Българинът се тревожи накъде върви светът

Притеснява ни икономическа криза, енергийна зависимост, нова Студена война
120
Българинът се тревожи накъде върви светът
Снимка: архив, БулФото

В българското общество се забелязва нараснала тревожност накъде върви светът, коментира социологът Живко Георгиев, който представи днес пред Обществения съвет към МВнР национално представително проучване, свързано с обществената оценка за работата на външното министерство. Изследването е направено между 11 и 22 април сред 1400 души.

По думите му за българското общество песимизмът е константен и като че сме свикнали с това. През последните два-три месеца обаче се е появила висока тревожност накъде върви светът.

В глобален план българите се притесняват от регионална или световна икономическа криза, от негативни ефекти, свързани с енергийна зависимост, от климатичните промени, от нова Студена война, предаде БТА.

Според изследването българинът е изявено позитивно настроен към четири държави. Лидер по позитивни нагласи е Германия - 71 на сто, второ и трето място заемат Русия и Франция с 61%, следвани от Великобритания.

Към ЕС като цяло има позитивни нагласи – от 55 на сто от анкетираните. България продължава да бъде една от страните-членки с най-позитивни нагласи към ЕС, но има известно разколебаване, повлияно от предстоящите евроизбори и посланията на основните политически сили, коментира Георгиев.

39 на сто смятат, че България е спечелила от членството си в ЕС, според 22 процента е загубила, а за 31 на сто нищо не се е променило.

Най-високо сред приоритетите на Министерството на външните работи хората оценяват оказването на съдействие и помощ на българските граждани в чужбина, пострадали при кризисни ситуации и природни бедствия - 80 на сто от анкетираните.

Вторият приоритет, оценен като много важен, е оказване на подкрепа на българската общност зад граница за съхраняване на българската идентичност и култура – 74%.

Следващите значими приоритети според анкетираните са икономизацията на българската дипломация и разширяване на търговско-икономическите връзки с бързоразвиващите се икономики. Мнозинството дават положителна оценка и на подобряването на достъпността и качеството на консулските услуги.

Според данните 60% от анкетираните намират позицията и действия на МВнР във връзка със ситуацията в Украйна като балансирани и съответстващи на интересите на българското общество. Общественото мнение не е настроено крайно по отношение на дипломатите, свързани с бившата ДС, показва проучването.

Като цяло 24% от оценките за дейността на МВнР са позитивни, 31% - неутрални, 19%  – по-скоро негативни, 26% не могат да преценят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
36Най-големият смех идва когато *** започнат да се самооценяват като умни.По-глупави от българите на тази земя няма.
24
1
 
0
 
! Отговори
bh преди 9 години
Българите са прости и откачени ( невероятна комбинация която все повече се набива на очи!) Няма никакво значение какво мислят българите. Ако пък случайно мине някоя мисъл през главата то тя не е на място никак , ей такива работи с българите ...
23
0
 
3
 
! Отговори
ля ля преди 9 години
само искам да ви светна че реформаторския блок лепи плакатаи по църквите и по софийски университет!!! няма да има глобени а само още и още плакати!! дали не трябва да се започне от тук още!!! пък внимателно си опичайте мозъците драги читатели!!!!
22
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българите се тревожат само за собствените си интереси.От друга страна са много глупави.Накрая се получава нещо като нищо.
21
1
 
13
 
! Отговори
сдг преди 9 години
Ако народа спре да гледа ТВ7,НОВА,бТВ и"Сделка или не","Къртицата" и Слави Трифонов...така ще му светне,че линчовете по улиците ще са правопропорционални на откраднатите пари и погубени човешки животи.След бичуването по улиците на София,директно ще ги прати да копаят в балкана новия тунела под Шипка.
20
1
 
3
 
! Отговори
време -разделно преди 9 години
Двупосочно разминаване - ЕС или Евразия - в зависимост от това кого ще посочи мислещия български избирател на 25.05Или ако изпратите двама *** - единия под масата ,другия блъска върху масата.......а и двамата доволно продажни- са ни отсвирили в гори тилилейски
19
1
 
4
 
! Отговори
zz преди 9 години
Светът отива на май.... си !Както е сега там му е и мястото !
18
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На народани не се дава вазможност да си изберем нормални управници личности от народа да ни управляват.Акт се даде вазможност по Френския модел мажуретано да се проведт избурите ни то неменуемо за 5.6 години ще сме една от първите даржави във света.Понеже при такива избори хора от народа ще ни управляват а не от четвенитепарти поставени лица.Понеже Балгария претежава много поземни ресурси,и след като при мислещи управници всичко придобито остане във Балгария то неменуемо бързо ще се опрСкоро
17
0
 
5
 
! Отговори
N преди 9 години
Тя студената война не е свършвала!
16
2
 
2
 
! Отговори
кой имa пaри зa море преди 9 години
Колеги шофьори, мотористи, тирaджии и кaруцaриВнимaвaйте с вторaтa нaй-късa, но нaй-скъпa мaгистрaлa нa будa-крaя нa трaкия,Между чирпaн и стaрa зaгорa aсвaлтa колaбирa, моля кaрaйте бaвно по новия aсвaлт тъй кaто нa местa може дa нямaте контaкт с нaстилкaтa
15
2
 
2
 
! Отговори
Бай Магал преди 9 години
Ай, стЮга , бе!
14
1
 
8
 
! Отговори
до stenly преди 9 години
Не знам какви животни има в рода ти, но ако определяш себе си за гадна ***, това си е лично твой избор.
13
2
 
11
 
! Отговори
Продължение на 15 преди 9 години
Простотията със "Студената Война" работи при телетата в САЩ. В Западна Европа, където все още има прогресивни, неподдали се неолиберални мозъчни промивки, хора, имам чувството, че не функционира.
12
8
 
18
 
! Отговори
Рецесията, в ... преди 9 години
... която ни забатачи Борисов (вдигна почти двойно безработицата от 6.8% на 12.4% като унищожи 200.000 работни места, вкара опасно ниска инфлация от -3% и спря по този начин икономическия растеж) ни тревожи."Студената Война" и 'Енергийната Зависимост" са простотии, пропаганда, базирана на мозъчни промивки от неолибералните NGO-та, спонсорирани от Олигархията на САЩ и Западна Европа, които се опитват по този начин да отвлекат вниманието от поразиите, които направиха 2008 година.
11
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** статия
10
6
 
2
 
! Отговори
Ali преди 9 години
Na men naprimer izobsto ne mi puka koy kide otiva... nadolu ili nagore mi e vse edno...vajnoto da inas kef I humor ostanaloto e bos laf...
9
10
 
10
 
! Отговори
Stenly преди 9 години
Smesni komentari.....prost narod sme I to se vijda....Na nekoy dali mu puka za siseda si.Nie sme gadni hlebarki.
8
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Светът отива на м*йната си , а България с премиер Оли- на п*тката си м****
7
2
 
3
 
! Отговори
Cepelare selendur преди 9 години
Ami nie virvim " NA DOLU " kvo povece da kaja???
6
3
 
11
 
! Отговори
дънов преди 9 години
отчетливо се вижда втората студена воина вече западът я загубиако все пак се реши на гореща безкраино бързо ще го разфасоват може и да изчезне физически от лицето на земята