Българинът се тревожи накъде върви светът

Притеснява ни икономическа криза, енергийна зависимост, нова Студена война
120
Българинът се тревожи накъде върви светът
Снимка: архив, БулФото

В българското общество се забелязва нараснала тревожност накъде върви светът, коментира социологът Живко Георгиев, който представи днес пред Обществения съвет към МВнР национално представително проучване, свързано с обществената оценка за работата на външното министерство. Изследването е направено между 11 и 22 април сред 1400 души.

По думите му за българското общество песимизмът е константен и като че сме свикнали с това. През последните два-три месеца обаче се е появила висока тревожност накъде върви светът.

В глобален план българите се притесняват от регионална или световна икономическа криза, от негативни ефекти, свързани с енергийна зависимост, от климатичните промени, от нова Студена война, предаде БТА.

Според изследването българинът е изявено позитивно настроен към четири държави. Лидер по позитивни нагласи е Германия - 71 на сто, второ и трето място заемат Русия и Франция с 61%, следвани от Великобритания.

Към ЕС като цяло има позитивни нагласи – от 55 на сто от анкетираните. България продължава да бъде една от страните-членки с най-позитивни нагласи към ЕС, но има известно разколебаване, повлияно от предстоящите евроизбори и посланията на основните политически сили, коментира Георгиев.

39 на сто смятат, че България е спечелила от членството си в ЕС, според 22 процента е загубила, а за 31 на сто нищо не се е променило.

Най-високо сред приоритетите на Министерството на външните работи хората оценяват оказването на съдействие и помощ на българските граждани в чужбина, пострадали при кризисни ситуации и природни бедствия - 80 на сто от анкетираните.

Вторият приоритет, оценен като много важен, е оказване на подкрепа на българската общност зад граница за съхраняване на българската идентичност и култура – 74%.

Следващите значими приоритети според анкетираните са икономизацията на българската дипломация и разширяване на търговско-икономическите връзки с бързоразвиващите се икономики. Мнозинството дават положителна оценка и на подобряването на достъпността и качеството на консулските услуги.

Според данните 60% от анкетираните намират позицията и действия на МВнР във връзка със ситуацията в Украйна като балансирани и съответстващи на интересите на българското общество. Общественото мнение не е настроено крайно по отношение на дипломатите, свързани с бившата ДС, показва проучването.

Като цяло 24% от оценките за дейността на МВнР са позитивни, 31% - неутрални, 19%  – по-скоро негативни, 26% не могат да преценят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вижте голямата картина в къщи budha2.blog.bg/drugi/2014/05/19/stanovishte-na-drd-ideia-za-bylgariia-kak-da-zashtitim-i-zap.1266346
44
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е който помни виденовата зима,той знае как си отдъхнахме после в ЕСЗатова няма спор.По-добре стана
43
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Bulgarite e kraino vreme da prestanat da se valnuvat ot svetovnite problemi,a ot sobstvenite si na fona na globalnoto razvitie na civilizacijata.Izostanali sme i v misleneto i v deistvijata si.Mnogo sme malki za da ziveem s globalnite problemi.Za tiah ima koi da misli.Bulgarina e zarinat v informacionna pomija i nemoze da progledne ,che vse oshte zivee v minalija vek.Psevdo optimizam i obeshtanija za svetlo budushte e nai dobrata hrana za izprostelija bulgarski narod i se vizda,che tova raboti.
42
2
 
17
 
! Отговори
Скъпи сънародници, преди 9 години
Избирайте си още 70 години наследници на кашкаваладжиите и се чудете що сте бедни....Простотията и беднотията са сестри - заедно ходят...Кой разбрал - разбрал...
41
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българите мислиха, мислиха и избраха Боко-главата за Цар.Да ви таковам у мислителите!***!
40
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
82"Бугарина и мисленето е като сняг в Сахара - може би ама едва ли."
39
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Спрете да замесвате турци, гърци, ***, македонци и какви ли не още подобни на вас ***.Темата е за българите и колко най-много сте ***.Това не е новина а стара истина.А онзи *** с " Пари ми дай акъл не искам" е още едно от доказателствата колко некачественапасмина сте.
38
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако турчин тръгне да ви обяснява какви са българите, това е все едно дявола да ви тълкува Евангелието.
37
0
 
5
 
! Отговори
до 69 преди 9 години
"турчин това никога няма да го каже, те много държат да казват на другите какво мислят за тях"Сега да питам ли откъде знаеш какво го вълнува турчина или няма смисъл, Хасане? *** жалкарите ви, поне да не бяхте толкова явни.
36
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"В Турция не спите ли по това време бе?"Сам се разкри турчино с минуса си върху този коментар.
35
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Никога не казвайте на българин какво мислите за него"В Турция не спите ли по това време бе?
34
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако видите някой да плюе българите повече от нормалното, интензивно, в определена последователност, с модел на повтаряемост, значи въпросното лице не е българин и не ви мисли доброто.
33
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много ми е смешно как от време на време се появяват разни внедрени агенти, които обясняват какво е положението и накрая опират до израза "вие българите". Толкова сте явни, че даже не се усещате.
32
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
52Бугарина и мисленето е като сняг в Сахара - може би ама едва ли.
31
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
51Оценявам хората не по това кой какво ми е казал а какво виждам.А виждам една елементарна, опростачено и тотално неграмотна нация от горе до долу.От президентУ който вие си избрахте до последния бачкер, все ***.
30
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
45Глупак (като теб) никога няма да разбере колко е глупав.Но реалността ви оценява ежеминутно.Най-отрепаната балканска пасмина.
29
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз се тревожа повече за менталното състояние на нихилистите, които плюят собствения си народ, с което се опитват да ускорят упадъка му. Няма по жалка душица от тази, която вместо в положителна, работи само в отрицателна, деструктивна посока. Радвам се все пак, че все още има хора в тази държава, за които не е самоцел да се самонаплюят и дават своя дан за укрепването на този народ с действия. Благодарение на тях все още съществуваме, а на останалите им желая много здраве.
28
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
44Ха-Ха-ХАПовтарям за ГЛУХИТЕНай-големият смех идва когато *** започнат да се самооценяват като умни.По-глупави от българите на тази земя няма.
27
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
39Умните ЗНАЯТ на къде върви света а глупаците се " интересуват".
26
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
41Селски, отпусни се и извади пръстите от контакта!

Спонсорирани публикации