на болниците. Освен основното заболяване, с което пациентът е приет в болница, ще бъде лекуван и за евентуални придружаващи болести. Новият механизъм ще бъде реализиран с помощта на Световната банка. Това обяви днес в морската столица здравният министър Таня Андреева, цитирана от БТА.

По думите й промените се налагат, тъй като сега действащите клинични пътеки дават изкривен подход към лечението на пациента. Припомняме, че преди седмици управителят на Здравната каса Румяна Тодорова изтъкна като основно нарушение на лечебните заведения, че хоспитализираните пациенти не се лекуват за придружаващи заболявания, а само за това, за което са приети.

Още по темата
Министърът на здравеопазването подкрепи лекарските протести, които започнаха вчера, като изтъкна, че те „наистина търпят все по-голяма преса от страна на Националната здравноосигурителна каса“.

Андреева призова Надзорният съвет на НЗОК да промени политиката си и да разпределя публичния финансов ресурс, като заплаща справедливо извършените дейности от болниците.

Министърът посочи, че постановлението на Министерския съвет, с което се въвеждат лимити за работата на лечебните заведения, ще бъде променено в текстовете, които притесняват болниците. Андреева обаче не уточни каква ще бъде промяната.

Вчера ръководството на Българския лекарски съюз поиска оттегляне на месечните финансови лимити за болниците, които бяха въведени с постановление на Министерския съвет от 29 април. Съсловната организация настоява да се изясни как ще се процедира с пациентите след изчерпване на месечните лимити и как ще се плаща извършената надлимитна дейност. Лекарите започнаха символични протести в израз на недоволството си от рестриктивната политика на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Те поискаха ясен регламент, по който да се заплаща изработената надлимитна дейност на лечебните заведения, какъвто в момента липсва.

Относно твърденията на БЛС, че дефицитът на Здравната каса стига 400 милиона лева, Андреева посочи, че не е правен точен анализ за недостига и не е ясна конкретната сума. Тя увери, че ще се търсят механизми, за да могат болниците да си получат средствата. „Няма вариант лечебните заведения да не получат пари за извършени дейности, но финансите ще бъдат изплащани след строги проверки“, посочи министърът.

Финансовият министър Петър Чобанов коментира вчера, че Министерството на здравеопазването и Надзорният съвет на НЗОК работят за изготвянето на мерки, които ще намалят дефицита в Здравната каса. Мерките трябва да подобрят и ефективността при разходването на средствата в системата на здравеопазването.

Относно размера на очертаващия се дефицит Чобанов каза, че все още е рано да се прогнозира, но увери, че финансовото министерство ще намери начин да плати на болниците в преразход, така както направи в края на миналата година и осигури 27 млн. лв. за покриване на задължения.

Още новини от България вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: болнициТаня Андреева
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
факти преди 9 години
В държавите с най- висока удовлетвореност на населението от здравни грижи като Холандия и Англия дипито е основен координатор - н т" пазач на вратата."........и това е довело и до реални икономически успехи.С ясни, защитени от закона правомощия .Към момента в България с най- осъвременени знания и кварлификация са Общо практикуващите лекари.Този ресурс не се оценява .Всеки си позволява да изисква и наставлява.Едва ли не е престъпление ,че се заемат да лекуват вместо да са диспечери!!!
14
0
 
1
 
! Отговори
!!!Сериозен въпрос преди 9 години
Стефане 15 пост - не знам от къде вадиш тези глупотевини ,но аз не познавам лекар без кредит или лизинг.Повечето работят на по две места от материална Необходимост.Още по - зле е помощния персонал..........санитари , носачи , сестри.Крайно време е да се осъзнае тази реалност.И още по - важното е ,че не се отчита ,че н т пътеки са изцяло в полза на пациентите,затото това са заболяванията ,за които Здравната каса плаща.Извън пътеките ,пациента трябва да плаща от джоба си.
13
0
 
2
 
! Отговори
звездоброец преди 9 години
Цената на клиничните пътеки е като цената на тока - определя се по звездитеСамо че токът поскъпва, а цената на пътеките намалява/в нуя влизат и парите,които болницата плаща за ток../
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да се остойности труда в здравеопазванетоКолко струва храната, подмяната на бельото,превръзката,прегледа,консумативите,лекарствата,а не разни размити лимити
11
2
 
3
 
! Отговори
Стефан преди 9 години
Някой да обясни, как така болниците пред фалит, а лекарите най - богатото съсловие в държавата? Четох едно изследване миналата година, че докторите са на второ място по корупция!!!
10
0
 
6
 
! Отговори
лекар преди 9 години
много разумно решение. време беше. моля, не пишете ей тъй само за спорта. би трябвало да познавате проблема
9
1
 
6
 
! Отговори
не син преди 9 години
НЕЗАБАВНО ОСТАВКА !
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ПЛАЩАМ СИ ОСИГУРОВКИТЕ И ИСКАМ РЕАЛНИ ГРИЖИ И ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ!!!!!!!!АКО НЯМАТЕ ПАРИ -----ВЪН ОТ ВЛАСТТА!!!!АКО НЕ ГО НАПРАВИТЕ ---СПИРАМ ДА СИ ПЛАЩАМ ОСИГУРОВКИТЕ !НИТО ЛЕВ---ЗА ТОЯ СКАПАН "СОЦ-***"!ОТКРИВАМ СИ ВЛОГ В ЧУЖДА БАНКА И .....ЧАО , "здравеопазване"!*** ДА СИ ЛЕКУВАТ *** ....А , ТЕ ..ДА ГИ ТЕПАТ И ЧУКАТ АКО ИСКАТ..!!!
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ХИЧ НЕ МИ ПУКА КОЙ "ЩЕ ОСИГУРЯВА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО".. ,БЕ....***!!!ПЛАЩАМ СИ ОСИГУРОВКИТЕ ......И ИСКАМ "РЕАЛНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ И ГРИЖИ"!!!АКО ТАЯ ТЪПАЧКА АНДРЕЕВА НЕ МОЖЕ ДА РЕШИ ПРОБЛЕМА ---ДА СИ ХОДИ!!!АЗ ---НЕ СЪМ ДОКТОР, ИНСПЕКТОР , БАНКЕР ИЛИ СЧЕТОВОДИТЕЛ!АЗ/българина/---искам реално здравеопазване КОЕТО СЪМ СИ ПЛАТИЛ!КОЙТО НЕ МОЖЕ ДА МИ ГО ДАДЕ ---ДА СИ ХОДИ!!!!АМАН ОТ НЕКАДЪРНИЦИ С ГОЛЕМИ УСТИ И ПРИКАЗКИ!
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чантата на края се сети че парите ще свършат преди орешака да намери следващата опорна точка - вече е късно!
5
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Здравната каса е измислена да те перат и крадат парите на народа затова трябва парите за здраве след като се събират от народа да са в държавата няма каси маси пътеки мътеки
4
0
 
4
 
! Отговори
Черен Петър преди 9 години
Че тая как мисли след като вече главата и е отрязана?
3
1
 
4
 
! Отговори
Черен Петър преди 9 години
Че тая как мисли след като вече главата и е отрязана?
2
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
абе много се краде в тея болници бее една здравна пътека е 400-500 лева а те те лекуват за 50-60 абе много се крадее бее
1
0
 
7
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Промяната е да няма финансиране.