Средната пенсия става 311.35 лв., таванът - 840 лв.

Преглед на по-интересните теми в печата за днес, 1 юли
Обновена: 1 юли 2014 07:05 | 1 юли 2014 07:00, Анисия Иванова
88
Средната пенсия става 311.35 лв., таванът -  840 лв.
Снимка, архив Булфото

Най-високата пенсия става 840 лв. вместо досегашния таван от 770 лв., съобщава вестник "Сега". Увеличението влиза в сила от днес и е по т.нар. швейцарско правило с 2.7%. Така средната пенсия става 311.35 лв., обясни шефът на НОИ Бисер Петков. "Това означава малко над 8 лв. средно увеличение за всички пенсии без тези, които са на тавана. Ако се вземат предвид и максималните пенсии, общото увеличение стига 10 лв.", допълни Петков. С вдигането на тавана около 11 200 пенсионери ще започнат да получават действителния размер на пенсията си, но 42 200 души ще продължат да бъдат ощетявани.

Промяната в БСП е наложителна и тя трябва да мине през разграничаване от наследството на сегашния лидер. Това казва в интервю за "24 часа" Георги Първанов, лидер на АБВ.  "Уви, в БСП се разви клиентелизъм", прави своята оценка той. Първанов е категоричен, че АБВ няма да участва в коалиция с ДПС. "Движението трябва да остане поне един мандат на резервната скамейка, това ще е здравословно за ДПС."

"Преса" информира: "Сидеров пое пиара на православието". Лидерът на "Атака" ще ръководи медийната политика на Интерпарламентарната православна асамблея (ИПАП). В Москва той е бил преизбран за ръководител на Комитета по средствата за масова информация. Сидеров бе в руската столица от 26 юни до вчера и по тази причина пропусна политическите консултации в парламента и при президента. Обръщайки поглед към случващото се в държавата, "Преса" призовава за един месец да се наложи бърза диктатура на Закона в парламента.

Сергей Лавров идва у нас на 7.07, поводът - 135 години от установяването на дипломатическите отношения между България и Русия, припомня "Стандарт". Външният министър на Русия ще има срещи с премиера Пламен Орешарски и с колегата си Кристиан Вигенин. Визитата на руския дипломат се готви от външно министерство със съдействието на руското посолство у нас. Какви още срещи ще има Лавров в България обаче все още не е ясно.
"Сега" дооформя лицето на деня със социална новина.

"ГЕРБ показа симптоми за ново мислене и поведение. Като цяло политиците се стреснаха и намалиха популизма. Бунтарите в БСП са твърде разнородни, за да успеят. АБВ е опит за пробив в дясната хегемония на прехода", това е обобщението на развиващите се процеси в българския политически живот на социолога Живко Георгиев, направено пред "Стандарт".

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР)  вчера изненадващо се отказа от планираното нищожно намаление на цените на тока със средно 0.66% и вместо това одобри поскъпване, съобщава "Сега". Клиентите на ЧЕЗ ще плащат по-високи сметки средно с 2.78%, за ЕВН токът ще поскъпне с 0.64%, а за "Енерго-Про" - с 2.5%. Със средно 2.6 % поскъпва и парното в страната, докато цената на природния газ пада с 1.81%. Цените влизат в сила от днес.

Българската народна банка поиска да се криминализира разпространението на невярна и заблуждаваща информация, касаеща банките в България. От БНБ предлагат затвор от 5 до 10 години за всеки, който разпространява "заблуждаваща или невярна информация или други сведения за банка или финансова институция, които могат да доведат до всяване на паника в населението", пише "Дума".

„Труд” коментира и обвинението на двамата брокери за саботажа на банките. Това са - 40-годишният чех с български паспорт Робърт Димитров, който е съдружник в "Глобал Маркетс", и директорът във фирмата Кирил Джабаров (29 г.), който е син на друг от собствениците - Томчо Джабаров. Останалите четирима, арестувани през уикенда в София заради  опита за дестабилизация на банките чрез тревожни съобщения, са разпитани и освободени, съобщиха от прокуратурата. Показания са дали общо 19 свидетели. По неофициална информация сред тях бил и третият съдружник в "Глобал Маркетс" Йордан Моллов.

Д-р Дечо Дечев, ръководител на болница "Св. Иван Рилски", прави анализ на причините, довели до финансовия колапс на болничната система пред "24 часа". Според него кризата е заложена в нормативните документи, уреждащи отношенията между  Здравната каса ( НЗОК) и болниците. "Една от най-строго пазените тайни в касата сега е какви суми са платени на отделните болници по месеци. На фона на тоталната липса на ефективен контрол от страна на касата, мисля че много трудно ще се приеме актуализация на здравния бюджет сега, касата иска пари, а не казва какви мерки предприема срещу течовете", аргументира позицията си д-р Дечев.

На страниците на "Телеграф" анестезиологът д-р Георги Димитров, отправя апел към всички нас: "Кажете на близките си  дали искате да сте донор". Лекарят вижда проблемните зони в  полето на донорството в България единствено в лицето на държавата и политиката й в тази област.

Д-р Станимир Хасърджиев разяснява за "Новинар": "Новите лекарства срещу хепатит са революция в медицината. Това са медикаменти, които директно атакуват вируса на хепатита. След тримесечна терапия с тях може да се говори за почти стопроцентово излекуване от това заболяване. Цената на лекарствата най-вероятно ще бъде доста висока. За съжаление в България административните процедури по одобряване и разрешение на нови лекарства са много тромави, но ние работим активно в момента, включително и с фармацевтичната индустрия, за да може да се предложат механизми на държавите в Европа, чрез които тези лекарства по-бързо да стигнат до пациентите." (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още по темата: печатпреглед
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
1
 
! Отговори
invalid junior преди 9 години
o, Boje, Kakvi ogromni pari!ot 55? na mesec za invaliden bulgarin/ invalidna bulgarka?!
60
4
 
5
 
! Отговори
777 преди 9 години
Бойко беше три години на власт не вдигна пенсиите и със стотинка, Преди това Костов, Царя и Станишев вдигаха всяка година пенсиите с по 5-10 процента. Ако искате да няма за пенсионерите гласувайте за Бойко. (Писал съм само факти)
59
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
не може запратата да е 350лв на бедия българин а пенсията 840 нещо не се връзва нали от тия 350 лева трябва да се взема за тия 840 срамота е
58
3
 
5
 
! Отговори
Делян преди 9 години
Сидеров е човекът,който настояваше най-много за вдигане на пенсиите,дано някой ден предложенията му станат реалност.
57
3
 
3
 
! Отговори
Дая преди 9 години
Браво на Сидеров. хареса ми това изречение: Сидеров пое пиара на православието. наистина той е най-подходящия.
56
0
 
4
 
! Отговори
Ниа преди 9 години
Много повече трябва да стане,защото пенсионерите са работили цял живот за България,сега България трябва да работи за тях. Браво и на Сидеров за поста,който заема. Дано християнството пребъде.
55
5
 
7
 
! Отговори
социолог преди 9 години
Честит Джулай-морнинк на всички пенсионери. След вярна служба на БКП-БСП-ДС от днес получавате 4.50 лв. повишение на пенсиите. Също така от днес получавате и увеличение на цените на тока, парното, хляба и всичко от първа необходимост. Няма обаче де се ядосвате пак да гласувате за нашите, защото догодина може да получите увеличение от 5.50 лв. все пак едно левче си е едно левче. Айде чао и да не объркате пак бюлетината като 15 / 15 .
54
2
 
3
 
! Отговори
Малин Кръстев преди 9 години
Религията е нещо, което обединява един народ и е над нациите както виждате имаме обща религия с доста страни и с братска Русия също! Радвам се, че Волен единствено сред политиците се бори в името на религията ни, което значи че той наистина ще промени нещата, ако стане премиер! АТАКА ПОБЕДА!
53
0
 
11
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
Повечето...народ яде постно...зеле,но първенците новобогаташи и приближените им партийни,и всякакви други...*** ядат отбрани печени свински и други...мръвки.Така че,статистиката...отчете;българският народ като...цяло,яде свинско със зеле.
52
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А знаете ли колко пари отиват за издръжка на ***! ако не се даваха тези пари щеше да има и за магистралите и пенсионерите и нямаше да се налага вдигане пенсионната възраст! А колко пари крадат олигарсите и политиците ...ако не крадяха наистина минималната пенсия щеше да бъде 500лв а мин заплата 1000лв при сегашните цени! Той Сидеров е бил прав без да съм му фен само че трябва да се спре да се краде от върхушката и да спрат да използват *** за печелене на избори
51
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А знаете ли колко пари отиват за издръжка на ***! ако не се даваха тези пари щеше да има и за магистралите и пенсионерите и нямаше да се налага вдигане пенсионната възраст! А колко пари крадат олигарсите и политиците ...ако не крадяха наистина минималната пенсия щеше да бъде 500лв а мин заплата 1000лв при сегашните цени! Той Сидеров е бил прав без да съм му фен само че трябва да се спре да се краде от върхушката и да спрат да използват *** за печелене на избори
50
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стига с тази СРЕДНА ПЕНСИЯ!!!Колко пенсионери ПОЛУЧАВАТ ТАЗИ СРЕДНА ПЕНСИЯ???311 ЛЕВА-ДА ВЗЕМАТ СРЕДНАТА ПЕНСИЯ,НО ЗА 2 МЕСЕЦА!!!!
49
2
 
5
 
! Отговори
бг преди 9 години
Ха да не се сърдим на хората с големите пенсии от 840лв./полицай,военни,работещи под водата и под земята, защото те не са забавлявали политиците като някой певци и артисти на които хонорарите бяха на ръка и то всяка вечер /без данък и удръжки/ а ние чакахме по цял месец заработеното и 25% от тях отиваха за осигуровки и данъци а сега плачат немали пари за старини ........СЪВЕТ -МЛАДИТЕ ако имате по гплеми вноски за осигуровки -ЩЕ ИМАТЕ СЛЕД ВРЕМЕ И ПО ГОЛЕМИ ПЕНСИИмммммммммммЖИВОТА Е ДЪЛАГ.
48
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На простия ***, дскуманизите му вдигат доходите с 1,5 евро. Ликувай *** ***.
47
0
 
14
 
! Отговори
zz преди 9 години
Благодарим ви , Любими политици , за щастливото детство , за спокойните старини !!!Да сте живи и здрави , 100 години от парламента да не излезете !***....... ви !!!
46
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
държавата фалира, а комунистите вдигат пенсии... нямам думи!
45
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
правим какво правим все работя за по малко от пенсията на тате е каква е тази държава
44
1
 
3
 
! Отговори
... преди 9 години
Поредната статия за пенсии .... това само комунисти могат да го правят. А минималната работна заплата ?! Да бяхте дигнали нея с 10 лева затова западаме и остават в тая държава пенсиите и ***.
43
0
 
9
 
! Отговори
ресторант преди 9 години
гледаш менюто: средна цена в ресторанта 51 лева.....абе, евтинко? .....е верно примерно любимото ядене на еврейчото станишев медальон от сърна струва 100 лв ,а боб чорбата дето я яде народът е 2лв .......та така в живота на техните хора големи порциики а намалките да не пълнеят малки
42
11
 
4
 
! Отговори
МОНИК ХОХЕГЕРОВ преди 9 години
Това е идиотското управление на Орешарски! Вместо парите да ходят за строеж на магистрали ние плащаме за максимални пенсии на хора, които нищо не произвеждат.