Трудиш се от малък, реализираш се по-добре

Около 1000 непълнолетни работят с разрешение у нас
17 юли 2014 07:30, Александър Попов
26
Трудиш се от малък, реализираш се по-добре
Снимка: Булфото, архив

По данни на Българската стопанска камара и Главна инспекция по труда годишно в България работят легално около 1000 непълнолетни. От тях няколко са на три и четири години и са във филмовата индустрия, а млад цигулар от Стара Загора за подарък за четиринадесетия си рожден ден получава разрешение да свири в оркестъра на операта в града.

Често се казва, че успехът е един процент талант и 99 процента труд. И това се отнася в пълна степен за най-малките работници у нас. Според справка на Главна инспекция по труда най-невръстни на трудовия пазар са артисти, музиканти и спортисти.

От инспекцията са дадени разрешения за 3-4-годишни деца да участват във филми. През 2013 г. и от началото на 2014 г. в София са дадени и четири разрешения на 15-годишни футболисти да сключат професионални договори с футболни клубове.

Необходимият общ брой работни места за прилагане на дуалната система не само за учащи до 16 години, а и за целия курс на средното образование, е от около 120-140 хиляди работни места годишно, сочат данни на БСК.

Какъв е интересът на най-младите и работодателите към ранната реализация на пазара на труда?

За първото полугодие на 2014 г. са постъпили 40 искания за издаване на разрешение за работа на деца, ненавършили 16 г. Удовлетворените молби са 34. Поисканите заявления за разрешение на деца между 16 и 18 г. са били 872, от които са одобрени 832.

Статистиката показва увеличение на исканията за разрешения за работа на деца между 16 и 18 г. с около 16 процента спрямо първото полугодие на 2013 г.

Според Кодекса на труда минималната възраст за приемане на работа е 16 години. Изключение за деца между 15 и 16 г. е допустимо само за лека работа, която не е опасна, не е вредна за здравето и не пречи на правилното физическо, умствено и нравствено развитие. Освен това тя не бива да пречи на редовното посещение на училище.

Практиката показва, че най-много разрешителни се дават за сервитьори, бармани, за работа в търговски обекти.
Разрешителните за деца, ненавършили 16 г., най-често са точно за участия във филмови продукции, информират от ГИТ.

За първото полугодие на 2014 г. са установени четири случая на неспазване на изискванията за специална закрила на непълнолетни - по едно за полагане на нощен труд, на извънреден труд, за по-дълга продължителност на работното време от 7 часа и използването на платен годишен отпуск. Всяка проверка обаче включва и контрол върху специалната закрила за работа на непълнолетни. Така са установени 17 случая за работа без разрешение, 15 от които са за младежи между 16 и 18 г.

Разчети на Българската стопанска камара показват, че близо 30 000 деца на възраст 15 - 16 години биха могли да намерят целогодишно работа, като част от професионалното обучение чрез работа, ако се въведе дуалната система на образование.

С въвеждането на дуалната система учащите ще могат да работят и в големи и средни компании, ще се разширят видовете икономически дейности, по които се наемат учащи се. В момента учениците намират работа главно в малки фирми, което рефлектира и върху заплащането им.

От бизнеса отчитат, че хората, които са започнали да се трудят отрано, по-късно се реализират професионално по-успешно от връстниците си.

Според работодателите Кодексът на труда трябва да се синхронизира с ратифицирана конвенция, в която минималната възраст за трудов старт е 15 години, което не противоречи на задължителния обхват от системата на училищното образование на всички лица ненавършили 16 годишна възраст.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: труднепълнолетни
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
През соца - без пари преди 9 години
Има "капиталистически хиени", но и до 1989 г. всички средношколци задължително отработват по един месец лятна бригада, която в повечето случаи е в строителството, по-рядко - като общи работници по заводите и в краен случай - в селското стопанство. Когато започне учебната година, пак има бригада - есенна земеделска, но е с различна продължителност, 10 или 14 дни.В много случаи, и лятната, и есенната бригада не са по родните места на тийнейджърите - живеят на общежитие или по квартири в селата.
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Непълнолетни помагат на родителите си в частния им бизнес през ваканциите. Други пък търсят почасова работа, за да си изкарват джобни. Ако не се преуморяват и не работят при условия, вредни за здравето, няма нищо лошо в тома 15-17-годишните да работят по малко и да се учат на труд, като разбира се, не изоставят образованието си.Много ромчета не искат да учат и родителите им нямат нищо против това. Точно те трябва да бъдат приучвани на труд, но как? Някои от тях крадат и просят,и това е "труд"!
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Т.е да почват от 5годишни както каза 15 и на 30 вече са за умиране, няма работа за тях, щото може да трябва да им се плаща.
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Капиталистическите хиени са готови на всичко ако може дори да заробят индивида още докато е в корема на майка си...
15
2
 
4
 
! Отговори
Ф.С.В преди 9 години
Бойко като бил малък бил много мързелив и лентяй- но през комунизма детският труд се считаше за създаване на трудова диспциплина и навици- дядо му като селски човек го карал да копа на бостана- Бойко се чудел как да се отърве от ситуацията -и понеже бил от малък тарикатче---го измислил- отишъл в Милицията и казал че дядо му го експлоатира и се държи като капиталист- от тогава дядо му изчезнал завинаги,, и за награда,, Бойко един ден станал генерал и личен охранител на другарят Т Живков )
14
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да в третия свят работят от 5 годишни и накрая се реализират толкова добре. Туй Африка, Индия, Бангладеш. Работят от 5 годишни и на 25 са така добре реализирани - всичките с по 2 мерцедеса и чакат банана да падне от дървото, а покрай тях по 2 хавайки им веят с палмови листа и яхтата ги чака в морето. Туй Серж, Хидроинженера, Пожарникаря, Физкултурника, Болен, ***, на мама добичето, Мустака все от малки се трудят и виж ги къде са. Да съм знаел и аз да почна на 5 години, ама на - чак на 22.
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕВРИКА най после открих защо новофирмаджийте искат работници 25-годишни със 10-годишен стаж и опит.
12
0
 
6
 
! Отговори
Ф.С.В преди 9 години
До 11 -защото преди 1989 г 99.99% от населението на Бг бяха финансово равни- НО !--един розов ден ) със син нюанс на небето) - се оказа че някои хора се събудиха много богати за 1 ден ) някои хорица плячкосаха заводи и оставиха хиляди без работа- други създадоха банки и плячкосаха парите на хората- и за капак държавата плячкоса останалото като измисли боновите книжки) ДСК (ОРТ)плячкоса влоговете за автомобили и жилища .И как тези "бизнесмени' да ти напишат биография как са станали богати)
11
0
 
6
 
! Отговори
Дичо преди 9 години
Глупости, ако работиш от малък ще умреш по-рано!
10
0
 
5
 
! Отговори
ак преди 9 години
Винаги съм се чудил защо богатите хора по света споделят как са спечелили богатството си и пишат автобиографични книги и дават съвети, а българските богаташи не споделят опита си и крият размера на авоарите си. Ако има някой, който може да обясни нека да сподели.
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А пък като навириш копитата преди пенсия и спестиш пари на така наречената държава си още по-пич и гражданин.
8
1
 
10
 
! Отговори
az tam преди 9 години
Децата ми и сега работят през лятото. Трябва да знаят как става и какво усилие и труд следва да положиш, за да си купиш телефон и си изпиеш кафето. Но работят в моята фирма нелегално, защото наръчът документи, който трябва да се вадят и носят в инспекцията е двуцифрен. Псевдозащитата вреди повече отколкото помага. Тя спира ли циганчетата да просят от бебета?!!!
7
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Робският детски труд е безплатен за чорбаджиите.
6
1
 
17
 
! Отговори
журнално кафяво преди 9 години
Пълни глупости. Написали статия за шепа статисти която трябвало да важи за цяла България... Кои ви плаща да размивате нещата и ли просто толкова си можете? "казано честно всичко ми е наред" представлява малки дилърчета на познайте какво и обслужващ персонал и то с връзки което води до ниско качество на обслужването и съответно ниско заплащане в сектора, укриване на данъци, оборот на всякакви некачествени и контрабандни стоки. А за тези които екплоатират малките и не им плащат - съд
5
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В САЩ с разрешение от родителите и ако нямаш слаби оценки в училище детето можеш да работи от 14 годишно....Ако имаш дете...и искаш да го направиш човек пусни го от малък/а сам да си изкарва хляба а не да чака на готово като някой лентяй......Като си баровец дръж си у вас галената Богданка да стой по цял ден у фейсбук и да ти харчи парите по кафетата....много просто.....
4
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Малки хакерчета, трудите ли се?
3
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като малък съм работил за семейството си. Помагал съм както може и както трябва. Още не съм ходил на училище когато ръцете ми са били с мазоли и кръв. Вярно труда придава на човека самочувствие, но погледнато от друга светлина няма никакъв смисъл в България. Едно дете стимулира едни центрове в мозъка си, а друго стимулира съвсем различни (примерно докато играе на компютърни игри, каквото всъщност е по-редно да прави). Общо взето е пълна глупост това, че ако се трудиш от малък се реализираш.
2
2
 
14
 
! Отговори
Bobo преди 9 години
V bulgaria i ot bebe da se trudi chovek, pak niama da uspee ako ne luje, mami i krade!
1
2
 
27
 
! Отговори
Ф.С.В преди 9 години
в Бангладеш е така-- деца работят защото семействата им гладуват- тук алчни дребни бизнесменчета използват труда на такива деца като им хвърлят смешни сумички -а е имало случаи когато бизнесмените са толкова нагли че се оказва че- слюченият договор между работодателя и работника е за обучение -и едва ли не детето трябва даже да им плати "обучението"-